KING: FİNANSAL KRİZ KAPIDA

Eski İngiltere Merkez Bankası Valisi King, "ekonomik Armageddon" konusunda uyardı.

İngiltere Merkez Bankası eski valisi Mervyn King, dünyanın "ekonomik Armageddon"u ortaya çıkarabilecek siyasi ve ekonomik bir krize girdiğini söyledi. King, para politikasının eski ortodoksisinin terk edilmesini ve bankalara tamamen güvenerek "uyurgezer gibi" krize doğru gittiğimizi iddia etti.

Kaynak: telegraph.co.uk

KÜRESEL BÜYÜME ve FİNANSAL KRİZ


‘Başka bir ekonomik ve finansal kriz, demokratik bir piyasa sisteminin meşruiyetine zarar verebilir. Para politikasının yeni ortodoksisine sadık kalarak ve bankacılık sistemini güvenli kıldığımızı iddia ederek bu krize karşı adeta derin bir uyku içindeyiz ”dedi.

King, “Krizden önceki sorun çok fazla borçlanma ve çok fazla harcama yapmaksa, o zaman bugünkü sorun çok fazla borçlanma ve çok az harcamadır. Dünya, yavaş ekonomik büyüme tuzağına düşüyor” dedi. King, politikacıların önceliğinin dünyayı yavaş ekonomik büyüme tuzağından çıkarmak ve bir sonraki finansal krize hazırlanmak olması gerektiğini söyledi.

IMF de ekonomik büyüme konusunda açıklamalarda bulunmuştu. IMF; ticari savaşları, Brexit belirsizliğini ve diğer jeopolitik  krizleri ekonomiyi yavaşlatmakla suçlamıştı ve liderlerin küresel  gerginlikleri azaltmak için acil önlem almaları gerektiğini söylemişti. IMF, yıllık raporunda “Küresel görünüm istikrarsız olmaya devam ediyor. % 3'lük bir büyümede, politika hatalarına yer olamaz" diye belirtti. Dünyanın çoğu için tahminlerini düşüren IMF, gelişmiş ekonomilerdeki  büyümenin 2018'de %2,3'ten bu yıl % 1,7'ye düşeceğini öngördü.

Geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'de ekonomik büyümenin yaklaşık otuz yıldaki en düşük seviyesine gerilediği açıklanmıştı.

King, başka bir ekonomik ve finansal krizin "demokratik bir piyasa sisteminin meşruiyetine zarar vereceğini" belirtti.

King, 2013 yılında İngiltere Merkez Bankası'ndan istifa ederek İngiltere'yi finansal krizin etkilerinden ve euro bölgesindeki problemlerden kurtarmaya yardımcı oldu. Her zaman euro bölgesinin açık bir şekilde eleştirmiş ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışını desteklemiştir. Aynı zamanda Lord King, bir keresinde bankacıları “beceriksiz ve açgözlü” olarak nitelendirmişti.

Ekonomik ve siyasi durumun; ABD-Çin ticaret savaşı, Hong Kong’daki isyanlar, Arjantin ve Türkiye gibi önemli gelişmekte olan ülkelerde görülen problemler, Fransa ve Almanya’nın geleceği konusundaki artan gerginliklerinin oldukça endişe verici olduğunu söyledi.

King, merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmesinin küresel ekonomiyi kendine getirmeyeceğini belirtti. Bunun yerine, çok daha derin bir ekonomi reformuna ihtiyaç duyulduğunu ekledi.

Konuşmasında Brexit'e doğrudan atıfta bulunmadı ama küresel ekonomideki belirsizliği ölçmek için kullanılan endekslerin kırmızı renkte yanıp söndüğünü söyleyerek tehlikeye dikkat çekti.

Kaynaklar:

ftalphaville.ft.com
thisismoney.co.uk