ABD-ÇİN ANLAŞMASI EKONOMİDE YÜKSELİŞE YOL AÇMAYACAK

Larry Summers, ABD-Çin arasında bir ticaret anlaşması ‘ekonomik nirvana’ya yol açmayacak” dedi.

Kaynak: wbur.org

ABD Başkanı Donald Trump, ABD ve Çin’in kısmi bir ticaret anlaşması imzalayacak bir yer aradıklarını söyledi. Ancak eski ABD Hazine Sekreteri Larry Summers uyarıyor: “Bir nevi ekonomik nirvananın uzağında bir imza töreni olduğumuzu düşünürsek kendimizle dalga geçeceğimizi düşünüyorum. Hızlı küresel genişlemeyi engelleyen daha derin ve daha büyük sorunlar var”.

BEKLENEN ABD-ÇİN TİCARET ANLAŞMASI


Eski ABD Hazine Sekreteri Larry Summers Çarşamba günü yaptığı açıklamada, birinci aşama denilen ABD ve Çin'in imzalamaları beklenen ticaret anlaşması, küresel ekonominin şu anda karşı karşıya kaldığı sorunları çözecek kabiliyette değil.
ABD Başkanı Donald Trump, her iki ülkenin de bu ay gerçekleşebilecek kısmi anlaşmayı imzalayacak bir yer arayışında olduklarını söyledi. Bu gelişme finansal piyasalardaki iyimser görünümü artırdı.

“...Ama bir nevi ekonomik bir nirvananın uzağında bir imza töreni olacağını düşünürsek kendimizle dalga geçtiğimizi düşünüyorum. Hızlı küresel büyümeyi engelleyen daha derin ve daha büyük sorunlar var.”

Summers, eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın altındaki Hazine Sekreteri ve eski Başkan Barack Obama’nın ekonomik danışmanıydı. Şimdi ise Harvard Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapıyor.

Küresel ekonomik büyüme geçen yıldan bu yana yavaşladı ve bu durum ABD-Çin ticaret savaşının başlangıcı ile aynı zamana denk geldi. Uluslararası Para Fonu (IMF), geçtiğimiz ay yayınlanan bir raporda, küresel ekonominin bu yıl %3 oranında (geçen yıl %3.6 idi) büyümesinin beklendiğini söyledi.

Her iki taraf kısmi anlaşmayı planlandığı gibi imzalasa bile, iki ülke arasında küresel ekonomiye ağırlık verecek gerginliklerin ve belirsizliklerin olacağı bir gerçek.

ÇİN'İN EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ


Ticaret cephesindeki belirsizlikler dışında, Çin'deki finansal baskıların ve Avrupa'daki endişelerin küresel ekonomideki mevcut zayıflığa katkıda bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda Çin ekonomisinde görülecek yapısal değişiklikler, ülkenin küresel büyümeye daha az katkıda bulunacağı sonucunu da beraberinde getirecek gibi görünüyor.

Summers'a göre bunların sebebi Çin’de hızla yaşlanan bir nüfusun olması. Çin yıllardır küresel büyümeye büyük katkılarda bulundu, ancak ekonomi artık daha yavaş bir şekilde büyüyor.

Çin'in piyasalarına da genel olarak bakmak gerekirse, bu yılki Çin hisse senetlerinin net alımları, Hong Kong Borsası tarafından Şangay ve Shenzhen tarafından gerçekleştirildi. Financial Times'ın yaptığı hesaplamalara göre, neredeyse bir yıl önceki girişlere eşit miktarda işlem hacmi görüldü: yaklaşık 32 milyar dolar.

Çin, 2019 yılında dünyanın en iyi performans gösteren en büyük borsaya sahip olmaya devam ediyor. Yatırımcıların ülkenin yavaşlayan ekonomisini azaltması ve ABD ile olan ticaret savaşını bertaraf etmesiyle CSI 300 benchmarkı bu yıl üçte bir oranında yükseldi.

Şangay ve Shenzhen'deki borsalar şimdiye kadar piyasa kapitalizasyonuna 1,4 milyon dolar ekledi ve hisse senetlerinin toplam değerini bu yıl yaklaşık 6,8 milyon dolara çıkardı. Aynı zamanda yerli yatırımcıların güvenleri artış gösterdi ve uluslararası yatırımlar da böylelikle devam etmeyi sürdürdü.

Kaynaklar:

ft.com
cnbc.com