Almanya Enflasyonu, Avrupa Merkez Bankasının Faiz Atırım İhtimalini Güçlendirdi

Almanya'da enflasyon, yükselen enerji ve gıda fiyatlarının desteğiyle Mayıs ayında yaklaşık yarım asırdır en yüksek seviyesine çıkarak, Temmuz ayında Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) yarım puanlık büyük bir faiz artırımı olasılığını güçlendirdi.

Geçen yıl Avrupa genelinde fiyatlar, önce pandemi sonrası tedarik zinciri sorunları, ardından Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı nedeniyle keskin bir şekilde yükseldi ve bu hızlı fiyat artışı on yıllık ultra düşük enflasyon dönemini silip süpürdüğünü gösteriyor.

Federal İstatistik Ofisi'nden Pazartesi günü yayınlanan verilere göre, Avrupa Birliği genelindeki enflasyon verileriyle karşılaştırılabilir hale getirmek için uyumlu hale getirilen Alman tüketici fiyatları, bir önceki aydaki %7,8'den %8,7'ye yükseldi.

Enflasyon en son 1973/1974 kışında, ilk petrol krizinin yeni ve ehlileştirilmesi zor bir enflasyon döngüsüne yol açtığı zaman bu kadar yüksekti.

AMB, küresel emsallerine kıyasla yükselen fiyatlara nispeten geç yanıt verse de, banka geçen hafta yüksek enflasyonun yerleşmesini önlemek için faiz oranlarının yükselmesi gerektiğini açıkça belirtti.

Şimdi soru, yaklaşan hamlelerinin boyutu.

AMB başkanı Christine Lagarde ve baş ekonomist Philip Lane, Temmuz ve Eylül aylarında eksi %0,5 mevduat faizinde kademeli 25 baz puanlık artışları desteklerken, ekonomistler daha büyük, 50 baz puanlık bir artışın çok büyük bir olasılık olduğunu söyledi.

ING Ekonomisti Carsten Brzeski, "AMB, politika faizlerinin yükseltilip yükseltilmeyeceğini ve hatta ne zaman artırılacağını tartışma aşamasını açıkça geçti." dedi. "Tek tartışma, AMB’nin Temmuz'da 25 baz puanlık bir faiz artışıyla mı yoksa 50 baz puanlık bir faiz artırımıyla mı başlaması gerektiği üzerinde görünüyor."

Brzeski, "Euro bölgesindeki çekirdek enflasyon Mayıs ve Haziran aylarında hızlanmaya devam ederse, Lane ve Lagarde yeni ön taahhütlerinden pişmanlık duyabilir." dedi.

Politika yapıcıların çoğu Temmuz ayında 25 baz puanlık bir hamleyi destekliyor gibi görünse de, Avusturya, Letonya ve Hollanda merkez bankası başkanlarının tümü, şimdilik 50 baz puanlık bir artışın masada kalması gerektiğini söylediler.

Politika yapıcılar özellikle yüksek enerji ve fiyatların firmalar tarafından müşterilere yansıtılmasından ve enflasyonun daha geniş ekonomiye sızmasından endişe duyuyor.

Böyle bir eğilim, bir zamanlar bir defaya mahsus görülen bir enflasyon artışını daha dayanıklı bir fenomen haline getirme ve kırılması zor bir ücret-fiyat sarmalını körükleme riski taşıyor.

Commerzbank ekonomisti Marco Wagner, "Altta yatan fiyat baskılarının da öngörülebilir gelecekte hafiflemesi pek olası değil," dedi. "Şirketler, enerji ve ara ürünler için önemli ölçüde daha yüksek maliyetlerini giderek artan bir şekilde müşterilerine yansıtıyor."