ALMANYA OTOMOBİL ÜRETİCİLERİ ZOR DURUMDA

Almanya’daki otomobil üreticileri, koronavirüs pandemisi nedeniyle ortaya çıkan ciddi problemlerle karşı karşıya kaldı.

Otomotiv sektörü, koronavirüs salgını sürecinde ekonomilerin yeniden açılmasıyla birlikte Almanya'da tekrar hayata döndü. Almanya'daki otomotiv sektörü on binlerce istihdam alanı yaratarak çok fazla işçinin bu sektörden para kazanmasını sağlıyor. Yani sektör Almanya ekonomisi için hayati değer taşıyor. Fakat otomotiv talebinin düşmesi ve endüstrinin çevre dostu üretime geçişinde yaşadığı zorluklar sektörü büyük zorluklarla karşı karşıya bıraktı. Uzmanlar endişeli.

Otomotiv Sektöründe Düşüş Bekleniyor


Birkaç nedenden ötürü sektörde düşüşler yaşanması bekleniyor. Eğer üreticiler tam kapasite çalışamazlarsa uluslararası tedarik zincirinin bozulacağı öngörülüyor. Bunun yanında karantina uygulamaları nedeniyle işsizlik ve gelir akışının bozulması da sektörü olumsuz yönde etkiledi. Tüketicilerin işsiz kalma gibi ekonomik kaygıları da otomotiv sektörüne olan talebi düşürdü. Tüm bunları birleştirdiğimizde sektörün geleceği pek de parlak görünmüyor. Bununla birlikte otomobil üreticileri, üretimi düzene sokma ve elektrikli araç yapımında yeni bir döneme odaklanma konusunda hızla ilerlediğinden bu krizi fırsata da çevirebilir.

Otomotiv analisti Matthias Schmidt, “Üreticiler Covid-19 pandemisini gerekli iş kesintilerini yapmak ve güçlü ekip üyeleri ile birlikte sırt sırta vermek için kullanabilir ve daha verimli bir çalışma ortamıyla birlikte üretimlerine devam edebilirler." dedi.

Almanya otomobil galerilerinin Nisan ayı sonunda yeniden açılmasına izin verdi ve Volkswagen gibi otomobil devleri Mayıs başında üretime yeniden başladı.

Otomobil endüstrisi ise Alman hükümetinden yardım almayı umuyordu. Geçen hafta Şansölye Angela Merkel'in başında olduğu koalisyon, 130 milyar euro (147 milyar dolar) değerinde yeni bir ekonomi teşvik paketi açıkladı. Otomotiv sektörü için de bazı önlemler açıklanmış olsa da bazı eksiklikler olduğu görülüyor. Avrasya Grubu Avrupa direktörü Naz Masraff'a göre, paketin en büyük kaybedenleri Alman otomotiv endüstrisi ve Bavaria, Baden-Wuerttemberg ve Lower Saxony gibi otomotiv ağırlıklı üretim yapan bölgeler oldu. Bu bölgeler BMW, Daimler ve Volkswagen üretim tesislerine ev sahipliği yapıyor.

Elektrikli araçlara olan talep ise kesinlikle artışta. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nden (ACEA) Mayıs ayında elde edilen veriler, 2020 yılının ilk çeyreğinde elektrikli araç segmentinin pazar payının önemli ölçüde yükseldiğini ve geçen yılın aynı dönemine göre %2,5'ten %6,8'e çıktığını gösterdi. Elektrikli otomobiller Avrupa pazarının yarısından fazlasını oluştururken dizel otomobiller ise pazarın sadece %30 kadarını oluşturuyor.

Otomobil Endüstrisi Bu Duruma Ne Diyor?


Daimler, Almanya'nın otomobil endüstrisinin devi konumunda ve en büyük Mercedes-Benz tesisi, Almanya'nın güneyindeki Baden-Württemberg'deki Sindelfingen kasabasında bulunuyor. Tesis, 1915'ten beri faaliyette ve Mercedes-Benz’in S-Serisi'nin yanı sıra E-Serisi Sedan ve diğer modelleri üretmektedir. Tesiste yaklaşık 35.000 kişi çalışmaktadır. Tesis aynı zamanda inovasyon ve tasarım için de bir odak noktası haline geldi ve gelecekte elektrikli araç da üretecek. Fakat otomobil üreticisi şimdilik koronavirüs krizinden kaynaklanan ekonomik çöküntünün üstesinden gelmeye odaklandığını açıkladı. Mercedes-Benz Üretim ve Tedarik Zinciri Yönetimi Müdürü Birgit Zaiser, şu andaki küresel durumun ve otomotiv sektörünün volatil olduğunu, birçok farklı senaryo üzerinde çalıştıklarını ve ona göre plan yaptıklarını açıkladı. Kendisine Alman hükümetinin otomobil üreticilerine yardım etmek için daha fazla destek yapıp yapmayacağı sorulduğunda ise “Tüketiciler arasında güven yaratacak ve bu büyük belirsizlik döneminde pazar talebini güçlendirecek önlemlerden yanayız” diye belirtti.

Euro'da Son Durum


EURUSD paritesi:

EURTRY:


Kaynak: CNBC