KÂR PAYI NEDİR?

Kâr payı, birikim yapmak isteyen bireylerden alınan paranın faizsiz bankacılık prensipleri altında değerlendirilmesi ve mevcut kârın bireyler arasında bölüştürülmesi demektir. Aynı zamanda temettü şeklinde de bilinir.

Kâr payının ortaya çıkması, bir ürünün alım satımı veya ortaklık ile olur. Bu da katılım bankaları aracılığıyla gerçekleşir. Katılım bankaları, faizsiz bankacılık sistemiyle kâr payı dağıtımı yapar. Bu bankaları, faizsiz bankacılığa uygun işlem yapmak için danışma komitesi kurarak çalışır.

Katılım bankasından kâr payı almak için katılma hesabı açılması gerekir. En az bir ay vadeli olarak açılan katılım hesabı ile tasarruf sahipleri vade sonunda kâr/zarar durumuna göre getiri elde eder.

Temettü olarak da anılan kâr payı ise bir şirketin dönemlik elde ettiği kârı nakit ya da hisse senedi olarak ortaklarına dağıtması olarak tanımlanır. Michele Cagan, kâr payını "Hisse senedi fiyatına dayanmayan, fakat şirket büyük karlar elde ettiği ve hissedarlarını ödüllendirmeyi tercih ettiği için şirket yönetiminin hissedarlara yaptığı ödemelerdir." [1] şeklinde açıklıyor.

Kâr Payı Hesaplama

Kâr payı dağıtan katılım bankaları, belirli oranlar doğrultusunda dağıtım yapmaz. Banka, katılım hesaplarındaki para miktarını vadesine ve para birimine göre toplar ve ardından ortaya çıkan kâr/zarar durumuna göre tasarruf sahiplerine pay verir.

Ana para, para birimi ve vade tercihlerine göre kâr payı hesaplaması yapılmaktadır. Kâr payı getirileri önceden hesaplanamadığından vade sonunda öğrenilebilmektedir. Fakat bankaların sunmuş olduğu kâr payı hesaplama araçları ile kâr payı oranlarına dair bir bilgi alabilirsiniz. Hesaplama sonucunda çıkan oranın kesin olmadığı ve herhangi bir taahhüt yerine geçmediği unutulmamalıdır.

Örneğin, Türkiye Finans'ta [2] 100 bin TL'lik ana paranın 6 aylık kâr getirisi net 6.964 TL olarak hesaplanmaktadır.


Kaynak:

[1] Cagan, M. (2019). Yatırım 101. Say.
[2]https://www.turkiyefinans.com.tr/tr-tr/hesaplama-araclari/sayfalar/kar-payi-hesap-makinesi.aspx