BAKIR ÇAĞI MI GELİYOR?

Koronavirüs pandemisi kırmızı metale olan talebi zirveye mi çıkaracak?

Eurasia Grubu'nda enerji, iklim ve kaynaklar direktörüne göre, koronavirüs salgını “bakır çağı”nın önünü açacak ve hükümetler kırmızı metale olan taleplerini yükselterek yatırımları ikiye katlayacak.

Bakır Çağına Hoş Geldiniz!


Ekonominin genel durumuna yönelik iyi bir gösterge olarak görülen emtia, koronavirüs krizi sırasında büyük darbe aldı. Mart ayında salgın zirve yaptığında ve talep düştüğünde bakır fiyatları düştü. Ancak Salı günü Londra Metal Borsası'nda bakır, %0.5 artışla ton başına 5.909 dolar civarında işlem görüyordu. Bu ayın başlarında bakır fiyatları son beş ayın en yüksek seviyesi olan 5,928 dolara fırlayarak rekor kırdı.

lme.com

Eurasia Grubu'ndan Henning Gloystein, “Özellikle Asya ve Avrupa'da devasa çevreci ve dijital teşvik programları, bakır talebinde patlama yaratacak. Elektrikli araçlar, 5G teknolojisi ve yenilenebilir enerji üretimi için büyük miktarda bakır gerekiyor” dedi.

Son dönemdeki tabloya baktığımızda pandemi sebebiyle oluşan durgunluk nedeniyle 2020'de bakır talebinin %5'e kadar düşebileceği tahmin ediliyordu. Ancak, geniş çaplı ekonomi teşvik paketleri, önümüzdeki yıl metale olan talebi kriz öncesi seviyelere çekmeye yardımcı olabilir. Yatırımcılar ve madenciler de 2021'de tüketimin %4 oranında toparlanmasını beklediklerini dile getiriyorlar.

Bank of America analistleri, bu ayın başlarında metal için fiyat tahminlerini artırdı ve fiyatların 2020'de %5,4 oranında artarak 5,621 dolara yükselmesini bekliyorlar. 2021 yılındaki tahminlerini ise değişmeden ton başına 6.250 $ seviyesinde tuttular. Tahminlerin yükselmesinin sebebi ekonomi teşvik paketleri ve ülkelerin normalleşme sürecinde daha fazla ham madde ihtiyacı duyacağı düşüncesidir.

Yeşil Yatırımlar

Eurasia Grubu'nun açıklamasına göre, temiz enerji ve dijitalleşme uygulamaları, bakıra olan telebi yükseltecek. Beklenti, 2030 yılına kadar tüketimi tüketimi 30 milyon tona çekmek. Burada kilit rol oynayan sektör ise ulaşım sektörü olacak. Ulaşımda yapılacak yeniliklerin bakır kullanımını en üst seviyeye çıkaracağı söyleniyor.

“Elektrikli araç endüstrisi şu anda bakır talebinin sadece %1'ini oluşturuyor. 2030'a kadar birçok analist bu rakamın %10'a ulaşmasını bekliyor”.

Önümüzdeki on yıl içinde Çin'in dijitalleşme projeleri kapsamında yüz milyarlarca dolar yatırım yapması bekleniyor olsa da sadece Çin'in değil, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin temiz enerji ve çevreci altyapı ve elektrikli araçlara büyük yatırımlar yapacağına kesin gözüyle bakılıyor.

“Bakır, neredeyse tüm endüstriler için önemli bir ham madde olacak. Bakır çağına hoş geldiniz."

Bakır Talebine Siyasi Bakış


Büyük bakır madenciliği sektörlerine sahip olan Güney Yarımküre ülkelerinin artan bakır talebinden faydalanacakları açık. Çin'in sektördeki etkisinin hem Avustralya hem de Güney Amerika'da siyasi yönden bazı sonuçları da olacaktır. Çin, geçen yıl yaklaşık 13 milyon ton bakır tüketerek dünyada en çok bakır kullanan ülke oldu.

Çin ve Avustralya arasındaki ise gerginlik bulunuyor. Son yıllarda Çin'in teknoloji devlerinden Huawei'nin Avustralya tarafından banlanmasından sonra iki ülke arasındaki gerginlik yükseldi. Avustralya, Huawei'nin ulusal güvenlik riskleri oluşturduğu iddialarında ABD'yi desteklemişti. Bu gerginliğin ardından koronavirüs soruşturmaları ve Çin'in Avustralya'ya uyguladığı bazı ithalat vergileri sonrasında iyice yükseldi. İki ülke arasındaki bakır ticaretinin bu gerginliklerden zarar görme olasılığı ise yüksek.

Ayrıca, Çin'in dünyanın en büyük bakır ihracatçısı olan Şili'deki etkisinin artması bekleniyor. Şili'nin Çin'e yaptığı bakır ihracatı, ülkenin toplam bakır ihracatının 3'te 1'ini oluşturuyor. Hali hazırda yüksek olan ihracatın artan talep karşısında Şili için olumlu olması bekleniyor.

Türkiye'de Bakır Ticareti


"2020 Ocak-Şubat Dönemi; Bakır sektöründe geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 2020 yılının ilk 2 aylık döneminde değerde % 3,15 oranında artış ve miktarda da %5,87 oranında artış yaşanarak 245,5 milyon dolar değerinde; 38 bin ton ihracat gerçekleştirilmiştir."*

İDDMİB

Bakır Fiyatları

Bakır fiyat grafiği: 2,6500 seviyelerinde fiyatlanıyor.


Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin!

Twitter + Facebook + Instagram


Kaynak: CNBC

*İDDMİB. Furkan YAŞAR-Metaller Sektör Şubesi, Bakır Sektörü Şubat 2020 Raporu.