ÇİN'DE İŞBAŞI YAPILDI AMA PİYASALARDA GERGİNLİK SÜRÜYOR

Çin'de iş ve seyahat alanlarına koronavirüs nedeniyle getirilen kısıtlamaların hafifletilmesiyle birlikte Çin hisseleri Pazartesi günü hafif yükseliş yaşadı.

Salgın hastalıktan ölenlerin sayısı arttıkça genel olarak herkes gergin olsa da işletmelerin işlerine devam etmelerinin piyasalara az da olsa faydası oldu.

Koronavirüs Etkisi Sürüyor


9 Şubat Pazar günü, Çin'in merkezindeki Hubei eyaletinde 900'den fazla insanın hayatını kaybettiği açıklandı. Virüsün yayılmasını kontrol altına almak için Çin hükümeti birçok yerde karantina uygulaması yaptı, uçuşları iptal etti ve birçok şehirdeki okulları kapattı. Ancak Pazartesi günü, çok sayıda işyeri kapalı olmasına ve beyaz yakalı işçilerin evden çalışmaya devam etmesine rağmen işçiler ofis ve fabrikalara gitmeye başladı.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi, kayıplarının bir kısmını %0,5’e düşürdü. Japonya’nın Nikkei endeksi, daha önce %0,8’den daha fazla düşüş göstermesinin ardından bu oran %0,4'e geriledi. Avustralya’nın gösterge endeksi de biraz düştü.

Çin Piyasası Ne Durumda?


Şangay’ın SSE Composite endeksi %0.3 arttı.

Analist James McGlew, “Piyasalar Çinli işletmelerin tekrar işe geri döndüğü haberi üzerine biraz kendine gelmeye başladı. Fakat genel olarak, koronavirüsün etkisinin tam olarak ölçülmediği üzerine endişeler sürüyor. Bugün görülen bazı kısıtlamaların kaldırılması/hafifletilmesi, hükümetin virüsle ilgili durumun üstesinden gelmesinden ziyade, sembolik bir jest gibi görünüyor." dedi.

Salgın, 2002/2003'te SARS salgınının küresel olarak gerçekleştirdiğinden daha fazla insanı öldürdü. Virüs ayrıca Çin dışında 330'dan fazla insanı enfekte ederek en az 27 ülke ve bölgeye yayıldı.

bloomberg.com

ABD Endekslerinde Son Durum


Dow Jones %0.9,
S&P 500 %0.5,
Nasdaq %0.5 oranında düştü.

Çin Merkez Bankası, faiz oranlarını düşürmek ve piyasayı likidite ile ayakta tutmak da dahil olmak üzere ekonomiyi desteklemek için bir dizi önlem aldı. Pazartesi gününden itibaren, bankalara virüsle mücadele etmek için çalışan işletmelere yeniden kredi vermeleri için özel bir fon da sağlayacak.

Tedbirlere rağmen, analistler dünya ekonomisinin Çin'de beklenen yavaşlamadan etkilenmesini bekliyorlar.

Capital Economics Cuma günü yaptığı açıklamada, “Şimdilik en iyi tahminimiz, koronavirüs ile ilgili ekonomik bozulmanın dünya ekonomisine bu yılın ilk çeyreğinde 280 milyar doların üzerinde mal olacağıdır." dedi.

Avrupa'da Son Gelişmeler


Euro bölgesi tahvil getirileri, Alman sanayi üretiminin Aralık 2009'dan bu yana kaydedilen en büyük düşüşünü göstermesiyle Avrupa'nın en büyük ekonomisiyle ilgili endişeleri körükledi.

Euro, son dört ayın en düşük seviyesinden 1.0953 $ 'a sıçrama yaptı.

Dolar, yen karşısındaki zararı tersine çevirerek % 0,1 artarak 109,84 seviyesine geldi.

Avustralya doları, 11 yılın en düşük seviyesi olan 0.6679 $'dan kısa bir süre sonra %0.5 artışla 0.6706 $' a yükseldi.

Emtialarda, Brent petrolün varili 54,64 $ seviyesine gelirken ham petrol 50 dolar seviyesinde.

17 Ocak'tan bu yana petrol fiyatları %14 düşüş gösterdi. Ek olarak bakır da %10 civarında düştü.

Ons altın ise 1,573,3 dolar seviyesinde.


Kaynak:
https://www.reuters.com/article/us-global-markets/asian-markets-stem-losses-as-china-returns-to-work-but-sentiment-jittery-idUSKBN20402K