3000 Karakter
Görsel Yükle

USD 24 Temmuz 2019 ve 12 Eylül 2019’da TCMB faiz düşürmesine rağmen, döviz kurları neden artmadı? Beklenenin tersine kur düşerken, TL niçin değerlendi? Tüm Türkiye’nin merak ettiği bu sorunun cevabını açıklıyorum. John F. Muth’un 1961’de yazdığı “Rasyonel Beklentiler ve Fiyat Hareketleri” adlı bir akademik makale ile başlayan Rasyonel Beklentiler Teorisi, daha sonra Yeni Klasik iktisatçılar olan Robert Lucas, Paul Romer ve Robert Barro’nun çalışmaları ile güçlendirilmişti. Söz konusu Yeni Klasik iktisatçıların yayınlarında öngördüğü sonuçlar, gerçekleşen fiyatların iktisadi birimlerin beklentilerine göre oluştuğu ve karar alıcı birimlerin şok politikalar ve kısa dönem dışında reel ekonomik değişkenler üzerinde etkisi olmadığı yönündeydi. Zamanımız yani 21. Yüzyıl tamamen beklentiler çağı ve Yeni Klasik öngörüler her gün tekrar onaylanıyor. Piyasa beklentileri ne yönde ise gerçekleşen fiyatlar da o doğrultuda oluyor. Karakter sınırından dolayı devamı ikinci yazımızda. Takip ediniz.

Tümü (8) 31 Kişi 19 Kişi
3000 Karakter
Görsel Yükle
  • USD @chef79 İhtiyacınız olduğunda bozun bekleyebildiğiniz kadar bekleyin. Güzel bir yükseliş olursa 20 gün içinde değerlendirin.

  • USD @Rdt Bende size desteğiniz ve güzel sözleriniz için çok teşekkür ediyorum. Sevgiyle ve bilgiyle kalınız. İyi günler diliyorum.

  • USD @Doç. Dr. Cemal Arslan Hocam paylaşımlarınızı beğeniyorum. Heleki böyle bir bilgi çok değerli. Çok Teşekkürler ☺️. Dün açıklamadan sonra aynen dediğiniz sebeplerden dolayı doların düşüşü beni yanıltmadı. Bugünün cuma oluşundan daha da düşüş bekliyorum. Lisede hocamızın bir lafı vardı; anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az 😉

  • USD @Doç. Dr. Cemal Arslan O zaman sayin cumhurbaskanimiz hakli. Faiz duserse ekonominin canlanacagi beklentisiyle kur duser, kur duserse fiyat istikrarina ve maliyet indirimine yapacagi katki ile enflasyon duser.

  • USD @Doç. Dr. Cemal Arslan s.a hayırlı cumalar.Hocam gram 279 dan tersteyim.Gramın durumu ne yönde olur gramda 20 gün daha kalabilirim.Saygılar.

  • USD @Doç. Dr. Cemal Arslan Ya Allah aşkına siz nerde yaşıyorsunuz? Ay başında kur 5,84 civarıydı zaten, geçtiğimiz hafta oradan düşerek 5,68-5,71 civarında gezinip 5,71 ile kapattı. Bu hafta başı da 5,75 ile açıldı en yüksek de 5,78’i gördü. Faiz kararından önce de 5,76 falandı zaten. Şimdi soruyorum? Ne zaman kaçtan kaça yükselerek fiyatlandı bu faiz? Hadi fiyatlandı diyelim, bizim gibi bir ekonomide 325 puan faiz indiriminin etkisi 5-10 kuruş mu olur? Hadi ona da tamam. Fiyatlandıysa ve beklenti gerçekleştiyse neden geri düştü? Hem de fiyatlanmadan önceki seviyeden daha düşüğe? Yani kısaca yorum tam bir felaket. Palavra. Apaçık manuple var. Dikkat ediyorum her ekonomi teorisine ters hareketten sonra benzer şeyler yazıp “ ben şaşırmadım, zaten böyle olacaktı, böyle olmalıydı zaten” minvalinde şeyler yazıyorsunuz. Nedir yani anlamadım. Beklenti 600 puan indirimmiydi de karardan sonra yeterli gelmediği için önceki seviyeden de daha aşağı düştü? Şu ben biliyordum havalarını bırakın artık kardeşim.

  • USD TCMB’nin faiz indirimi önceden fiyatlanmıştı. Döviz kurlarının hafta başından Çarşamba günü öğleden sonraya kadar yaptığı yükseliş hareketi bunu göstermişti zaten. Piyasada Temmuz ayındaki gibi 400 ve biraz üzeri faiz düşüşü bekleyenler vardı. Yapılan faiz indiriminin bunun altında kalması (325 puan), piyasa ajanlarını rahatlattı. Kur ilk olarak bu sebeple gevşedi. İkinci olarak Avrupa Merkez Bankası’da faiz indirimine gitti. Bu da beklenen bir şeydi, fakat ECB, bir de 1 Kasım’dan itibaren varlık alımlarına başlayacağını yani genişlemeci para politikasına geçeceğini duyurunca, döviz kurlarındaki özellikle de Euro tarafındaki düşüş daha da hızlandı. Üçüncü olarak da 18 Eylül’de FED’den de 25 Baz puanlık faiz inidirimi bekleniyor ve bunun da fiyatlanması, TL’nin faiz düşüşüne rağmen değer kazanmasına yol açtı. Karakter sınırlaması nedeniyle devamı üçüncü yorumda. Okumaya devam ediniz.


YENİ ÜYELİK

  PİYASALARI ÇOK DAHA KOLAY TAKİP EDİN, ÜYE OLMANIN AVANTAJLARINDAN FAYDALANIN.

PİYASA ÖZETİ

Bizi Takip Edin

  Sosyal medya hesaplarımızı takip edin. Güncel finansal gelişmelerden haberdar olun.

Yorum Yaz