JAPONYA RESESYONA GİRDİ

Dünyanın 3. büyük ekonomisi olan Japonya, koronavirüs etkisiyle yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda %3.4 daralarak resesyona girdi. Yetkililer, mevcut ekonomik krizin II. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük kriz olduğunu söylüyor.

Japonya Ekonomisi Daraldı

Japonya, en az iki çeyrek boyunca gösterdiği negatif GSYİH verileriyle teknik resesyona girdi. Veriler, mevsimsellikten arındırılmış gayri safi yurtiçi hasılada aylık bazda %0,9'luk bir düşüş olduğunu gösteriyor. 2015'in son çeyreğinden bu yana ilk defa Ekim-Aralık aylarında %7,3'lük bir düşüşün ardından bu yılın ilk çeyrek verisiyle birlikte resmen resesyona girmiş oldu.

Ekonominin ayrıca Nisan-Haziran döneminde de daralarak üst üste 3 çeyrekte daralmasının olası olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, koronavirüsün etkisi nedeniyle ülke ekonomisinin savaş sonrası yıllardan bu yana en hızlı şekilde düştüğünü ve ekonomistlerin son çeyrek için %20'nin üzerinde bir yıllık daralma öngördükleri belirtiliyor.

Ekonomi ve maliye politikasından sorumlu bakan Yasutoshi Nishimura, bir basın toplantısında Nisan-Haziran döneminde GSYİH'nin Ocak-Mart verisinden çok daha ciddi boyutta olacağını ve ekonominin önemli ölçüde yavaşlayacağını söyledi. Bakan, öngördüğü ekonomik çöküşü, Nisan ve Mayıs aylarında Japonya'daki ekonomik faaliyetleri engelleyen koronavirüs nedeniyle uygulanan olağanüstü hale bağladı.

Benzer Haber: Çin'den Gelen Fabrika Verileri Düşüşte

Karantina Uygulamaları Harcamaları Düşürdü


Japon ekonomisinin yaklaşık %60'ını oluşturan özel tüketim harcamaları, bir önceki çeyreklik döneme göre %0,7 oranında daraldı. Koronavirüs nedeniyle evlerinde kalmak zorunda kalan insanların dışarda yemek yiyememesi ve gezilere harcama yapamamasının bu düşüşteki en büyük etkenler olduğu söylendi. Özel sermaye harcamaları ve özel konut yatırımları da sırasıyla %0,5 ve %4,5 oranında azaldı.

Virüs ayrıca yurt dışındaki talebin de düşmesine sebep olarak ülkenin mal ve hizmet ihracatında %6,0 düşüşe neden oldu. Otomobil ve otomobil parçalarına olan talepte önemli ölçüde azalma yaşanırken yabancı turistlerin harcamaları da ziyaretçi sayısındaki düşüş nedeniyle daraldı. İthalat ise %4.9 düştü, Çin'den ithal edilenler büyük oranda etkilendi. Bu düşüş aynı zamanda enerji ithalatı fiyatındaki düşüşü de yansıttı.

Japonya Bakanlar Kurulu'nun revize edilmiş Ocak-Mart GSYİH verilerini 8 Haziran'da yayınlaması bekleniyor.

İlginizi Çekebilir: Koronavirüs ve Küreselleşme


Kaynak: Kyodo News