2020 YILI KRİPTO PARA PİYASASI İÇİN NASIL GEÇTİ?

Geçtiğimiz on yıl boyunca Bitcoin (BTC) ve kripto para birimlerinin geleceği hakkında çok şey söylendi. 2020 yılı ise tüm dünyadaki gelişmelerle birlikte, sektör için belirleyici bir yıl oldu. Bitcoin’in ralli yaptığı şu günlerde, geride bırakmakta olduğumuz yıl içerisinde neler gerçekleştiğine, gelin hep birlikte bir göz atalım.

Bitcoin’de Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesi

Bitcoin, ana akım medyada şöhret olduğunda bile, Bitcoin’in potansiyeli çoğunlukla göz ardı ediliyordu ve kimi önde gelen kişiler, tüm endüstriyi yakında patlayacak bir ‘balon’ olarak adlandırıyordu.

Bununla birlikte, geleneksel finans kurumları ile kripto para birimleri arasındaki çalkantılı ilişkinin değişmeye başladığı, bu yıl daha belirgin olarak açığa çıktı. 2020'de JP Morgan gibi, eski azılı kripto para birimi düşmanları; kripto para biriminin etkileyici performansı ile birlikte bankacılık hizmetlerini Bitcoin borsalarına genişletti.

Finans dünyasındaki önde gelen isimlerin görüşleri, piyasa eğilimleri üzerinde belirli bir etkiye sahiptir. Ancak 2020'de kripto para dünyasının, karşıtlarının çoğuna meydan okuduğu görülüyor. 2020 yılı biterken, Bitcoin kendi rekorunu kırdı ve 26 Aralık 2020 tarihi itibariyle ‘Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesi’ olarak adlandırılan 25.198 dolar seviyesini aştı. Bu yazımızda gözde para birimi Bitcoin ve kripto para dünyası için iddia edilen ve gerçekleşen tahminlere yer vereceğiz.

Kripto Para, Nakit Paradan Daha mı İyi?

Bill Gates'in Bitcoin'in nakit paradan daha iyi olduğu yönündeki açıklamaları, Bitcoin'in fiziksel olmaması ve sınırlı arzı ile açıklanabilir. 2020'de dünyanın büyük çoğunluğunu etkileyen koronavirüs salgını nedeniyle dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, ekonomik krizi durdurmak için daha fazla para basma yönünde harekete geçtiler. Bu arada Bitcoin, Mayıs ayında deflasyonist bir olay yaşadı. Madencilik ödüllerinin yarıya indirilmesi, kripto paranın arzını yarı yarıya düşürdü. Bu sebeple Rich Dad Poor Dad adlı çoksatan kitabın yazarı olan Robert Kiyosaki, Bitcoin'in fiyatının önümüzdeki üç yıl içinde 75.000 $'a çıkacağını tahmin etti.

Ancak, nakdi sona erdirmenin bir bedeli olabileceği de açıktır. Nakit bazı açılardan hantal ve sakıncalı olsa da, anonim olarak işlem yapmanın en kolay yolunu sunar. Dijital ödeme alternatifleri ise aracıya ihtiyaç duyar ve mahremiyet sağlamaz. Daha fazla sayıda hükümetin merkez bankası dijital para birimlerine yönelmesiyle birlikte, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, en iyi özel merkezli ve sansüre dirençli alternatif olarak ortaya çıkıyor.

Sonuç olarak yıl boyunca meydana gelen olaylar, Bitcoin, altcoin ve blockchain teknolojisinin en azından, daha yüksek işlem hacimlerinde ve düşük maliyetlerde daha hızlı ödeme süreleri sağlamaları sebebiyle nakit paraya alternatif olduklarını kanıtladı. İstatistikçi ve eski bir risk analisti olan Nasim Taleb'in aylar önce şöyle dedi:

"Bitcoin harika bir şeyin başlangıcıdır: neticede hükümetsiz bir para birimi, gerekli ve zorunlu bir şeydir."

Ethereum, Bitcoin'den Daha İyi Performans Gösteriyor

Bitcoin'in 2020'deki fiyat oynaklığına rağmen, mevcut fiyatının 22.000 $ civarında seyrettiği düşünüldüğünde önemli kazançlar elde edildi. Ancak Bitcoin'in başarısı, Ethereum'un 2020'de ulaştığı dönüm noktalarına kıyasla yetersiz görünüyor.

Bitcoin'in yarılanma olayı ile ilgili heyecan, yılın büyük bölümünde kripto alanındaki birçok kişinin dikkatini çekti. Bitcoin fiyatının tarihsel olarak bir yarılanma olayından sonra yükseldiği bilindiğinden, bu yarılanma 2020 yılı için belirleyici bir andı. Ancak bu furya, hızla büyüyen merkeziyetsiz finans sektöründeki yeni bir heyecan dalgasıyla yarıda kesildi.

Geliştiricilerin bilgisayarlarda bağımsız olarak çalışan ve akıllı telefonu olan herkesin özgürce erişebildiği finansal araçlar ve kurumlar yaratmasıyla "DeFi"kripto alanının yeni favori sözcüğü haline geldi.

Compound gibi DeFi girişimleri, herkesin 30 dakikadan daha kısa bir sürede yılda yaklaşık %7'lik tahmini bir faiz kazanmaya başlamasına izin vermektedir. Bu tür DeFi platformlarındaki kullanıcılar, geleneksel finans kurumları arasında yaygın olan ‘Müşterinizi Tanıyın’ doğrulama prosedürlerinden geçmeden stablecoin kullanarak borç verebilir ve alabilir.

Ethereum ağının DeFi uygulamalarının artan blok alanı talebinden kaynaklanan artan işlem ücretleri dezavantajlarına rağmen; ağ yine de büyük atılımlar yapmayı başardı. Özellikle Ethereum Proof of Work'ten, ölçeklenebilir bir Proof of Stake protokolüne geçişinin 0. Aşamasına başladı.

Blockchain Tabanlı İşletmeler

Eski Google CEO'su Eric Schmidt "Dijital dünyada kopyalanamayan bir şey yaratma yeteneği çok büyük bir değere sahip ve birçok insan bunun üzerine iş kuracak" demişti. Şimdiye kadar bu durumun gerçekliği, 2020'de blockchain ve DLT tabanlı iş çözümlerinin benimsenmesinde bir artış olduğuna dair raporlarla gerçekleşti.

COVID-19 salgını daha fazla kurum ve kuruluşu dijital iş akışı alternatifleri aramaya ittikçe, dünya genelinde dijitalleşme özellikle uluslararası ticaret gibi sektörlerde hız kazandı.

Trade Finance Global ve World Trade Organization tarafından yayınlanan bir rapor, gerçek dünya kullanım durumlarına sahip DLT ve blockchain tabanlı projelerin sayısında bir artış olduğunu gösteriyor. Rapora göre iş akışı verimliliğini artırmak, işlem maliyetlerini düşürmek ve iş birliğini iyileştirmek için DLT ve blok zinciri tabanlı çözümlere doğru yönelme başladı.

2020'nin talihsiz olayları, dijital bir dünyada iş birliğini kolaylaştıran, güveni otomatikleştiren ve dijital varlıkların yaratılması için dijital kıtlığı sağlayan bir teknoloji olarak blockchain'in potansiyelini ortaya çıkardı.

Kripto Suçları

2020'nin ilk 10 ayında kripto dolandırıcıları 1,8 milyar doların üzerinde para çaldı. Bir blockchain adli tıp şirketi, 2020'de kripto suçları sonucunda kaybedilen değerin %160 oranında arttığını bildirdi.

Dolandırıcılar sıklıkla yükselen DeFi sektöründen yararlandı. Buna ek olarak, DeFi patlaması sırasında meydana gelen çılgınca kar peşinde koşma, kripto dolandırıcılarına büyük meblağları elden çıkarma olanağı sağladı.

Temmuz ayında Elon Musk, Bill Gates ve Jeff Bezos gibi tanınmış tanınmış isimlerin Twitter hesapları, bir Bitcoin hediye dolandırıcılığı sırasında hacklendi. Dolandırıcılık pazarının 2017'den bu yana %2.000 oranında arttığı tahmin ediliyor.

Sonuç

Pandemiden önce bile dünya, uzaktan çalışma ile birlikte merkezi olmayan bir ekonomik yapıya doğru ilerliyordu. Blockchain teknolojisinin mevcut durumunda içsel sınırlamalar olsa da, DeFi alanındaki ve Ethereum gibi projelerdeki gelişmeler, sektörü yeni bir finansal geleceğe hazırlıyor.

Kaynak:

https://cointelegraph.com/news/top-crypto-adoption-predictions-that-came-true-in-2020

https://stormgain.com/tr/blog/btc-vs-bch

https://blog.sistemkoin.com/bitcoin-fiyati-etkileyen-en-onemli-4-faktor

https://blog.horizonfintex.com/tag/crypto

https://www.dailyhostnews.com/icanns-application-of-gdpr

https://www.freepik.com