KORONAVİRÜSÜN DÜNYAYA ETKİLERİNİ GÖSTEREN 8 GRAFİK

Çin'de ortaya çıkan koronavirüs salgını on binlerce kişiye bulaştı. Virüsün dünyaya hızlıca yayılması, dünyanın dört bir yanındaki işletmelerin zarara girmesine neden oldu.

Farklı ekonomi ve endüstriler üzerinde virüsün şimdiye kadar görülen etkilerini anlamanızı sağlayacak 8 temel harita ve grafik aşağıda verilmiştir.

Ekonomik Büyümede Durgunluk Yaşanabilir


Ekonomik büyüme, geleneksel olarak reel (gayri safi yurtiçi hasıla) veya reel GSYİH artış oranı yüzdeleriyle ölçülür.

Ekonomi büyüyorsa, bu genellikle daha fazla maddi kazanç ve yeni iş demektir.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) göre, dünya ekonomisi bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle 2009'dan bu yana en düşük hızda büyüme gösterebilir.

OECD'ye göre 2020 yılı ekonomik büyüme tahminleri

OECD, Kasım ayındaki %2,9 büyüme oranının 2020'de % 2,4'e gerileyeceğini tahmin ediyor. Ayrıca, daha uzun ömürlü ve daha yoğun bir salgının, fabrikaların faaliyetlerini askıya alması ve işçilerin virüsten kaçınmak için evde çalışmaya başlaması nedeniyle 2020'de ekonomik büyüme oranları yarıya inebileceğini de ekliyor.

Dünya Borsaları


Yatırımcılar, Çin dışına yayılan koronavirüsün etkileri konusunda endişeli.

Borsalardaki büyük değişimler, bazı emeklilik veya bireysel yatırım hesaplarındaki yatırımları etkileyebilir. Şubat ayının son haftasında, 2008 ekonomik krizinden bu yana büyük borsalar en kötü performansını gösterdi.

İlgili haber: Dünya Borsaları En Kötü Haftalarını Yaşıyor

Coronavirüsün büyük borsalara etkisi

Avrupa ve ABD borsaları, küresel otoritelerin virüs nedeniyle yaşanan ekonomik kayıpları telafi edeceklerini söylemelerinin ardından oluşan umutlu hava ile birlikte hafif oranda yükseldi.

Örneğin, ABD merkez bankası FED, artan endişelere yanıt olarak sürpriz bir şekilde faizlerde 50 baz puan indirime gitti. Bu da teorik olarak, ekonomiyi canlandırmak için harcamaları teşvik etmelidir.

Fabrikalar Yavaşlıyor


Çin, dünya çapındaki üretimin üçte birini yapıyor ve dünyanın en büyük mal ihracatçısı konumunda.

Ancak fabrikalar Covid-19'un yayılmasını kontrol altına almak için faaliyetlerini duraklattıklarından, sözde dünya atölyesindeki faaliyetler azaldı. Asya bölgesindeki fabrikalar ciddi anlamda etkilendi.

Fabrikaların iş yapmamasıyla birlikte Çin'de hava kirliliği azaldı

Nasa, kirliliği gösteren uyduların ülke genelinde azot dioksitte önemli bir düşüş tespit ettiğini söyledi.

Kısıtlamalar, Çin'in üretimini ve 300 milyon göçmen işçiden oluşan Diageo, JCB ve Nissan gibi büyük şirketlerin tedarik zincirlerini etkiledi.

Tüketici Harcamaları Azaldı


Koronavirüs salgını endişesi, birçok kişinin enfeksiyon riskine maruz kalabileceği faaliyetlerden kaçınmaya başlamasına sebep oldu. Restoranlar, otomobil bayileri ve mağazaların hepsi müşteri talebinde bir düşüş olduğunu bildirdi.

Örneğin, Çin otomobil satışları Şubat ayının ilk yarısında %92 oranında düştü. Tesla veya Geely gibi otomobil üreticileri ise online ortamda otomobil satışına başladı.

Çin'de otomobil satışları

Akıllı telefon ticaretinin de 2020'nin ilk yarısında büyük bir darbe alması bekleniyor, fakat sonrasında toparlayacağı öngörülüyor.

Çin'de akıllı telefon ticareti tahminleri

Teknoloji devi Apple da geçtiğimiz günlerde satışların düşük müşteri talebinden etkilendiğini söylemişti.

Seyahat Engelleri


Teşhis edilen vakaların sayısı tüm dünyada her geçen gün artıyor. Birçok ülke virüsün yayılmasını kontrol altına almak için seyahat kısıtlamaları getirdi.

Koronavirüs nedeniyle seyahat kısıtlaması getiren ülkeler

Örneğin, Birleşik Krallık virüsün ortaya çıktığı Çin'in Hubei eyaletine yapılan tüm seyahatlere karşı tedbirli olunması gerektiğini söyledi. Ayrıca, vakalarda büyük bir artış bildiren ilk Avrupa ülkesi olan İtalya için özel seyahat tavsiyeleri yayınladı.

Seyahat endüstrisi virüsten büyük ölçüde etkilendi. Havayolları uçuşları iptal ediyor ve hem turistik tatiller hem de iş gezileri insanlardaki korkuyla birlikte hızla iptal olmaya devam ediyor.

Çin'den diğer ülkelere havayolu seyahatleri ciddi oranda düştü

Çin'den rezerve edilen uluslararası uçuşları 2019'daki aynı döneme kıyasla %55,9 geriledi.

VisitBritain'e göre, Çin'den İngiltere'ye 2019 Eylül ayına kadar (12 aylık rapor) 415.000 ziyaret yapıldı. Çinli turistler ayrıca diğer turistlere oranla çok daha fazla harcama yapıyor. Daha büyük ölçekli etkinlikler ve uçuşlar iptal edildikçe, havayolu endüstrinin de çok daha büyük bir darbe alabileceği korkusu var.

Bazı Pozitif Durumlar


İnsanlar hayatlarını kaybederken veya işleri virüsten etkilenirken pozitif şeyler bulmak zor olabilir. Ancak tamamen iş hayatı açısından bazı pozitif noktalar var. Örneğin, tüketim malları devi Reckitt Benckiser, Dettol ve Lysol dezenfektan ürünlerinin satışlarında bir artış gördü.

Dezenfektanın etkinliği henüz bilimsel olarak kanıtlanmamış olmasına rağmen, hastalığın yayılmasına karşı koruma sağladığı görülüyor.

Altın, 2012 yılındaki fiyatına yaklaştı

Belirsizlik zamanlarında genellikle güvenli liman olarak kabul edilen altının fiyatı da arttı. Spot fiyatı şubat ayında ons başına yedi yılın en yüksek seviyesi olan 1,682,35 dolar seviyesine geldi.

Yatırımcılar ise hala Çin dışına yayılan koronavirüsün küresel ekonomiyi ve talebi daha da etkileyeceğinden korkuyor.


Kaynak: https://www.bbc.com/news/business-51706225