2021 YILINDA BITCOIN BENİMSENMESİ ARTACAK MI?

Dünyanın en değerli dijital para birimi olan Bitcoin, oldukça inişli çıkışlı; dolayısıyla oynak bir para birimidir. Dalgalanan kripto para fiyatları kimileri için kârlı işlemler demekken; kimileri için ise dijital para biriminden uzak durmak için başlıca bir neden olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yazımızda lider kripto para biriminin gelişimi ile 2021 ve daha sonraki yıllardaki benimsenme ihtimalini ele alacağız.

2020 Yılında Piyasalar

2020 yılında fiyat dalgalanmaları, yalnızca oynaklığı ile meşhur Bitcoin’e özgü değildi.

Forex oranları, son birkaç aydır büyük ölçüde dalgalanan ekonomik koşullardan büyük ölçüde etkilendi. Ticareti olumsuz etkileyen koronavirüs salgınının etkileri nedeniyle de ihracata bağımlı fiat para birimleri, karantina gibi bulaşma önlemleri nedeniyle ciddi yara aldı.

Merkez bankalarının müdahaleleri ise durumu daha da kötüleştirdi. Federal Rezerv (FED) ve çoğu merkez bankası faiz oranlarını düşürdü.

Güvenli Sığınak Olarak Bitcoin

Tüm bu gelişmelerin ortasında, Bitcoin ve altın gibi güvenli sığınaklar daha yüksek performanslar sergileyerek üstün performans gösterdi. Bunun arkasında Bitcoin yarılanması ve kurumsalların Wall Street'ten; değeri koruyan varlıklara sermaye kaçışı gibi destekleyici temeller vardı.

Bitcoin savunucularına göre, kripto para tüm dünya tarafından benimsenmeye yavaş ama emin adımlarla yaklaşıyor. Para biriminin savunucuları, Bitcoin'in verimsiz eski altyapının yerini alacak bir sonraki finansal sistemin temeli olduğunu söylüyor. Bitcoin son kullanıcıya öncelik verirken, aynı zamanda yüksek güvenilirlik, ucuz değer transferi ve 7/24 operasyonlar sağlıyor.

Bitcoin’in kurumsal yatırımcıları arasında; Grayscale, Microstrategy, Square ve Tesla gibi kurumların olması da olgunlaşmaya başladığının ve genel kabule doğru gittiğinin bir işareti olarak algılanabilir. 2021 Şubat ayında Tesla 1.5 Milyar dolar değerinde Bitcoin alırken; Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’nin şirketi olan Square ise Şubat ayında 170 Milyon dolar değerinde Bitcoin alımı yaparak; BTC pozisyonunu iki katına çıkardı.

Değer Koruma Aracı Olarak Bitcoin

Son birkaç yılda, ucuz fon transferini sağlayan alternatif bir ağ olarak Bitcoin'in büyümesi, BTC fiyatlarının parabolik yükselişinin ve ağın artan karmaşıklığının arkasındaki neden olarak gösterilmektedir.

Ağ kurucusu olarak bilinen Satoshi Nakamoto BTC'yi bir para birimi gibi davranacak şekilde tasarladı, ancak toplam arzı 21 milyon olarak sabitledi. Deflasyonist unsur, yıllar içinde artan benimsenme ile birleştiğinde fiyatların yeni seviyelere yükselmesine neden oldu. BTC bir değişim aracından, altınla rekabet eden bir değer deposuna dönüştü.

Örneğin geçtiğimiz on yılda Bitcoin, Aralık 2017'deki zirve olan 19.7.000 $ 'a yükseldiğinde yüzde 1 milyon değer kazandı. Fiyatlar, Şubat 2021'in ortasında 58.000 $' a yükselmeden önce; Aralık 2018'de 3.2.000 $'a kadar düşmüştü. Geleneksel sistemlerle eşleşmeyen Bitcoin ve kripto paralar nispeten yeni olduğundan, bu anlamda fiyat en önemli endişe olmaya devam ediyor.

Dolar Etkisi

Geçen yıl merkez bankaları, COVID-19 tahribatı nedeniyle ayakta kalmak için yerel para birimlerini düşürdü.

Bilindiği üzere Mart 2020'den Ocak 2021'in başına kadar ABD Doları, FED'in en düşük seviyelerde rekor kıran fon oranlarının ardından yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti ve yüzde 0 ile 0,25 aralığında kaldı. Bu hayli yüksek bir oran olarak karşımıza çıkmaktadır zira dolar, dünya çapında birçok merkez bankasının elinde tuttuğu bir rezerv para birimidir. Bu nedenle bu durumun yankısı sadece ticarette değil, ekonominin diğer sektörlerinde de hissedilen bir domino etkisi yarattı.

Enflasyonun aşındırıcı etkileri nedeniyle varlıklarının düşüşünü izlemek zorunda kalan tüccarlar için özellikle rahatsız ediciydi. İş amaçlı olarak en iyi döviz kurlarına büyük ölçüde bağımlı olan bu şirketler artık fiyatlara, döviz borsalarında zaman girişlerine odaklanmak ve en iyi oran için binlerce sağlayıcıyı incelemek zorundaydı.

Bitcoin 2021'de Ana Akım Olacak mı?

Döviz manipülasyonu ve itibari para birimlerinin değerinin düşürülmesi ticaret üzerinde olumsuz bir etki yaratır. Tahmin edileceği üzere bu, insanların merkez bankalarına duyduğu güveni yok eder. Şu anda varlıkların fiat değeri, belirli bir para biriminin başlangıçta sahip olduğu güveni temsil etmemektedir. Bu güvensizliğin de etkisiyle, insanlar alternatif para birimlerine ve değer saklama araçlarına başvurmaktadır.

2021 yılının ilk aylarında öne çıkan boğa koşusu sonucu, birçok yeni yatırımcının da kripto para piyasalarına girdiği gözlemlenmektedir. Önemli kurumsal yatırımcıların bu alana yatırım yapması, küçük yatırımcılara umut veren bir neden olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu bağlamda Cornell Üniversitesi Öğretim Üyesi, Ava Labs Kurucusu ve CEO’su Prof. Dr. Emin Gün Sirer, kripto para piyasaları ve alanın genişlemesi ile ilgili 2021 yılı Ocak ayında Bloomberg HT’ye şu açıklamalarda bulundu:

"Para önce en iyi bilinen Bitcoin'e geliyor. Daha sonra alanla biraz aşina olduktan sonra, Ethereum gibi smart contrat platformlarının başka olanaklar sunduklarını görüyorlar. O zaman para ve yeni yatırımcılar, Bitcoin'den diğer coin’lere kaymaya başlıyor. Bu olurken arkasında iyi bir takımı olan ve ne yaptığını bilen, kalıcı olan projelerin öne çıktığını göreceğiz.”

Kripto para ve blockchain sisteminde önde gelen isimlerden biri olarak bilinen Sirer; 2021 yılına dair beklentisini de dile getirdi:

“Kripto piyasasında iyi bir 2021 yılı bekliyorum. En azından haziran ayına kadar boğa piyasasının devam edeceğini düşünüyorum."

Kaynak:

https://ekonomidoktorunuz.com/piyasalar/

https://btcmanager.com/

https://www.ntv.com.tr/ekonomi/

https://finanswebde.com/bitcoin-hash-rate-nedir/b/5eb290431fed060039b2939c

https://www.blockchain.com/

https://tr.investing.com/crypto/bitcoin

https://abcnews.go.com/US/