ASYA BÖLGESİ MART AYINDA DARALDI

Mart ayı PMI verilerine göre Asya'nın büyük bir kesiminde daralma yaşandı.

Koronavirüs pandemisi dünya çapında ekonomik faaliyeti felç etti. Asya'dan gelen son PMI verilerine göre Japonya ve Güney Kore'nin ihracatında görülen keskin düşüşler, Çin'deki yükselişleri gölgede bıraktı.

Asya PMI Verileri


Çarşamba günü PMI verilerine göre; Endonezya, Vietnam ve Filipinler'de imalat göstergeleri de düşerek 800.000'den fazla insanı enfekte eden virüs salgınının dünya çapında yaşanan tedarik kesintilerinin yol açtığı hasarı vurgulamış oldu.

Çin'deki fabrika faaliyetleri, Şubat ayında daralmış olmasına rağmen Mart ayında beklenenden biraz daha fazla yükseldi. Çin'deki fabrikalar uzun süreli kapanışlardan ve virüs vakalarındaki düşüşten sonra operasyonlarını kademeli olarak yeniden başlatıyor ve seyahat kısıtlamaları yavaş yavaş kaldırılıyor.

Çin'de durum iyileşmeye doğru giderken Güney Kore'de durum farklı. Ülkedeki ticaret ortaklarının çoğu virüs salgınından korunmak için ciddi önlemler aldığından Güney Kore'nin fabrika faaliyetleri son 11 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Asya-Pasifik baş ekonomisti Rob Carnell, "Kore rakamlarına bakarsanız, oldukça kötüler... Kore, Avrupa ve ABD'den gelen ürünlere/parçalara bağlı olacağı için işler daha da kötüleşecektir. (Politika yapıcılar) burada devasa bir küresel salgının kaçınılmaz olduğunu kabul etmek zorundalar, küresel olarak ve kesinlikle bölgemizde bir salgın var. Yani Asya ülkeleri çok ciddi bir eylemde bulunmazlarsa, çok daha kötüye gidecekler” dedi.

Daralma Resesyonun Habercisi Mi?


Japonya’nın fabrika faaliyetleri, Mart ayında yaklaşık son on yıl içindeki en düşük seviyeye gelerek daraldı. Bu da dünyanın üçüncü büyük ekonomisinin büyük olasılıkla resesyona girdiği düşüncesini ortaya çıkardı.

Japonya Merkez Bankası tarafından yapılan bir araştırmaya göre, salgın 3 ay içinde son 7 yılın en düşük seviyesine geriledi ve salgın otellerden otomobil üreticilerine kadar neredeyse tüm sektörleri etkiledi.

Çin’in Caixin/Markit İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Şubat’ın rekor düşük seviyesi olan 40.3’ten 50.1’e yükseldi.

Güney Kore’nin IHS Markit PMI verisi, Ocak 2009’dan bu yana en düşük seviyesi olan 44.2’yi gördü. Endeks Şubat ayında 48.7 idi.

Japonya PMI, 2009 Nisan ayından bu yana en düşük seviyesi olan 47,8 seviyesinden 44,8'e düştü. İktidar koalisyonu hükümeti en az 60 trilyon yen (553 milyar dolar) değerinde bir teşvik paketi desteği yapması için çağrıda bulundu.

Capital Economics'e göre, küresel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) bu yıl %3'ten fazla düşmesi bekleniyor.

Asya da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki politika yapıcılar, ekonomilerde görülen koronavirüs salgınının etkisini azaltmak için likidite ihtiyacı olan işletmeleri ayakta tutmak ve işsizliğin önüne geçmek için büyük mali teşvik paketleri açıkladılar. Uluslararası Para Fonu (IMF), salgının küresel ekonomiyi resesyona sürüklediğini, bu nedenle ülkelerin iflas ve borç temerrütlerinden korunmaları için çok büyük harcamalar yapmalası gerektiğini açıkladı.

İlgili haber: Koronavirüs Resesyonu Getirdi


Kaynak: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-global-economy/asias-factory-activity-plunges-as-coronavirus-shock-deepens-idUSKBN21J45D