STABLECOIN HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Stablecoin, fiyat istikrarı sağlamaya çalışan ve bir yedek varlık tarafından desteklenen yeni bir kripto para birimidir. Stablecoinler, kripto para birimleriyle ödeme işlemlerinde güvenliği ve gizliliği sağlarken volatiliteyi de ortadan kaldırır.

Stablecoinler, ABD doları gibi bir para birimine veya altın gibi bir emtia fiyatına sabitlenebilir. Stablecoin, fiyat sabitlemelerini teminatlandırma yoluyla, algoritmik mekanizmaların varlık veya türevlerini satın alıp satması yoluyla elde eder. Bugün yayınladığımız haberimizde Fed'in stablecoinlere karşı olduğunu yazmıştık. Bu nedenle stablecoin konusuna detaylı olarak değinmek istedik.

Kaynak: cbinsights.com

STABLECOIN NEDİR?


Dijital varlıklarda görülen volatilite aslında meşhurdur. Bitcoinin (BTC) volatilitesi, kripto para biriminin yaklaşık 10 yıldır önceki dönemlerine kıyasla azalmaktadır. Bununla birlikte, öngörülebilir gelecekte iyi yönetilen ulusal para birimlerinden ve aynı zamanda altın gibi emtialardan daha değişken kalması muhtemeldir.

Kaynak: blockchain.com "Bitcoin vs Altın vs Fiat Volatilite grafiği"

Açıkçası, birçok piyasa katılımcısının bakış açısıyla bitcoinde görülen oynaklık (volatilite) olumlu bir özellik olarak görülüyor. Nitekim, Nobel Ödüllü iktisatçı Friedrich Hayek'in The Denationalization of Money adlı kitabında ifade ettiği görüşün aksine, bitcoin milyonlarca insanın göreceli olarak istikrarlı olan bir para birimini stabil olan bir para birimine tercih edeceğini göstermiştir. Kısacası, bitcoinin volatilitesinin ‘sorun’ değil aksine ‘özellik’ olduğu kanıtlanmıştır. Bununla birlikte, bu özellik aynı zamanda kripto para birimlerinin daha geniş bir ekonomide alternatif bir ödeme ve hesap birimi olarak potansiyellerini tam olarak gerçekleştirmelerini de engellemektedir. Birçok kişi de bu sorunun çözümünün stablecoinlerden geleceğini düşünmektedir.

Adından da anlaşılacağı gibi, bir stablecoin fiyat dalgalanmasını (volatiliteyi) en aza indirmek amacıyla tasarlanan bir kripto para birimidir. Stabil paraların çoğu, dünyanın lider rezerv para birimi olan ABD dolarına eşit olacak şekilde tasarlanmıştır. Örneğin, en büyük sabit para birimine sahip olan Tether (USDT)'in bir para biriminin ABD dolarına eşit olması ve Tether’in kripto para birimi piyasalarında kabaca 3 yıldır aktif olarak alınıp satılması, amacını yerine getirmede güvenilir olduğunu göstermektedir.

Kaynak: blockchain.com

VOLATİLİTE NEDEN GÜVEN VERMEZ?


Bitcoin en popüler kripto para birimi olarak kalmasına rağmen yüksek volatiliteye sahip olma eğilimindedir. Örneğin, geçen yılın kasım ayında yaklaşık 5.950 dolar seviyesinden Aralık ayında 19.700 dolara yükseldi ve ardından üçte iki civarında bir düşüşle Şubat ayının başında 6.900 dolar seviyesine geriledi. Hatta gün içi fiyat dalgalanmaları bile bitcoinde çok sert olabilir. Bitcoinin birkaç saat içinde her iki yönde %10'dan fazla hareket ettiğini görmek mümkün.

Bu tür kısa vadeli volatilite, bitcoin ve diğer popüler kripto para birimlerini halk tarafından günlük kullanımı için uygun yapmaz. Temel olarak bir para birimi, para değişim aracı ve bir parasal değer saklama şekli olarak hareket etmelidir. Bunu yaparken de paranın değeri uzun bir zaman diliminde göreceli olarak sabit kalmalıdır. İnsanlar, yarın ne olacağını bilmedikleri para birimleri konusunda çekimser kalırlar ve alım güçlerinden de emin değillerse o parayı kabul etmekten kaçınırlar.

İdeal olarak bir kripto para birimi, satın alım gücünü korumalı ve mümkün olan en düşük volatiliteye sahip olmalıdır. Kripto paralar tasarruf yerine harcamayı teşvik edebilmelidir. İşte stablecoinler bu ideal davranışı elde etmede bir çözüm sunar.

Fiyat İstikrarı Neden Önemlidir?


Fiat para birimlerindeki fiyat istikrarının iki ana nedeni, onları destekleyen rezervler ve merkez bankaları gibi kontrol otoritelerinin piyasa eylemleridir. Fiat para birimleri, teminat görevi gören altın veya forex rezervleri gibi temel bir varlığa sabitlendiğinden ani  dalgalanmalardan uzakta kalmaktadır.

Fiat para birimlerinin değerlerinde sert hareketlenmeler görüldüğünde, kontrol otoriteleri (merkez bankası gibi) fiyat istikrarını korumak için para biriminin talebini ve arzını üstlenerek yönetimi ele alır. Kripto para birimleri ise bu kilit özellikten yoksundur; yani, kripto paraların kendi değerlerini destekleyen bir rezervleri yoktur ve gerektiğinde fiyatları kontrol edecek bir merkezi yetkiye de sahip değildirler.

Kaynak: medium.com

Stablecoinler fiat para birimleri ve kripto para birimleri arasındaki bu boşluğu doldurmaya çalışır. Çalışma prensibi bakımından stabilcoinleri 3 kategoride inceleyebiliriz:

1.Fiat-Teminatlı Stablecoinler

Fiat-teminatlı stabilcoinler, uygun sayıda kripto coin ihraç etmek için teminat olarak ABD doları gibi bir fiat döviz rezervini temel alır. Diğer teminat formları; altın, gümüş, petrol gibi emtiaları da içerebilir. Fakat günümüzde fiat-teminatlı stabilcoinlerin çoğu dolar rezervlerini kullanır. Bu rezervler bağımsız saklama görevlileri tarafından muhafaza edilir ve gerekli kurallara uyulması için düzenli olarak denetlenir. Tether (USDT) ve TrueUSD, ABD dolarına eş değerde olan ve dolar rezerleriyle desteklenen popüler kripto paralar arasındadır.

2.Kripto-Teminatlı Stablecoinler

Kripto-teminatlı stabilcoinler diğer kripto paralarla desteklenir. Rezerv olan kripto para birimi yüksek volatiliteye eğilimli olabileceğinden, bu tür stabilcoinler “aşırı teminatlandırılmış” olmaktadır. Yani az sayıda stabilcoin için daha çok sayıda kripto para korunur.

3.Teminatsız Stablecoinler

Teminatlandırılmamış stabilcoinler herhangi bir rezerv kullanmaz. Ancak sabit bir fiyatta kalmak için merkez bankası gibi bir çalışma mekanizmasıyla çalışır. Bu tür işlemler fiat para biriminin değerini korumak için bir merkez bankası tarafından basılan banknotlara benzer. Bağımsız bir platformda özerk bir şekilde çalışabilecek akıllı bir sözleşme uygulanarak teminatsız şekilde stabilcoin işlemleri yapılabilir.

Stablecoinlerin detaylı anlatımını görmek için aşağıdaki videoya da göz atabilirsiniz:

Ek olarak Fed, Fed, Libra coin gibi bir stablecoinin piyasaya sürülmeden önce kara para aklama ve tüketiciyi koruma gibi sorunlar konusunda konuşmak gerektiğini açıklamıştı. Ek olarak Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, Facebook'un Libra stablecoinini kabul edemeyeceklerini belirtti. Scholz'un 17 Eylül'de Berlin’deki bir panelde yaptığı açıklamada, Facebook’un kripto parası Libra'yı açıkça reddedeceklerini söylemişti.

Stablecoinlerin geleceğinde neler var hep birlikte göreceğiz.

Kaynak:

www.blockchain.com/ru/static/pdf/StablecoinsReportFinal.pdf