KORONAVİRÜS RESESYONU GETİRDİ

Resesyon artık kapımızı çaldı.

New York'tan Paris'e, Paris'ten Türkiye'ye kadar çeşitli restoranlar, mağazalar, havayolları ve fabrikalar dünyanın dört bir yanında kapandı. Ekonomistler ise küresel resesyonun artık yaklaşmakta olan bir tehdit olmadığını söylüyorlar. Neden mi?

Çünkü resesyon geldi bile.

Ekonomik Önlemler Piyasayı Rahatlatamıyor


Çin'in Pazartesi günü açıkladığı korkunç ekonomik veriler, ülkenin Ocak ve Şubat aylarında koronavirüs salgını nedeniyle büyük darbe aldığını gösterdi. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi yakında iyileşecek gibi görünmüyor.

Çin salgını kontrol altına aldıktan sonra Avrupa'nın salgın merkezi haline gelmesiyle birlikte Avrupa, Kuzey Amerika'daki hükümetler ve merkez bankaları, salgını kontrol etmek için sert tedbirler peşinde koşmaya başladı. Asya piyasaları hala gergin ve finansal piyasalar eriyip gidiyor. Alınan ekonomik önlemler bile piysalardaki erimeyi durdurmaya yetmiyor.

Federal Rezerv Kurulu eski araştırma ve istatistik başkanı David Wilcox, "10 gün önce, küresel ekonominin resesyona girme sürecinde olup olmadığına dair meşru bir belirsizlik vardı - 10 gün sonra, böyle bir soru yok." dedi.

Dünya Çapında Ekonomik Faaliyetlerin Seyri Değişti


Geçtiğimiz hafta, yeni koronavirüs vakalarının sayısı 175.000'in üzerine çıktığında ve ülkeler karantina önlemlerini artırıp sokağa çıkma yasağı getirip halka açık yerleri kapattıkça günlük yaşamda dramatik değişiklikler görülmeye başlandı.

Günlük faaliyetlerdeki çökme ve ekonomik yavaşlama, yılın ilk iki ayında Çin ekonomisinin her sektörünü etkiledi. Ulusal İstatistik Bürosu'na göre perakende satışlar Ocak ve Şubat aylarında 2019 yılına göre %20,5 düştü, sanayi üretimi %13,5 oranında geriledi ve menkul kıymet yatırımı yaklaşık %25 azaldı. Sanayi üretimindeki düşüş, kayıtlardaki en keskin daralma oldu.

Çin hala virüs etkisini yenip ayağa kalkmak için mücadele ederken, Avrupa ve ABD'deki durum hızla kötüleşiyor. Şu anda salgının merkez üssü olan İtalya'nın 24.000'den fazla vakası var. İspanya'da en az 9.000 kişi var ve Birleşik Devletler 4.000'den fazla vaka bildirdi.

Goldman Sachs, Pazar günü ABD GSYİH oranını düşürdü. Yatırım bankası, Ocak ve Mart arasındaki %0 büyümenin ardından Amerika ekonomisinin Nisan ve Haziran arasında %5 küçüleceğini düşünüyor. Yıllık büyümesinin % 1,2'den % 0,4'e düşeceği tahmin ediliyor.

ING ekonomistleri Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte 2008 mali krizi sırasında yaşanan düşüşe paralel olarak % 8 küçülmesini beklediklerini söyledi. Bir resesyon tipik olarak art arda iki çeyrek veya daha fazla düşen GSYİH olarak tanımlanır.

Piyasalar Karıştı


Öte yandan mali koşullar genel olarak son günlerde kötüleşti. Bu da satıcıların piyasalarda aşırı volatilite olması nedeniyle varlık fiyatlandırması yapmasını zorlaştırdı. Tüketicilerin zor durumdaki hisse senedi portföyleri hakkında endişelenmesi ve işletmelerin para ödünç alması daha zor hale geldiğinden, bunun gerçek ekonomiyi vurmaya başlaması bekleniyor. ABD hisse senetleri bir aydan kısa bir süre önce yayınlanan rekor seviyelerinden %27 düştü.

ABD Federal Rezervi Pazar günü, ekonomiyi rahatlatmak için acil önlem aldı. Gösterge faiz oranını sıfıra indirdi ve ABD doları ile borçlanmayı dünyadaki bankalar için daha ucuz hale getireceğini açıkladı. New York Fed Pazartesi günü, daha önce planlanan operasyonlar üzerine finansal piyasalara 500 milyar dolar enjekte edeceğini söyledi.

Tüm bunlar, merkez bankalarının finansal piyasa hakkında ne kadar endişeli olduklarının bir işaretidir. Borsalar daraldıkça kredi piyasaları kaya gibi yerinde duruyor ve likidite sürekli buharlaşıp yok oluyor. Hal böyleyken ekonomistler ve uzmanlar tek bir konuda fikir birliğine varıyor: Küresel resesyona giriyoruz. Buradaki soru sadece bu resesyonun ne kadar kötü olacağı.


Kaynak:https://edition.cnn.com/2020/03/16/economy/global-recession-coronavirus/index.html