ÇİN'İN AĞUSTOS PMI VERİLERİ İYİMSER

Ulusal İstatistik Bürosu'na göre, Çin'in Ağustos ayı için resmi İmalat Satın Alma Yöneticisi Endeksi (PMI) 51.0 oldu. Analistlerin beklentisi 51.2 idi.

Analistlere Göre Veriler İyimser

Çin, koronavirüs salgınının etkilerinden kurtulmaya devam ederken Ağustos ayında imalat faaliyetinin arttığını duyurdu. Ağustos ayı PMI verisi 51.0 olarak açıklandı. Beklentilerin altında gelen verinin nedeni olarak Güney Çin'deki şiddetli seller gösterildi.

50'nin üzerindeki PMI değerleri genişlemeyi gösterirken, bu değerin altındakiler daralmayı gösterir. PMI hakkında detaylı bilgi almak için:
PMI Endeksi Nedir?

Ulusal İstatistik Bürosu'ndan Zhao, raporunda, ilaç ve elektrikli makine ve ekipman gibi ürünlere yönelik yeni siparişlerin Ağustos ayında Temmuz ayına göre daha fazla olması nedeniyle talebin kademeli olarak toparlandığını söyledi. Büro, ihracatın genel olarak geliştiğinin altını çizdi.

Çin'in imalat sektörü, bu yılın başlarında koronavirüs nedeniyle kapanan fabrikalar nedeniyle büyük darbe almıştı. Fakat özellikle yaz aylarına girilmesiyle birlikte Çin imalat sektörü toparlanma eğilimine girdi. Bu toparlanma, tıbbi malzeme sevkiyatları ve hükümetin dayanıklı ürün ihracatına olan teşviki sayesinde görüldü.

Hizmet Sektörü İyileşiyor

Evans-Pritchard, "Bu arada, hizmet sektöründeki faaliyetlerin artık endüstri seviyesine yaklaşması ve toparlanmanın artması cesaret verici. Bu, yatırım kaynaklı bir toparlanmanın nihayetinde tüketici duyarlılığını ve hane halkı harcamalarını destekleyerek genel ekonomik toparlanmanın yolunda gideceği yönündeki görüşümüzle tutarlı." dedi.

Çin'den gelen resmi imalat dışı Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Temmuz ayında 54,2'den 55,2'ye yükseldi. Çok sayıda küçük, özel şirketi içeren Çin hizmet sektörü; ağır iş kayıpları, maaş kesintileri ve koronavirüste ikinci dalga korkusu gibi faktörler nedeniyle imalat sektörüne kıyasla daha yavaş bir toparlanma yaşıyor.

Çin Yuanı Son Durum

Yuan:


Salı günü Çin Caixin ve IHS Markit'in PMI verileri yayınlanacak. Bu özel ankette daha çok küçük ve orta ölçekli firmalar bulunuyor. Resmi PMI verilerinde ise büyük ve devlete ait firmalar üzerinden araştırma yapılıyor.

Kaynak: CNBC