ABD-ÇİN EKONOMİLERİNİ ÖZETLEYEN 6 GRAFİK


Gayri safi yurtiçi hasıladaki büyüme, ticaret savaşlarının ikinci yılında hem ABD'de hem de Çin'de yavaşladı. Her iki ülkenin imalat sektörü, yavaşlayan bir küresel ekonominin etkisini hissetti. Fakat perakende satışlar bu iki ülkenin ekonomisinde önemli bir yer edinmeye devam etti.

ABD doları ve Çin yuanı 2019'da farklı yönlerde hareket ederken, her iki ülkenin hisseleri yükselişteydi.

ABD-ÇİN TİCARET SAVAŞI


ABD-Çin ticaret savaşı, 2019 yılında ikinci yılına girerek, küresel olarak iş dünyasının kötüleşmesi karşısında her iki ekonomiyi de olumsuz yönde etkiledi.

İşte dünyanın en iyi iki ekonomisinin ve finansal piyasalarının yıl içinde nasıl performans gösterdiğini inceleyen 6 grafik:

1.Ekonomik Büyüme

Gayri safi yurtiçi hasıladaki büyüme ABD ve Çin'de 2019 yılında yavaşladı.
Bazı ekonomistler, ticaret savaşlarının devam etmesi ve ülke içi problemler nedeniyle her iki ülkedeki büyüme oranlarının 2020'de daha da zorlu olabileceğini tahmin ediyor ve bu durum zaten kırılgan olan küresel ekonomiye baskı getirecektir.

2.Ticaret Hacmi

Her iki ülkede de genel ihracat ve ithalat bir yıl öncesine göre 2019'un ilk on ayında düşüş gösterdi. Bu durum dünya çapında daha yavaş ticaret faaliyetlerinin yaşandığı bir zamanda görüldü. Bazı uzmanlara göre, bu düşüşler ABD-Çin ticaret savaşından daha önce başlamış ve bir trend haline gelmiştir. Çoğunlukla Çin ile yaşanan ekonomik dengesizlikten kaynaklı ABD ticaret açığı, yıl içinde çok fazla değişiklik göstermedi. ABD verilerine göre, Ocak-Ekim 2018 döneminde 344,5 milyar dolar olan ABD ticaret açığı, bir yıl sonra 294,5 milyar dolara geriledi.

3.İmalat

ABD ve Çin'in imalat sektörleri, iki ülke arasındaki ticaret savaşında daha da kötüleşen ve yavaşlayan bir küresel ekonominin etkilerini hissettiler.
Çin’in imalat endeksi, yılın büyük bir kısmında daralma bölgesinde kaldı. Bu, endeksin 50 puan seviyesinin altına geldiği anlamına gelir. ABD'de imalat PMI endeksi Ağustos ayından bu yana düşüş gösterdi.

4.Perakende Satışlar

ABD ve Çin'de tüketici harcamaları, her iki ekonomide de istikrarlı bir işgücü piyasası tarafından desteklenen 2019 yılında kendi içlerinde ekonomik zirve noktaları arasına girdi. Ancak iyimserliğin sürdürülememeyeceği bazı riskler bulunuyor. Bazı analistler, Çin mallarına yönelik ek ABD tarifelerinin Amerikalı tüketiciler arasındaki harcamaları azaltabileceği konusunda uyarıda bulundu. Singapur'daki UOB Özel Bankası yatırım stratejisti Francis Tan, Çin'de yükselen domuz eti fiyatlarının diğer alanlarda tüketici harcamalarını azaltabileceğini söyledi.

5.Döviz

Nispeten güçlü bir ABD ekonomisi ve yatırımcıların güvenli liman varlık tercihi, dolara olan talebi artırdı ve 2019 için para biriminin değerini yükseltti. Buna karşılık, Çinli yetkililer yuanın yıl boyunca değer kaybetmesine izin verdiler. Bu hareket, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e para manipülasyonu suçlamaları yöneltmesine yol açtı. Ancak Uluslararası Para Fonu (IMF), yuanda görülen hareketlerin ve para biriminin değerinin Çin'in ekonomik temelleri ile uyumlu olduğunu söyledi.

6.Borsa

Finansal piyasalarda Federal Rezerv'in faiz indirimleri ve yılın belirli dönemlerinde gerileyen fakat sürmeye devam eden ticaret savaşı, yatırımcıları destekledi ve zayıf kazançlara rağmen Wall Street'teki hisse senetleri birçok zirve gördü. Çin'de ise hisse senetlerinin büyük küresel ölçütlere dahil edilmesi Şangay Menkul Kıymetler Borsası Kompozit Endeksi'nin 2019 yılında çift haneli bir tırmanış kaydetmesini sağladı.

Kaynak:
https://www.cnbc.com/2020/01/02/trade-war-6-charts-comparing-us-china-economies-and-markets-in-2019.html