Çin'deki Madenciler Enerji Maliyetlerinden Çekinirken Emtia Piyasasında Hava Daha da Kararıyor

Dünyanın en büyük hammadde kullanıcısı olan Çin'de küresel bir durgunluk beklentisi ve ekonomik canlanma konusundaki şüpheler, enerji maliyetleriyle boğuşan madencilik şirketlerinin zorluklarını artırıyor, küçülme ve işten çıkarma riskini artırıyor.

Çeşitlendirilmiş büyük madencilerin hiçbiri, yıllarca süren güçlü emtia fiyatlarının ardından finansal baskı altında değil. Ancak önde gelen madenciler Rio Tinto, Anglo American ve Antofagasta, yarı yıl kazançlarında düşüş kaydeden ve hissedar ödemelerini düşüren birçok şirket arasında yer alıyor.

BHP Group ve Glencore da dahil olmak üzere kârları yüksek kalanlar bile, önümüzdeki aylarda emtia talebinin yavaşlaması riskinin getirileri düşürebileceğini belirtti.

IMF, küresel büyümenin yüksek faiz oranları, enflasyon ve uzun süreli enerji krizi nedeniyle duraksayarak 2023'te %2,9'a yavaşlayabileceğini tahmin ediyor.

Aynı zamanda, küresel hammadde talebinin %50'sinden fazlasını oluşturan dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, üretimi ve talebi yavaşlatan tekrarlayan karantinalar tarafından uygulanan katı sıfır COVID politikasına bağlı kalıyor.

Şimdiye kadar, Çin'in ekonomik zayıflığının talepte düşüşe ve 2015-6'da emtia fiyatlarında düşüşe yol açmasıyla getirdiği büyük miktarda teşvikten çekinerek mücadele etti.

Rio Tinto'nun eski CEO'su Jean-Sebastian Jacques, "Birçok endüstri oyuncusu, Çin'in çok yakında büyük bir teşvik paketi başlatacağı gerçeğine güveniyor gibi görünüyor. Ancak acil bir iç gündem olmadıkça, Çin'in neden özellikle kırılgan bir jeopolitik ortam bağlamında dünyaya fayda sağlayacak büyük bir teşvik paketi başlattığını anlamak zor." Dedi.

Ekonomik olarak birbirine bağımlı olan Çin ve Batı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Şubat ayında başlamasının ardından bu yıl ilişkilerinin daha da kötüleştiğini gördü.

ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü'nün Pekin'in isteklerine karşı Tayvan'ı ziyaret etmesinin ardından karamsar tablo bu ay daha da kötüleşti.

Jacques, emtia talebi düşer ve fiyatları düşürürse, şirketlerin sermaye harcamalarını azaltmayı, isteğe bağlı harcamaları gözden geçirmeyi ve işe alımları yavaşlatmayı düşünmek zorunda kalabileceklerini söyledi.

Jacques, müşterilerle cari maliyetleri yansıtmayabilecek uzun vadeli sözleşmelere atıfta bulunarak, bir sonraki aşamanın "para kazanmayan marjinal varlıkları yeniden yapılandırmak, çalışan sayısını azaltma konusunda agresif olmak ve daha da zoru tedarik anlaşmalarını yeniden açmak" olacağını söyledi.

Madencilerin karları, ürettikleri hammaddelere göre artarken veya düşerken, kendi üretimleri enerji yoğun operasyonlarını beslemeye yetmediğinden, çoğunlukla daha yüksek enerji maliyetleri ile cezalandırılıyorlar.

Ukrayna'nın önde gelen enerji üreticisi Rusya tarafından işgali, dünyanın çoğu için enerji maliyetlerini artırdı, enflasyonu on yıllardır en yüksek seviyeye çıkardı ve küresel durgunluğu daha olası hale getirdi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, Rusya'nın Batı ile gerilimin artmasıyla birlikte azalttığı Rus gaz kaynaklarına olan yüksek bağımlılığı nedeniyle özellikle savunmasız durumda.

Hükümetin acil durum planlaması, tüketicileri ve acil servisleri korumak için sanayiye arzı paylaştırmayı içerecek ve otomobil üreticileri Volkswagen ve BMW Group gibi büyük emtia kullanıcılarında üretimi azaltması beklenecek.

Enflasyonun harcama gücünü azaltması nedeniyle otomobil endüstrisi şimdiden daha düşük tüketici talebi belirtileri bildiriyor.

Anglo'da hisse sahibi Old Mutual'ın portföy yöneticisi Ian Woodley, "Kabus senaryosu, enerji kıtlığı nedeniyle bazı endüstrilerin, örneğin Alman otomobil endüstrisinin ve kimya endüstrisinin uzun süreli duruşlar yapmak zorunda kalması olabilir" dedi.

"Bunlar, emtiaların büyük tüketicileri, bu nedenle, açık bir şekilde, sarsıntılı bir tedarik zinciri üzerinde daha fazla etkilerin yanı sıra, başlangıç ​​​​etkileri de olacaktır."

Şirketler, enerji faturalarının İtalya, Norveç, Slovakya, İspanya ve Hollanda'daki çinko ve alüminyum izabe tesislerini üretimi durdurmaya zorladığını ve daha fazla kesintinin muhtemel olduğunu söyledi.

Alüminyum üreticisi Norsk Hydro'nun CEO'su Paal Kildemo, Temmuz ayı kazançlarının ardından, "Parça satın almak isteyen otomotiv üreticileri yoksa üretmemizin bir anlamı yok," dedi.