DÜNYA EKONOMİSİ %4.5 ORANINDA DARALACAK

OECD, dünya ekonomisinin bu yıl %4.5 oranında daralacağını söyledi. Bu oran, beklentilerin biraz altında olsa da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en kötü büyüme oranı.

OECD Uyardı

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'na (OECD) göre, küresel ekonomiler her ne kadar Covid19 salgınından hızlı bir şekilde toparlanmayı başarsa da 2020 sonuna kadar %4.5 oranında bir daralma yaşayacak. Tahminler, %7.6 oranında bir daralmaydı.

Uzmanların beklentileri 2020 yılı sonu için çok daha kötüydü. OECD, beklentilerin altında bir daralma olacağını söylüyor olsa da 2.Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en kötü daralmayı kuşkusuz tüm dünyanın bu sene yaşamak zorunda kalacağı konusunda da uyarıda bulundu.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle birçok ülke hala mücadele ediyor. Kısmı karantinalar, sınırların kapatılması, ticari engeller, işsizlik gibi birçok problem ülkeleri esir almış durumda. Çin, ABD ve Avrupa ülkelerinin birçoğu beklentilerin üzerinde performans göstererek ekonomik anlamda toparlanmaya başlasalar da küresel çapta daralma sürüyor. OECD'ye göre, hükümetler ekonomiyi destekleyici önlemler almazsa işsizlik ve iflas sonucu yıllar sürecek ekonomik zararla karşı karşıya kalabiliriz. Gelişmekte olan ülkelerde, örneğin Hindistan ve Meksika'da, çift haneli daralma görülebileceği de söylendi.

İlgili Makale: Ekonomik Büyüme Nedir?

Ekonomik Toparlanmada Belirsizlik Hakim

OECD yayınladığı raporda, küresel ekonominin 2021'de %5 oranında büyüyeceğini öngördüğünü, ancak pandemi, yeni virüs salgını olasılığı, kısıtlamalar gibi faktörler nedeniyle genel görünümün yine de belirsiz olduğunu belirtti. Küresel çapta üretimde beklenen düşüş de tahminlerden düşük olsa da üretimde oluşan tahribatın çok fazla olduğu not edildi.

İlgili Haber: Küresel Gıda Fiyatları Zirveye Çıktı

Çin, ABD ve Avrupa'nın ekonomik anlamda beklenenden daha iyi performans göstermesi bekleniyor. Öte yandan, Hindistan, Meksika, Güney Afrika, Arjantin ve Birleşik Krallık için büyüme tahminleri düştü. Bu ülkelerin %10'dan fazla daralması bekleniyor.

Ağustos ayında İngiltere ekonomisinin resesyona girdiği haberini de yapmıştık. Buradan okuyabilirsiniz.

Gelişmiş ülkelerin merkez bankaları ve çoğu hükümet, pandeminin kötü etkilerini önlemek adına trilyonlarca dolarlık ekonomik teşvik paketleri açıkladılar. Eğer hükümetler ekonomiyi canlandırmak için önlem almaya devam etmezlerse işsizlik, iflas gibi durumlar nedeniyle ekonomilerde toparlanma çok daha yavaş olabilir.


Kaynak: Business Insider