VOLATİL PİYASALARDA YATIRIM YAPMAK

Volatil zamanlarda genellikle birçok yatırımcı endişelenip paniğe kapılıyor ve yatırım stratejilerini sorgulamaya başlıyor. Bunu yapanlar çoğu zaman piyasadan tamamen çekilip piyasalar tekrar güvenli görünene kadar kenarda beklemek isteyen acemi yatırımcılardır.

Burada bilinmesi gereken önemli bir şey var: piyasalardaki volatilite kaçınılmazdır. Kısa vadede yukarı ve aşağı yönlü hareket eden piyasalar için bu durum çok normaldir, piyasaların doğasıdır. Bu nedenledir ki piyasaları zamanlamaya çalışmak da son derece zor bir iştir. Bu durumda genellikle tavsiye edilen çözüm, uzun vadeli yatırımlara yönelmek ve kısa vadeli fiyat hareketliliklerini görmezden gelmektir. Çoğu yatırımcı tarafından bu strateji sağlam bir strateji olarak kabul edilir. Yine de uzun vadeli yatırımcılar bile piyasa oynaklığı görüldüğü zaman ne yapması gerektiğini ve atması gereken adımları bilmelidir.

Peki uzun vadeli yatırım yapanlar volatil piyasalarda neler yapmalıdır? Öğrenmek için okumaya devam edin.

Volatilite Nedir?


Volatilite (oynaklık), bir piyasanın veya menkul kıymetin kısa bir süre içinde keskin bir şekilde yükselme veya düşme eğiliminin istatistiksel bir ölçümüdür. Volatilite, genellikle varyans ve standart sapma kullanılarak hesaplanır. Standart sapma, varyansın kareköküdür. Standart sapma, beklenebilecek değişim veya sapma miktarını gösteren istatistiksel bir kavramdır. Volatilitenin ne olduğu ve nasıl ölçüldüğüyle ilgili detaylı bilgi için "Volatilite Nedir?" adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Örneğin, Standard & Poor's 500 Endeksinin yaklaşık %15'lik bir standart sapmaya sahip olduğunu görebiliriz. Fakat bununla birlikte mevduat sertifikası (CD) gibi daha istikrarlı bir yatırım aracında tipik olarak standart sapması sıfır olacaktır. Bunun sebebi, mevduat sertifikalarının istikrarlı olmasıdır.

Volatil piyasaların karakteristik özellikleri uzun fiyat dalgalanmaları ve yüksek hacimli yatırımlardır. Piyasada görülen volatilitenin sebebi genellikle yatırım emirlerinde görülen dengesizliklerden kaynaklanır. Bazı yatırımcılar volatil piyasaların görülme sebebinin ekonomik haberler, şirket haberleri, analistlerin görüşleri, beklenmedik kazanç raporu veya halka arz durumlarının olduğunu savunuyor. Bazıları ise day trade yapanları ve kısa vadeli yatırımcıları suçluyor. Bu konuda birçok kişiyi ve olayı sorumlu tutabiliriz, fakat ortada volatiliteye sebep olan net bir faktör bulunmuyor. Oynaklık konusunda hiçkimsenin tam olarak yorum yapamaması da aslında yatırımcı psikolojisinden kaynaklanıyor. Ne demek istiyorum?

Yatırımcıların psikolojileri herhangi bir olaydan etkilenerek sürü psikoloji misali birçok yatırımcıyı etkileyerek piyasalarda ani hareketlenmelere yol açabiliyor. Yatırımcıların davranışlarındaki değişimler, piyasalardaki ve gündemdeki olaylardan etkilenerek psikolojik sonuçların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bu konuda da tam bir şey söylenemese de volatiliteye yeni bir bakış açısı gerektiğini ortaya koymaya yetiyor.

Volatilitede Yatırım


Volatil piyasalarda yatırım yapma konusunda birçok strateji bulmak mümkün. Bunlardan birincisi, volatiliteyi tamamen engelleme üzerine kuruludur. Yani ilk strateji olarak uzun vadeli yatırımdayken pozisyonda kalmak ve kısa vadeli fiyat dalgalanmalarını göz ardı etmeyi tercih edebilirsiniz. Kısaca buna "al ve tut stratejisi" de diyebiliriz. Bu strateji güvenli olmasına rağmen sabır ve dayanma gücü gerektirir. Çünkü, örneğin bir ayı piyasasında, Bazen bu göründüğünden daha zor olabilir; portföyünüzün bir ayı piyasasındayken pozisyonda kalıp yüksek miktarlarda kayıp verdiğinizi görmek oldukça üzücü olabilir. Bu nedenle bu stratejiyle birlikte alabileceğiniz riskleri de göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Bununla birlikte al ve tut stratejisini uygularken sadece oturup piyasanın volatilitesinin getirilerini izlemekle kalmamalısınız. Genel olarak kısa vadeli fiyat dalgalanmaları güçlü ve tutarlı şirketleri uzun vadede etkilemese de eğer siz bir şirketin uzun vadede çok iyi getiri sağlayacağına inanıyorsanız, volatilite dönemlerinde alış yapmak da çok mantıklı bir seçenek olabilir. Bu nedenle stratejiyi kurgularken ne yapmak istediğinize önceden karar vermelisiniz.

İkinci strateji ise "straddle stratejisi" olarak adlandırılır. Straddle stratejisi, herhangi bir fiyat yönündeki volatiliteden yararlanmayı amaçlayan en popüler stratejilerden birisidir. Bu stratejide, fiyat yukarı veya aşağı yönde güçlü bir hareketlilik gösterdiğinde kâr elde edilir. Bu stratejide "bekleyen emirler" uygulanır. Bekleyen emirler, önceden belirlenmiş koşullar yerine getirildikten sonra piyasa emri haline gelen emirleri temsil eder.

Bekleyen emirler kullanıldığında, yatırımcı üst konsolidasyon direncinin üzerinde bir satın alma - durdurma bekleme emri vermeli ve alt konsolidasyon desteğinin altında da bir satış durdurma bekleyen emri vermelidir. Örnek*:

*mytradingskills.com

Grafik, düşük volatiliteye sahip bir konsolidasyon aşamasına giren EURUSD paritesini gösteriyor. Bir volatilite yatırımcısı, üst direncin birkaç pip üzerine alış durdurma emirleri ve alt desteğin birkaç pip altına bir satış durdurma emri verebilir. Her iki yönde de fiyattaki bir değişiklik bu beklemedeki emirlerden birini tetikleyecektir ve oynaklık devam ederse yatırımcıya kâr getirecektir.

Değişken bir piyasada, limit emirleri de size yardımcı olacaktır. Limit emirleri piyasa emirlerinden biraz daha pahalıya mal olabilir, ancak alacağınız ya da satacağınız bir varlığın fiyatını önceden belirleme konusunda çok kullanışlıdır.

Emir türleriyle ilgili bilgi almak için buraya tıklayın.

Volatil Piyasa Yatırım Yapanların Dikkat Etmesi Gerekenler


Bir broker/aracı ile çalışan yatırımcılar, volatilite dönemlerinde birçok firmanın olağanüstü piyasa riskini minimum seviyeye indirmek için bazı stratejiler uyguladığını zaten biliyordur. Bununla birlikte yatırımcı olarak dikkat etmeniz gereken 3 temel nokta bulunuyor:

Yüksek İşlem Hacmi: Volatil piyasalar yüksek işlem hacmi ile ilişkilidir ve bu da işlemlerde bazı gecikmeler görülmesine yol açabilir. Yüksek hacimli işlemlerin yoğunluğu, önemli olan fiyat seviyelerinin gözden kaçmasına yol açabilir. Bu sebeple yoğun işlemlerin görüldüğü zamanlardaki fiyat hareketlerine ve verilen emirlerin durumuna dikkat edilmelidir.

Fiyat Değişiklikleri: Alış ve satış fiyatınız arasında bazen önemli fiyat tutarsızlıkları görebilirsiniz. Volatil zamanlarda gerçek zamanlı fiyatlar piyasalardan farklılık gösterebilir.

İnternet Trafiği: Online yatırım işlemleri yapıyorsanız interenet trafiğindeki yoğunluk sebebiyle hesabınıza erişemeyebilir veya işlem yapmakta zorlanabilirsiniz. Böyle durumlarda yatırım firmanıza/aracı kurumunuza telefon üzerinden anında ulaşabileceğinzden emin olun.


Bir yatırımcı olarak volatilite dönemlerindeki potansiyel risklerin her zaman farkında olmalısınız. Eğer yatırım stratejinize güveniyorsanız pozisyonunuzu korumayı seçmek sizin için avantajlı olabilir. Bunun yanında volatilite dönemlerinde işlem yapmayı tercih ederseniz volatil piyasa risklerini göz önünde bulundurmayı unutmayın.