ÇİN'İN DOLAR CİNSİNDEN İHRACAT VE İTHALATI ARTTI

Çin’in dolar cinsinden ihracatı ve ithalatı Haziran ayında arttı. Bu artışın yaşanmasının temel faktörleri olarak dünya genelinde karantina uygulamalarının azalması ve ülkelerin ekonomilerini yeniden açmaya başlaması gösterildi.

Çin Haziran Ayı Ticaret Verileri

Reuters'in yapmış olduğu ankette, Çin'in Haziran ayındaki ihracatının bir önceki yıla göre %1.5 oranında daralması ve Mayıs ayına oranla %3.3'lük bir düşüş yaşanması öngörülüyordu. İthalatın ise Mayıs ayına oranla %16.7, geçen yıla göre ise %10.0 oranında gerilemesi bekleniyordu. Fakat tüm bu beklentiler boşa çıktı ve Çin'in dolar cinsinden ihracat ve ithalatı Haziran ayında artış gösterdi. Haziran ayı gümrük verileri, Çin'de ihracatın bir önceki yıla göre %0,5 oranında artması ve aynı dönemde ithalatın da %2,7 artış göstermesiyle beklentileri aştı.

Bazı uzmanlar, bu durumu ülkelerin ekonomilerini açmaya başlamasına ve Çin'in daha yüksek miktarda ham petrol ve emtia alımı yapmasına bağlıyor.

Mavi: İhracat Sarı: İthalat

Çin, Haziran ayında yuan cinsinden ihracatın bir önceki yıla göre %4.3 arttığını, aynı dönemde ithalatın da %6.2 oranında yükseldiğini gösteren gümrük verilerini yayımlamıştı. Analistlere göre, Çin'in ithalatındaki sıçrama, iç talebinin güçlü olduğunun bir göstergesi. Verilerin aynı zamanda emtia piyasaları ve küresel büyüme için iyi bir haber olduğu da söyleniyor.

Çin - ABD Gerilimi Sürüyor

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'i pandemi için suçlamıştı ve geçen hafta ticaret anlaşmasının ikinci fazını bile düşünmediğini söyledi. Her iki ülke arasındaki gerilim, bu yıl daha da kötüleşmiş oldu.

Haziran verilerine göre, Mayıs ayında Çin’in ABD ile olan ticaret fazlası, Mayıs ayında 27,89 milyar dolar iken, Haziran ayında bu 29,41 milyar dolara çıktı.

Asya'daki ve dünyanın geri kalanındaki ekonomiler yavaş yavaş yeniden açılmaya başladı. Mayıs ayı ortasından bu yana, Avrupa ülkeleri ve ABD karantina uygulamalarını hafifletti ve bu da Çin limanlarında sıkışıp kalmış olan bazı kargo sevkiyatlarının artmasına yol açtı.

Bununla birlikte, normalleşme sürecine geçme aşamasında ABD, Avustralya ve Güney Kore gibi ülkeler koronavirüs vakalarının yeniden yükselmesiyle tehdit altına girdi. Bu durum, bazı ekonomik ve sosyal kısıtlamaların tekrar uygulamaya konmasına sebep oldu.

Pandemi dünyayı sararken, Çin’in tıbbi malzeme ihracatı da yılın ilk yarısında büyük artış gösterdi:

Kişisel koruyucu ekipman ihracatı %32.4,
İlaç ihracatı % 23.6,
Tıbbi malzeme ihracatı %46.4 oranında arttı.

Kaynak: CNBC


Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin!

Twitter + Facebook + Instagram