KÜRESEL GIDA FİYATLARI ZİRVEYE ÇIKTI

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, küresel gıda fiyatlarının Ağustos ayında tekrar artışa geçerek Şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Çin İstatistik Bürosu, Çin'deki domuz sürülerini yok eden Afrika domuz humması salgını nedeniyle domuz eti fayatlarında büyük bir yükselme yaşandığını açıkladı. Bu artış, Ağustos ayında %11,2 oranındayken bir yıl önceye kıyasla da %52.6 oldu.

Uzmanlar, küresel çapta acil bir gıda problemi yaşanmadığını söylüyor. Fakat koronavirüs salgını nedeniyle gıda tedarik zincirlerinin bozuluğunu, tarım alanlarının ve çiftliklerin ciddi zarar gördüğünü de vurguluyor.

Gıda Tedarik Zincirleri Bozuldu

Koronavirüs salgını gıda fiyatlarını yükseltirken ve gıda güvenliğini de sarstı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının Ağustos ayında en yüksek seviyelere ulaştığını bildirdi. FAO'ya göre gıda fiyatlarındaki artışın 2 temel sebebi var: artan talep ve zayıf dolar.

Gıdaya yönelik hammaddelerin de dahil olduğu emtiaların dolar cinsinden yapılan ticaretinin de etkisiyle fiyatlar doların gidişatından ciddi anlamda etkileniyor.

FAO Gıda Fiyat Endeksi, ticareti en çok yapılan gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarını takip eden bir endekstir.

Çin İstatistik Bürosu da Çin'deki domuz sürülerini yok eden Afrika domuz humması salgını nedeniyle domuz eti fiyatlarının yükseldiğini ve Ağustos ayında domuz eti fiyatının %11,2 arttığını açıkladı. Bu artış, geçen yılın aynı dönemine göre %52,6 daha fazla. Salgının yanında ülkede görülen iklim değişiklikleri (sıcak ve yağışlı havalar) tarımı ciddi anlamda etkiledi ve sebze fiyatlarını vurdu. Çin'de sebze fiyatları Ağustos ayında %6,4 oranında arttı. Kümes hayvanlarında da durum pek iç açıcı olmadığından yumurta fiyatları da %11,3 oranında yükseldi.

Nisan ayında küresel çapta gıda ticaretinin zorlaşmaya başladığına dair bir haber yapmıştık. Buradan ulaşabilir ve bilgi alabilirsiniz.

Bazı Bölgelerde Kıtlık Yaşanıyor

Dünya Bankası, "Koronavirüs salgınıyla birlikte yerel gıda tedarik zincirlerindeki aksamalar, gıda üretimini etkileyen diğer faktörler, gelirlerin düşmesi, işsizlik, döviz kaybı gibi birçok ekonomik problem ülkelerde ciddi gerginlikler yaratıyor ve bu durum gıda güvenliğini de etkiliyor." dedi.

Küresel gıda fiyatları genel olarak istikrarlı olsa da, birçok ülke koronavirüsü kontrol altına almak için alınan tedbirler nedeniyle farklı seviyelerde gıda enflasyonu yaşıyor.

Temmuz ayında Olam tarafından yapılan bir anket, Afrika ve Endonezya'da kakao, kahve, susam, pamuk ve diğer mahsulleri yetiştiren 2.400 küçük çiftçinin yarısından fazlasının, koronavirüs kısıtlamaları ve gıda fiyat artışları nedeniyle temel gıda ve beslenmede kıtlık seviyesinde yaşadığını tespit etti. Ankete katılan çiftçilerden %70'i, önceki dört ay içinde normalden daha az gelir elde ettikleri için yeterli gıda alamadıklarını söyledi.

Dünya Bankası, küresel çapta tüketim alışkanlıklarının değişmesinin bazı gıda üreticilerini olumsuz yönde etkilediğini ve bu nedenle gübre, tohum, işgücü gibi alanlarda görülebilecek düşüşün gelecek sezon mahsüllerini ciddi oranda azaltabileceğini açıkladı.

İlginizi Çekebilir: Tarım ve Gıda Sektörü Hisseleri


Kaynak: CNBC