Facebook, Kripto Para Birimi Libra Hakkındaki Endişelere Yanıt Bulma Arayışında!

Libra Bir Tehdit mi?

Alman gazetesi Bild’in haberine göre Almanya Maliye Bakanlığı, Libra’nın potansiyel risklerinden rahatsız ve bu kripto para birimini Euro’ya bir tehdit olarak görüyor. Almanya Maliye Bakanlığı Libra’nın Euro’ya bir alternatif olmasının önüne geçmek için tedbirler alınacağını söylüyor. Ayrıca görüşülen pek çok ülkenin maliye bakanlıklarının da Libra’ya şüpheci bir şekilde yaklaştıkları belirtiliyor.

Libra’nın bir tehdit olarak görülmesinin en büyük nedeni finansal regülasyonlardan bağımsız bir şekilde işleyeceği korkusu. Regülasyonların olmaması durumunda kara para aklama ve yasa dışı satış faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi gibi pek çok tehlikenin olduğu iddia ediliyor. Ayrıca arkasında bu kadar büyük yatırımcıların olduğu bir ödeme yönteminin tekelleşmesi riski de mevcut. Dahası, Libra’nın ülkelerin para birimlerini etkileme gücüne sahip olabileceğinden de endişeleniyor.

Kripto para çevrelerindeyse tam tersi yönde bir endişe hakim: Kripto paralar regülasyonlardan uzak bir ekonomik faaliyet alanı sağlamaktaydı. Ancak Ripple’ın CEO’su Brad Garlinghouse, Libra’nın faaliyete başlamasının ardından devletlerin tepki olarak bütün kripto paralarla ilgili ağır regülasyonlar devreye sokacağından endişe ediyor. Kripto paraların özgür ekonomik faaliyet alanının bu sayede kısıtlanacağından çekinilmekte.


Facebook Endişelere Nasıl Yanıt Veriyor?

Facebook’un kripto paraların savunucularından ziyade devletlerin ve resmi otoritelerin endişelerini gidermeye yönelik açıklamalar yaptığını söyleyebiliriz. Her şeyden önce Libra’nın ülkelerin finansal regülasyonlarına uyacağı ve Libra’nın resmi para birimlerine bir alternatif sunmaya çalışmayacağı yönünde teminat verilmiş durumda. Yani Libra, geleneksel finanstan bağımsız olmaya çalışmayıp onun bir parçası olarak faaliyet göstermeye çalışacak.

Libra’nın kullanılacağı uygulama Calibra’dan Kevin Weil, Libra’nın izin verilmeyen piyasalara girmeyeceğini ve regülasyonlara uyacağını belirtiyor. Ayrıca Libra’nın çıkışından bu kadar zaman önce duyurulmuş olmasının nedeninin de regülatörlerle Libra hakkında sağlıklı bir diyalog kurulması ve potansiyel problemlerin çözülmesi olduğunu belirtiyor. ABD Başkanı Donald Trump gibi Facebook’un yeni bir banka gibi hareket etmeye başlayacağını iddia edenler olsa da Libra’nın finansal sisteme bir alternatif sunmaya değil, sistemin bir parçası olmaya çalışacağı belirtiliyor. Libra’nın kısmi olarak vergi kesintilerini yapabileceği, pek çok durumdaysa vergi konusundaki sorumluluğu kullanıcılara yükleyeceği belirtiliyor. Yani nasıl ki pek çok durumda verginizi kendiniz ödemeliyseniz Libra nedeniyle ödemeniz gereken vergi de önemli oranda sizin sorumluluğunuzda olacak. Elbette bunun sadece Facebook’un üstündeki sorumluluğu kullanıcılara atıp kötüye kullanımlara davetiye çıkarmak olarak yorumlanması gerektiğini düşünenler de var.

Libra’nın hali hazırda siyasetçilerle arası pek de iyi değil. Kripto para birimini destekleyen siyasetçi sayısı yok denecek kadar az. Temmuz ayı ortasında Calibra’dan David Marcus’un ABD Bankacılık Komitesi ile gerçekleştirdiği görüşmelerin iyi gitmediği biliniyor. Bu nedenle Libra lehinde lobicilik faaliyetleri yürütmek adına ABD Bankacılık Komitesi eski başkan yardımcısı Susan Zook işe alındı. Zook’un otoritelerin Libra hakkındaki fikirlerini daha olumlu yönde etkilemek amacıyla pek çok görüşme yapması bekleniyor.

Lobicilik faaliyetlerine rağmen Libra’ya otoriteler tarafından izin verilmezse ne olacak? Özellikle ABD’de yasaklanması durumunda Libra’yı nasıl bir gelecek bekliyor? Libra’nın ABD pazarına giremeyecek olması onun hiçbir şekilde faaliyete geçmemesine neden olabileceği gibi, Libra’nın piyasaya çıkması ve sadece izin verilen yerlerde faaliyet göstermesi de mümkün. Neler olacağını kestirmek için henüz oldukça erken. Libra’nın Dünya’yı sallayacak finansal devrimi getirip pek çok ülke vatandaşına finansal özgürlük mü getireceğini, distopik bir kabus halini mi alacağını, yoksa piyasaya dahi sürülmeden tarih sahnesinden mi silineceğini hep birlikte bekleyip göreceğiz.

GÜNCEL ANALİZLER / YAZILAR