IMF AVRUPA'YI UYARIYOR

IMF, Avrupa'yı ekonomide yavaşlama konusunda acil durum planı yapması gerektiği konusunda uyardı.

Kaynak: straitstimes.com

Almanya, Avrupa’nın ekonomi devi olarak Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) giderek daha fazla uyarı almaya başladı. Fon, para politikalarının tamamen tüketildiğini ve risklerin artmasından ötürü Avrupa'nın acil durum planları yapması gerektiğini vurguladı.

IMF Avrupa Bölgesel Ekonomik Görünümünde “Yüksek aşağı yönlü riskler göz önüne alındığında, acil durum planları uygulamaya hazır olmalıdır” dedi. Fon, raporda, ticaretteki korumacılıklardan, kaotik seyreden bir Brexit durumundan ve jeopolitik tehlikelerin altını çizerek senkronize bir mali müdahalenin gerekli olabileceğini belirtti. En son veriler, Fransa gibi ülkelerdeki güçlü büyümenin etkisiyle euro bölgesi ekonomisinin beklenenden daha dayanıklı olduğunu gösterdi.

Tüm bunlara rağmen, Almanya muhtemelen son çeyrekte teknik bir resesyona girdi (detaylar için tıklayınız) ve kıtanın en büyük ekonomisindeki işgücü piyasası bozulmaya başladı.

Almanya, resesyon endişelerini reddetti ve ülkenin Maliye Bakanı Olaf Scholz, Almanya'nın herhangi bir ekonomik teşvik paketine ihtiyaç duymadığını dile getirdi. Scholz “Gerçekten bir kriz varsa bu konuda harekete geçmek için tüm güçlere sahibiz. Fakat bugün gördüğümüz ve beklemediğimiz bir kriz bizi kapıda beklemiyor” dedi. IMF için ise bu durum ileride daha fazla soruna yol açabilir.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’ni Ocak ayında bir anlaşma olmadan terk etmesi durumunda, ülkenin ekonomik görünümü, IMF'nin öngörüsüne göre iki yılda %3,5 düşüş gösterecek. AB ekonomisinde ise bu senaryoya göre %0,5 düşme olması bekleniyor.

Kaynak: bloomberg


IMF, Brexit’in belirsizliğine ek olarak, ticaret ve imalattaki zayıflığın diğer sektörlere -özellikle de hizmet sektörüne- öngörüldüğünden daha büyük oranda yayılabilir” dedi. Raporda ayrıca, çeşitli ülkelerde - emlak dahil - bankaları risk iştahındaki ani düşüşler ve finansal koşulların sıkışıklığı gibi şoklara karşı daha savunmasız kılan, artan varlık fiyatları hakkında uyarmışlardır.

IMF, büyümeyi hızlandırmak için tedbir alması gereken ülkeler arasında Almanya ve Hollanda'yı seçti. Bu, ölçülen ekonomik büyümenin olumlu etkilerini artırarak yavaşlamayı durdurup dış dengesizlikleri azaltacaktır.

Bu tür çağrılar tekrar tekrar Berlin'deki işitmeyen kulaklara düştü. Scholz, Bloomberg’in Çarşamba günkü etkinliğinde yaptığı açıklamada, Almanya’nın “çok geniş” bir maliye politikasına sahip olduğunu ama hala ekonomik tedbir almak için gerçek bir ekonomik kriz durumunun olması gerektiğini söyledi.

Bu arada, hükümetler önümüzdeki yıllarda finansman gereksinimlerini iyileştirmek ve ultra düşük verimden yararlanmak için borç yönetimi seçeneklerini göz önünde bulundurmalıdır.

Ultra esnek para politikasının varlık fiyatları üzerindeki yan etkilerine rağmen, IMF, merkez bankalarının yavaşlamayı engellemek için akılcı duruşlarını sürdürmelerini tavsiye ediyor. Rapor, yenilenen teşvik tedbirlerine karşı sürekli bir tepki veren Avrupa Merkez Bankası'na verilen son koz olarak düşünülebilir.


Kaynak:

bloomberg.com