5G KÜRESEL EKONOMİYİ İYİLEŞTİREBİLİR Mİ?

Endüstri 4.0 ile birlikte ortaya çıkan akıllı fabrikalar, veriler ve yapay zeka üzerinde çalışır. 5G teknolojisi, bu yeni endüstriyel devrim için bir katalizör görevi görüyor, çünkü önceki ağlardan çok daha yüksek hız ve bant genişliği sunmanın yanı sıra veriler arası transfer süresini de kısaltıyor.

5G; sabit ve kablolu bağlantıların yerini alacak ve böylece üretim esnekleşerek yeniliklerin önü açılacak.

Ana Başlıklar:

-5G, dünya çapında akıllı fabrikaların önünü açan bir sonraki sanayi devrimi için bir katalizör görevi görecek.
-Capgemini Araştırma Enstitüsü'ne göre, Ericsson USA 5G Akıllı Fabrikası, 2023 yılına kadar küresel ekonomiye yılda 1.5 - 2.2 trilyon dolar ekleyebilecek kapasitede.
-5G, kablolu Ethernet'in yanı sıra fabrikalardaki cihazları bağlayan ve otomasyonu önemli ölçüde artıran Wi-Fi ve 4G LTE ağlarının yerini alabilir.

Akıllı Fabrikalar

5G, kablolu Ethernet'in yanı sıra fabrikalardaki cihazları bağlayan Wi-Fi ve 4G LTE ağlarının yerini alabilir. Bunu yaparken de mobil cihazlara ve robotlara güç veriyor. Ericsson, Teksas'taki yeni fabrikasında 5G yardımıyla 5G altyapı ekipmanları üretiyor. ABD'de AT&T, Verizon, Sprint ve T-Mobile gibi şirketlere 5G ekipman tedarik eden Ericsson, 2020'nin sonunda 190 milyon, 2025'in sonuna kadar ise 2,8 milyar abone kazanmayı öngörüyor.

Ericsson ABD 5G Akıllı Fabrikası başkanı Erik Simonsson'a göre, akıllı fabrikalarda tam verim, sıfır bağlantı kesintisi, teknoloji ve otomasyon sayesinde daha verimli üretim yapılacak. Capgemini'ye göre, Ericsson USA 5G Akıllı Fabrikası, 2023 yılına kadar küresel ekonomiye yılda 1.5 - 2.2 trilyon dolar arasında bir gelir kazandıracak.

Akıllı fabrika uygulamasına geçen ülkeler arasında başı Çin, Almanya ve Japonya çekiyor. Ardından Güney Kore, ABD ve Fransa geliyor.

Mutlaka Okuyun: Teknoloji Sektörü ve Hisseleri

Yapay Zekanın Gücü

Japon bilişim şirketi NEC, Nippon Telegraph & Telephone (NTT) ile 598 milyon dolarlık yeni bir 5G anlaşması yaptı ve teknolojinin üretim için neler yapabileceğine dair güçlü vizyonlarını paylaştı. 5G ve yapay zeka arasındaki ilişkiyi inceleyen bir tanıtım videosunda, 2030 yılında endüstriyel robotlar ve otonom arabalar kullanan esnek bir üretim hattına sahip bir fabrika hayal tasvir ediliyor. Videoda sözü edilen tesis, yüksek hız ve düşük ağ gecikmelerinden yararlanan insanların 5G ağları üzerinden uluslararası operasyonları uzaktan kontrol etmesini sağlıyor. Bu sistemde, 5G'nin üretim verimliliğini artırmanın yanı sıra ürünlerin daha verimli bir şekilde toplanması ve dağıtılması da amaçlanıyor.

Geçen yıl dünya çapında 5G kablosuz ağ altyapısı gelirinin 2020'de 4.2 milyar dolara ulaşacağını tahmin eden Gartner'daki analistlere göre, IoT (Nesnelerin İnterneti), edge computing ve yapay zeka ile birlikte 5G, akıllı fabrikaların hızlı ve uygun fiyatlı üretim yapmasını sağlayabilir.

İlginizi Çekebilir: Yeni Başlayanlar İçin IoT'a Yatırım

Lojistikte Devrim

Lojistik de 5G teknolojisinden faydalanacak. 5G'nin akıllı cihazlar için daha fazla kapasiteye sahip olması, IoT izleyiciler sayesinde alıcıların ürünlerini gerçek zamanlı olarak takip edebilecek.

Bazı lojistik şirketleri ise daha da fütüristik fikirlere sahip. Yamato Transport USA başkanı Koji Homma, son blog yazısında şunları söyledi: "5G ve hologram teknolojisinin sağladığı avantajla, tüketiciler elbise, mayo, pantolon veya bir takım elbise gibi ürünleri denemek ve satın almak için 'sanal soyunma odaları' kullanabilecekler. Bu da iade ürünlerin yarattığı tedarik trafiğini ortadan kaldıracak."

5G teknolojisi, dünya genelinde yayılmaya başlasa da bazı piyasalardaki lansman gecikmeleri ve komplo teorileri de dahil olmak üzere koronavirüs pandemisinin negatif etkisiyle mücadele etmek zorunda kaldı. Üreticilerin 5G'ye yatırım yapması teşvik ediliyor olsa da hali hazırda 5G teknolojisini gerektiren tesislerin ve pazarların olmayışı olumsuz bir etki yaratıyor. Bununla birlikte, eski ekipmanlarla altyapıyı güçlendirmek ciddi bir zorluk.

Siz 5G teknolojisi ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizimle paylaşın.

Kaynak: CNBC


Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin!

Twitter + Facebook + Instagram