HİNDİSTAN KÜRESEL EKONOMİNİN ORTAĞI OLMAK İSTEDİĞİNİ AÇIKLADI

Hindistan, son dönemdeki ekonomik şartlar nedeniyle yaşanan üretim baskısında 'küresel ekonominin ortağı' olmak istediğini açıkladı.

Hindistan teknoloji bakanı Ravi Shankar Prasad, Hindistan'ın küresel elektronik üretim merkezi ve dünya ekonomisinin rekabetçi bir ortağı olmak için ihtiyaç duyduğu kaynaklara sahip olduğunu söyledi.

Hindistan Rekabetçi Bir Duruş Sergiliyor


Hindistan hükümeti 2 Haziran Salı günü, uluslararası ve yerel şirketlerin Hindistan'daki elektronik ürün üretimini artırması için 6.6 milyar dolar değerinde bir teşvik programı başlattı. Elektronik ürünlerin üretimi -özellikle akıllı telefonların üretimi ve montajı- Başbakan Narendra Modi’nin “Make In India” kampanyasının temel taşını oluşturuyor. Ülkenin teknoloji bakanı ise Hindistan'ın küresel elektronik üretim merkezi olmak ve dünya ekonomisinde rekabetçi bir duruş sergilemek için yeterli kaynaklara sahip olduğunu dile getirdi.

“Make In India” hareketi, küresel ekonominin bir ortağı ve rekabetçisi haline gelmek isteyen bir Hindistan anlamına geliyor.

Son dönemde küresel teknoloji şirketleri Çin'den uzaklaşmaya ve üretimlerini diğer ülkelere kaydırmaya başladılar. Özellikle Vietnam, Hindistan gibi ülkelere kayan üretim ve tedarik zincirleri yeni pazar alanları oluşturmaya başladı.

Hindistan'da Akıllı Telefon Üretimi


Hindistan, dünyanın en hızlı büyüyen akıllı telefon pazarlarından birisidir ve hükümet, akıllı telefon üretimi yapan uluslararası şirketlerin Hindistan'da fabrika kurabilmesi için birçok girişimde bulunmuştur. Samsung, Apple ve Xiaomi dahil olmak üzere dünya çapındaki en iyi akıllı telefon üreticileri, bazı ürünleri için Hindistan'da üretim merkezleri kurdu. Hindistan, 2014 yılında -Modi hükümetinin devreye girdiği yıl- yalnızca iki cep telefonu fabrikasına sahipti. Şimdi ise dünyanın ikinci en büyük cep telefonu üreticisi konumunda.

İlgili Haber: Teknoloji Devleri Kazanmaya Devam Ediyor Mu?

Akıllı telefon üreticileri için nakit desteği de sağlanacağını açıklayan Hindistan, global markaların çoğunun zaten kendilerinde üretim yaptığını açıkladı ve iyi bir konumda olduklarını söyledi.

5G Denemeleri


Koronavirüs pandemisi dünyada 6 milyondan fazla insanı etkiledi ve Hindistan da dahil olmak üzere ülkelerin ekonomilerini geçici olarak durdurmaya zorladı. Bununla birlikte Hindistan, 5G için de büyük bir pazar olduğunu ve salgın bittiğinde ülkenin 5G teknolojisini denemeye devam edeceğini açıkladı. Hindistan'da üretim yapan Huawei, ABD gibi birçok ülkeden gelen baskılar karşısında güvenlik sebebiyle 5G üretiminden men edildi. Huawei ise ürünlerinin herhangi bir güvenlik riski oluşturduğunu reddediyor. Fakat Hindistan, Huawei'nin veya başka bir şirketin 5G denemesi yapmasını engellemeyeceğini açıkladı.

İlginizi Çekebilir: Koronavirüs ve Küreselleşme


Kaynak: CNBC