ENFLASYON ve YATIRIM İLİŞKİSİ
Yatırımcıların portföy oluştururken dikkat etmesi gereken bazı riskler vardır. Bu riskleri bilmek ve portföy üzerinde oluşabilecek negatif etkileri en az seviyeye indirmek kazançları korumak adına çok önemlidir. Enflasyon riski de bu kapsamda ele alınması gereken önemli risk faktörleri arasında bulunuyor.
Geçen hafta likidite riski üzerinde durmuştuk. Bugün de son ekonomik veriler ışığında enflasyon riskine değinmekte fayda var. Peki enflasyon riski nedir ve nasıl korunabilirsiniz? Gelin detaylı olarak inceleyelim.
Enflasyon Riski
Enflasyon riski (satın alma gücü riski olarak da adlandırılır), enflasyonun zaman içinde bir portföy için oluşturabileceği riski tanımlar. Teknik olarak, enflasyonla ilişkili olarak artan fiyatların yatırımlara sağladığı getirileri aşma olasılığını anlatır.
Enflasyon yüksek olduğunda, yatırımcının satın alma gücü yatırımların getirisine rağmen doğrudan etkilenebilir. Yani enflasyon ve fiyatlar yükseldikçe portföyün dengesinin korunması adına çok daha fazla uğraşmak gerekir. Enflasyon riski, bireysel yatırımları ve portföyün genel getirisini etkileyebilir. Örneğin, yıllık %2 getiri sunan bir yatırımınız olduğunu varsayalım. %2'lik hedef enflasyon oranında, sıfır net getiri elde edeceğiniz için enflasyonla başa baş gitmiş olursunuz. Ancak enflasyon %3'e çıkarsa %1'lik negatif getiri görürsünüz.
Enflasyonun yükselmesine neden olan birçok faktör vardır. Ekonomi hızla büyüdüğünde, arz ve talep dengesi bozulduğunda, parasal genişleme politikalarında değişimler gördüldüğünde enflasyonun yükseldiğine şahit olabiliyoruz. Enflasyonu yükselten faktörlerin detaylı incelemesi için buraya tıklayabilirsiniz.
Enflasyon ve Portföy İlişkisi
Enflasyon riski, satın alma gücünü etkilediğinden zaman içerisinde portföy için de negatif etki yaratabilir. Kısa vadeli bir enflasyon portföyde büyük bir etki yaratmasa da istikrarlı bir şekilde zaman içinde yükselen enflasyonun portföye olan zararı ciddi anlamda fazla olabilir.
Her menkul kıymet, enflasyondan aynı şekilde etkilenmeyebilir. Bazı varlıklar enflasyona karşı daha korumasız olurken bazıları daha dayanıklıdır. Örneğin, enflasyon %2 iken sabit getiri oranı %7 olan devlet tahvillerine yatırım yapmış olan bir yatırımcı olduğunu düşünelim. Enflasyonun istikrarlı bir şekilde arttığını varsayarsak yatırımcı elindeki tahvilleri tuttuğu müddetçe satın alma gücününün azalma olasılığını da artırmış olur.
Bazı yatırımlar, enflasyona karşı iyi bir korunma aracı olarak kabul edilebilir. Gayrimenkul buna en iyi örnektir. Değerlendirme yapıldığında gayrimenkulüm enflasyon karşısında bile zaman içinde değer kazandığı görülmüştür. Kiraya verilen gayrimenkullerde de yüksek enflasyon oranları işe yarar hale gelebilir. Kiraya verilen dairelerin kira oranları enflasyona paralel şekilde yükseltilerek daha yüksek gelir elde edilebilir.
Enflasyon Riski Karşısında Neler Yapılabilir?
Enflasyon riskinden korunmak için yatırımcıların uygulayabileceği bazı adımlar bulunuyor. İlk olarak, tahvil gibi sabit getirili menkul kıymetlere portföyünde yer veren yatırımcıların bu varlıklardan gelen getirilerin ne şekilde ve ne zaman büyüyeceğini bilmeleri gerekir. Faiz oranlarının yükseldiği ve enflasyon riskinin bulunduğu bir ekonomide kısa vadeli tahvil yatırımı daha mantıklı bir seçenek olabilir.
Enflasyonun portföyde oluşturabileceği negatif etkilerden korunmak için yapılacak en önemli uygulamalardan bir tanesi de portföy çeşitliliğini sağlamaktır. Sabit gelirli varlıkların yanında hisse senedi gibi daha likit veya kısa vadeli varlıklara da yer vermek enflasyon riskine karşı koruma sağlayacaktır. Hisselere ek olarak enflasyondan korunmak adına gayrimenkul yine en güvenilir seçeneklerden birisi olacaktır. Emlak veya mülk almanın yanında gayrimenkul yatırım fonları, GYO'lar, ETF'ler de tercih edilebilir.
Emtia yatırımı da enflasyon riskini yönetmede oldukça faydalı olabilmektedir. Altın, buğday, petrol, gümüş gibi hammadelere olan talep genel olarak düşmediğinden enflasyona karşı daha fazla koruma sağlarlar. Fakat unutulmamalıdır ki emtiaların da kendi içinde farklı riskleri vardır. Örneğin, altın fiyatları siyasal, sosyal ve ekonomik problemlerden anında etkilenebilir ve fiyatlarda yüksek volatilite görülebilir.
Yatırımlarda birçok risk bulunur. Enflasyon riski de bunlardan bir tanesi olsa da yatırımcılar yeterli araştırma ve iyi bir portföy yönetimi yaparak bu risklerden kolaylıkla kaçınabilir. Enflasyonun portföydeki etkilerini azaltmak veya dengelemek için çeşitli stratejiler oluşturulabilir ve yatırım getirileri yükseltilebilir. En önemlisi de portföyü iyi çeşitlendirilmek ve yatırımları dengeli bir şekilde yapmak.
Bol kazançlı günler.