OPEC+ Üyeleri Planlanan Büyük Petrol Üretim Kesintisi Teklifini Kabul Etti
OPEC+ 5 Ekim Çarşamba günü ciddi petrol üretim kesintileri üzerinde anlaştı ve zaten sıkı bir piyasada arzı kısıtladı. ABD yönetimi ise bu kararı dar görüşlü olarak nitelendirdi. Bu durum OPEC+ ile Batı arasında bir çıkar çatışmasına neden oldu.
OPEC'in fiili lideri Suudi Arabistan, Batı'da artan faiz oranlarına ve zayıf bir küresel ekonomiye karşı bir önlem olması için günlük 2 milyon varil (bpd) üretim kesintisinin - bu miktar küresel arzın % 2'sine eşit - gerekli olduğunu söyledi.
Suudi Arabistan, fiyatları yükseltmek için OPEC+ grubuna dahil olan Rusya ile işbirliği yaptığı eleştirilerini reddetti ve OPEC+ grubunu eleştirirken Batı'nın genellikle "servet kibirinden" etkilendiğini belirtti.
Beyaz Saray, Başkan Joe Biden'ın fiyatları düşürmek için daha fazla stratejik petrol stokunu serbest bırakıp bırakmayacağını değerlendirmeye devam edeceğini söyledi.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Küresel ekonomi Putin'in Ukrayna'yı işgalinin devam eden olumsuz etkileriyle uğraşırken, OPEC+'ın üretim kotalarını düşürme konusundaki öngörüsüz kararı Başkan'ı hayal kırıklığına uğrattı" denildi.
Biden, yükselen enflasyon nedeniyle ara seçimler öncesinde düşük onay notlarıyla karşı karşıya kaldı ve uzun vadeli bir ABD müttefiki olan Suudi Arabistan'ı fiyatları düşürmeye çağırdı.
ABD'li bazı yetkililer, Washington'un daha düşük petrol fiyatları istemesinin bir nedeninin Moskova'yı petrol gelirinden mahrum bırakmak olduğunu söyledi. Biden bu yıl Riyad'a gitti, ancak enerji konusunda herhangi bir sağlam işbirliği taahhüdü alamadı. Suudi Arabistan, Moskova'nın Ukrayna'daki eylemlerini kınamadığı için ilişkiler daha da gerginleşti.
Çarşamba günü Viyana'da kararlaştırılan petrol arzındaki kesinti, küresel ekonomik durgunluk, artan ABD faiz oranları ve daha güçlü bir dolar korkuları nedeniyle üç ay önce 120 dolardan yaklaşık 90 dolara düşen petrol fiyatlarında toparlanmayı teşvik edebilir.
Suudi Enerji Bakanı Abdülaziz bin Salman, dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının artan enflasyona karşı daha yüksek faiz oranlarıyla "gecikmeli olarak” müdahale etmesi nedeniyle OPEC+'ın da proaktif olarak önlem alması gerektiğini söyledi.
Çarşamba günkü 2 milyon varillik üretim kesintisi mevcut temel rakamlara dayanıyor, bu da OPEC+'ın Ağustos ayındaki üretim hedefinin günde yaklaşık 3,6 milyon varil altına düşmesi nedeniyle kesintilerin daha az derin olacağı anlamına geliyor.
Bir sonraki OPEC+ toplantısı 4 Aralık'ta gerçekleşecek. OPEC+, aylık toplantılar yerine altı ayda bir toplantıya geçecek.