İKİNCİ EL ARABA ALIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Günümüz trafiğini düşününce bazılarımız toplu taşıma kullanmayı daha mantıklı bulsa da hala çoğunluk "ayağımı yerden kessin, yeter" diyerek bir araba almayı arzuluyor. Arabanın verdiği konforu ne yazık ki otobüs ve metrolar pek de sağlayamıyor. Her ne kadar trafik derdi olsa da (özellikle İstanbul'da) insanlar otomobillerine atlayıp saatlerce o trafiği çekmeyi göze alıyor.

Son dönemlerde araba fiyatları ise çok yüksek. Örneğin, sıfır Mercedes-Benz'in fiyatları en aşağı 250 bin TL'den başlıyor. Yurt dışında ise fiyatlar 33 - 100 bin dolar civarında. Dudak uçuklatan araba fiyatlarını görenler de ikinci el arabalara yöneliyor.

İkinci el Mercedes-Benz fiyatları 100 bin TL'den başlıyor. Sıfır almaktansa ikinci el almak çok daha karlı görünüyor. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. İkinci el arabaların nasıl kullanıldığı, kaç yaşında olduğu gibi durumlar üzerinde iyi bir araştırma yapılması lazım. Yani eğer bir Mercedes-Benz satın almayı düşünüyorsanız, Mercedes-Benz hakkındaki her şeyi öğrenmeniz gerekir. Peki bir araba hakkında bilgi edinmenin en hızlı yolu nedir? Tabii ki soru sormak!

Çevrenizde Mercedes sahibi olan kişilere merak ettiklerinizi sorun. Size arabasını satmaya çalışan araba satıcısına da bolca soru sorun. Ayrıca sakın internetin gücünü bir kenarda bırakmayın, arama motorlarından neredeyse her bilgiye ulaşabileceğinizi unutmayın.

Fakat Google'ın yanıtlayamayacağı bazı şeyler de var; örneğin, satıcı neden arabasını satıyor veya aracın mekaniği nasıl, vb. Bazen bu durumda yapabileceğiniz en iyi şey satıcıya sorularınızı sormak ve onun konuşmasına izin vermektir.

Ne tür sorular sormanız gerektiği konusunda bir fikriniz var mı? Eğer yoksa bu yazı sizin için. Burada, ikinci el araba alıp almamaya karar vermeden önce satıcıya ve kendinize sormanız gerekenleri listeledik. Kemerleri bağlayın, başlıyoruz:

1.Neden arabanızı satıyorsunuz?


Bu, satıcıyı tanıma ve arabayı satma arzusunun arkasındaki nedeni anlamak için çok iyi bir yoldur. Belki de bir çocuk sahibi oldular ve ellerindeki araba artık onlara yeterli gelmiyor. Bu durumda onların kaybı sizin kazancınız diyebiliriz! Ancak satıcı ter içinde kalırsa veya konuyu hızla değiştirirse, kırmızı bayraklarınızı sallamaya başlayabilirsiniz. Baş ağrısı veren, problemli bir arabayı başkasına öteleyerek kendi kaybını azaltmaya çalışıyor olabilir.

2.Araba kaç yaşında?


Amortisman* sayesinde, çoğu yeni otomobil 5 yıl sonra değerlerinin çoğunu kaybeder. Daha iyi bir fiyat için pazarlık yaptığınızda, otomobilin yaşını ve belirli marka ve modelin zaman içinde nasıl değer kaybettiğini araştırmanız gerekir.
Bayiliğe gitmeden veya internetten satıcıyla görüşmeden önce araştırmanızı yapın. Bu şekilde, satıcının koyduğu fiyatın yasal olup olmadığını da bileceksiniz.

*Amortisman: Üretim faaliyetleri sonucu mal ve hizmetler oluşturulurken geçmiş yıllardan devralınan sermaye mallarında meydana gelen aşınma ve eskimenin parasal değeri.

3.Aracın kilometre performansı nasıl?


Kilometre önemlidir. Bazı kişiler çok fazla kilometre yol yaparak aracın amortisman yükünü ilk birkaç yılda üstlenebilir. Arabanın yaşını ve kaç kilometre yaptığını öğrendikten sonra aracın gerçek değerini hesaplayabilirsiniz.

4.Ne zamandır araba sahibisiniz?


Bir kişi ne kadar uzun süre araba sahibi olursa size o kadar fazla şey anlatabilir. Eğer satıcı arabasını bir süredir sorunsuz şekilde kullanmışsa, bu arabanın güvenilir olduğuna dair bir işaret olarak kabul edilebilir. Ancak satıcı bir yıl veya daha kısa bir süre araba sahibi olduktan sonra arabasını satmaya çalışıyorsa, muhtemelen bu isteğin arkasında can sıkıcı bir problem vardır ve arabadan memnun değildir. Bu her zaman böyle olmak zorunda değil, ancak satıcının size kusurlu bir arabayı itelemeye çalışıp çalışmadığı konusunda emin olmanız için biraz daha derinlere inmeniz gerekir.

5.Araba garanti kapsamında mı?


Bir bayi veya özel satıcı bir aracı olduğu gibi satıyorsa bu araçta garanti olmadığı anlamına gelir. Yani aracı satın alıp sürmeye başladıktan sonra araçta düzeltilmesi gereken problemler veya kusurlar bulunuyorsa tüm bunlarla siz uğraşmak zorunda kalacaksınız. Ancak bazı ikinci el arabalar hala üretici garantisi altındadır. Bu da aracınızın ihtiyaç duyabileceği onarım ve yedek parçaların en azından bir kısmı için hala bir desteğiniz olduğu anlamına gelir. Her iki durumda da nasıl bir sonuçka karşı karşıya olduğunuzu bilmek isteyeceksiniz.

6.Aracın dış yüzeyinde herhangi bir hasar var mı?


Görünüşün her şey olmadığını biliyoruz, ama yine de elinizden para çıkmasına sebep olabilir! İşte dikkat etmeniz gereken birkaç husus:

Gövde, boya durumu, araba çerçevesi: Aracın yüzeyinde çizik, ezik ve pas olup olmadığına dikkat edin.

Ön cam, ışıklar, dikiz ve yan aynalar: Ön camda çatlaklar var mı? Farlar sisli veya renksiz mi görünüyor? Aynalar net mi ve düzgün çalışıyor mu?

Tekerlekler ve lastikler: Tekerleklerde ezik olup olmadığını kontrol edin. Arabayı satın almadan önce değiştirilmeleri gerekmediğinden emin olmak için lastiklere de mutlaka göz atın.

Mekanik olarak sağlam bir araba satın almak çok daha önemli olmakla birlikte, araba kapısında bulunan büyük pas lekeleri ile bir arada tutulan arka tampon gibi ciddi dış sorunlar, sahibin otomobile nasıl davrandığı hakkında çok şey söyler.

7.Arabanın içi nasıl?


Şimdi biraz etrafı kurcalama zamanı. Direksiyon başında bolca zaman geçireceğinizi düşünürsek iç kısmın durumunun da ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. Mesela araç koltuklarında leke, iz, yurtık var mı? Aracın içi nasıl kokuyor? Araç zemininde kir, çöp veya hasar bulunuyor mu? Tüm bunların cevabı size aracın ne kadar kaliteli olduğu olduğu konusunda yardımcı olacak.

8.Araçta mekanik bir problem var mı?


Motor, bakmak isteyeceğiniz belki de ilk şeydir. Motorda herhangi bir sızıntı olmadığından emin olun. Ayrıca motordaki yağ çubuğunu çekip ucundaki yağın rengini de mutlaka kontrol edin.

9.Araba hiç kaza geçirdi mi?


Ufak bir çizik veya hasarla atlatılan kazalar dışında araca ciddi anlamda zarar vermiş (yeni motor gerektiren veya ciddi bir dış bakım gerektiren kazalarda) bir kaza geçirmişse bir kez daha düşünmek isteyebilirsiniz. Bazen büyük onarımlardan geçen otomobiller, belli zaman sonra sorun yaşamaya devam edebilirler. Bu nedenle aracı satın almadan önce güvenilir bir serviste araca baktırmak isteyebilirsiniz. Aksi takdirde mali durumunuzu kontrol etmede zorlanabilirsiniz.

10.Aracın bir araç geçmiş raporu var mı?


Araba ile ilgili her bir rapor (muayene, kilometre vb.), arabanın sizin için olup olmadığına karar vermenizde yardımcı olacak bazı bilgileri verir. Örneğin; kazalar, araç çekme bilgileri, aracın önceki sahipleri, servis geçmişi, vb.

11.Aracı güvenilir bir servise götürüp baktırabilir miyim?


İkinci el araba satın almadan önce yapmanız gereken en önemli şey şudur: arabayı güvenilir bir tamirciye götürmek. Aracı satın almadan önce araçtaki olası bir problemi tespit etmek, arabayı almadan önce içinizin rahatlamasını sağlayacaktır.
Satıcı, teknisyeninizin muayene yapmasına izin vermek konusunda isteksizse veya direkt reddederse, satıcının ciddi bir problemi saklamaya çalıştığını düşünebilirsiniz. Eğer durum gerçekten böyleyse arabadan hızlıca uzaklaşın.

12.Aracın hasar ve pert kaydına ulaşabilir miyim?


Aracın hasar görmüş ve boyanmış parçalarına bakıldığında şasenin zarar gördüğü sonucuna varırsanız -bu durumda hava yastıkları da açılmış olur- aracın değeri düşmüş demektir. Bu tip bir araçla karşılaştıysanız pert ve hasar kayıtlarını kontrol etmeniz gerekir. Tramer sisteminden aracın pert kaydını kontrol edebilirsiniz. Telefonla veya mesaj yoluyla bile kolaylıkla bu raporlara ulaşmanız mümkün.

13.Test sürüşüne çıkabilir miyim?


Aracı tanımanın en güzel yollarından birisi de tabii ki onu kullanmaktır. Fakat burada 1 tur atıp gelmekten bahsetmiyoruz, aracı tanımanıza yetecek kadar sürmeniz gerekir. Koltukların durumu, ısıtma sistemi, camlar, aynalar gibi arabaya ait tüm unsurlara dikkat edin. Sürüş esnasında sizi zorlayan, sürmenize engel olan bir şey varsa satıcıyla bir kez daha görüşün.

14.Son soru: Bütçem bu aracı almaya müsait mi?

Asıl soru sanırım bu. Gerçekten içinize sinen, güvenilir bir satıcıdan alacağınız araba için yeterli bütçeniz olması gerekiyor. Eğer satıcıyla pazarlık yapabilirseniz, harika. Fakat normal şartlar altında finansal durumunuzun gerçekten bir araç almaya müsait olması gerekir. Ekonominizi sarsacak, sizi borca sürükleyecek alımlardan kaçınmaya çalışın.

Bununla birlikte eğer araba almadan önce bütçe yaparak birikim sağlama konusunda bir rehbere ihtiyacınız varsa buraya tıklayarak bütçe oluşturma rehberimize göz atabilirsiniz.


Umarım bu sorular size faydalı olur. Detaycı bir şekilde her şeyi gözden geçirmeyi unutmayın. Satıcıda hoşlanmadığınız bir şey olursa çekinmeden kendisine söyleyin, konuşun. Sonradan arabada bir kusur çıkarsa kendiniz uğraşmak zorunda kalacaksınız, unutmayın.

Aşağıda da geçtiğimiz yılın en çok satan ikinci el araçlarının marka listesi bulunuyor. Piyasa araştırması yaparken göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz.

2019'da En Çok Tercih Edilen İkinci El Araba Markaları


1.Renault 240 bin 870
2.Volkswagen 239 bin 700
3.Ford 177 bin 464
4.Fiat 176 bin 775
5.Opel 98 bin 159
6.Mercedes-Benz 94 bin 463
7.BMW 88 bin 534
8.Hyundai 78 bin 630
9.Peugeot 74 bin 628
10.Toyota 56 bin 514