PİYASA YÖNÜ DEĞİŞTİĞİNDE NE YAPMALISINIZ?

Hisse senedi yatırımı yapmadan önce piyasanın yönünü tahmin edebilmek ister miydiniz? Buna cevabınız bariz bir şekilde "evet", değil mi? Her yatırımcı piyasa trendlerini ve değişimlerini önceden bilmek ister. Fakat bu pek kolay bir iş değil.

Bununla birlikte, hisse senedi analistleri, piyasa hareketlerini tahmin edebilmek için çeşitli yöntem ve göstergeler kullanırlar ve piyasa yönüyle alakalı aşağı yukarı bir tahminde bulunurlar. Tabii bu tahminlerin de her zaman tutmadığını artık hepimiz biliyoruz.

Şimdi piyasa yönünü tahmin etmek kolay iş değil dedik. Peki ani trend değişimleri olduğu zaman ne yapmak gerekir? Yatırımcılar panik olmadan piyasa yönü değişimlerinde hangi yolları izlemelidir? Okumaya devam edin.

Yukarı Yönlü Piyasa Hareketi


Belli başlı endeksler yükseldiğinde, çoğu hisse senedi de yükseliş eğiliminde olur. Bu yüzden piyasa yükseliş trendindeyken alış yapmak isteyeceksiniz. Ayrıca, en güçlü hisse senetlerinin yeni bir yükseliş trendinin başlangıcında yeni bir fiyat hareketliliği başlatma eğiliminde olduklarını da unutmamak gerek. Bu hareketlilik, genellikle piyasalardaki düzeltme (correction) hareketinden yükseliş trendine geçişte görülür. Bu yüzden kazanacak olan hisseleri yakalamak için, önceden bir izleme listesi oluşturmanız önem arz ediyor.

Ne Yapmalısınız?

1.Güçlü hisselere odaklanın. Yükseliş trendinde olduğu onaylanan piyasalar, genellikle olumludur ve yeni alımlar yapmaya elverişlidir. Böyle durumlarda eski bir hisseyi satın almak yerine teknik analizlerde de yükselişini ispatlamış güçlü hisselere yönelmek daha faydalı olabilir.

2.Piyasa trendine kademeli olarak dahil olun. Yükseliş trendi olduğu zamanlarda piyasa sürekli bir tırmanışa yol açmaz. Bazen piyasa tersine döner ve bir düzeltme yapar. Bu yüzden piyasanın nabzı yükseliş trendini hemen onaylamak yerine kademeli olarak trende geçer. Eğer piyasa ve elinizde bulunan hisse senetleri güçlü kalmaya devam ediyorsa, daha agresif bir yatırım stratejisini benimseyerek alış yapabilirsiniz. Fakat piyasa ve hisse senetleriniz zayıflamaya başlarsa, paranızı fazla riske atmadan güvenli bir şekilde kenara çekilmenizde fayda var.

3.Disiplininizi bozmayın ve alış/satış kurallarına uyun. Bir yükseliş trendinde bile, her trade işlemi işe yaramayacaktır. Bu nedenle seçici ve sabırlı olun. Karlarınızı korumak ve kayıpları azaltmak için Hisse Senedi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler'e mutlaka göz atın.

Baskı Gören Piyasa


İstisnalar olsa da, yükseliş trendinde olduğu onaylanan bir piyasa yönünün düzeltme (correction) aşamasına geçmesi genellikle bir gecede gerçekleşmez. Bu durum çoğunlukla birkaç hafta sürer ve bu da yatırımcılara strateji planlamak için iyi bir zaman kazandırmış olur.

Bu değişim meydana geldikçe, piyasanın nabzı öncelikle yükseliş trendine onay verirken baskı altına girer. Bu da bir nevi yükseliş trendinin bir düzeltme evresine geçeceğini gösteren bir uyarı sinyalidir. Piyasanın nabzına bakınca hala yükseliş eğilimi olduğu görülse de -ve bu eğilim oldukça sağlam olsa da- biraz daha dikkatli adım atmak gerekir.

Ne Yapmalısınız?

1.Yeni hisse alırken çok dikkatli olun. Teknik olarak yeni hisse satın alabilirsiniz, ancak genel piyasada artan satış baskısı sizi biraz duraklatmalıdır. Satın almaya karar verirseniz talepkar olun ve sadece istisnai ve ekstra temel ve teknik gücü olan hisselere odaklanın.

2.Sahip olduğunuz her hisse senedini korumak için stratejiler geliştirin. Her bir pozisyonunuza yakından bakın. Daha önce kazandığınız kar kaybolmaya mı başlıyor? Hisse senetleriniz %20-25 kar getirme alanında mı? Durumunuza göre iyi bir satış fiyatı belirleyin. Eğer hisse fiyatı, belirlediğiniz satış fiyatına doğru kaymaya başladıysa pozisyondan çıkın. Böylesine bir disiplin, uzun vadede karınızı korunmanızda yardımcı olur.

3.Disiplinli olurken esnek de olun. Piyasakar baskı altında ve yükseliş eğilimi gösterirken piyasa yönünün nereye gideceği pek açık değildir. Piyasa son satışları görmezden gelerek yükseliş trendine geçebilir ya da düzeltme yapabilir. Bu durumda sonucu tahmin etmek yerine o anda neler olduğuna odaklanmalısınız. Piyasanın değişimine bağlı olarak esnek bir şekilde uyum sağlayarak yatırım stratejinizi oluşturun.

Piyasa Düzeltmesi


Başlıca endekslerdeki gerileme, çoğu hisse senedini de beraberinde götürme eğilimindedir. Bu nedenle, bir düzeltme sırasında hisse senedi satın almak çok daha risklidir. Böyle bir durumda sahip olduğunuz hisse senetlerini yakından izlemeniz büyük önem arz eder.

Unutmayın: Uzun vadede para kazanmak için, piyasada bir düşüş yaşandığında kârınızı korumanız gerekir.

Ne Yapmalısınız?

1.Yeni hisse alımı yapmaktan kaçının. Piyasadaki düşüş sırasında, başarı olasılıkları sizin lehinize değildir. Yeni alımlar yapmadan önce bir sonraki yükseliş trendinin başlamasını beklemeniz daha iyi olacaktır.

2.Kârınızı koruyun ve kayıplarınızı azaltın. Bunun için izleyebileceğiniz 3 yöntem var:

a)Zayıf olan hisselerinizi satmayı düşünebilirsiniz. Satış gören bir hisse senedine sahipseniz ve az bir kayıp da verdiyseniz, karınızı korumak adına bir şeyler yapmak isteyebilirsiniz. Örneğin, elinizdeki hisse senedi, o hisseye ödediğiniz miktarın % 7 - 8 oranında altına düşerse satış yapabilirsiniz. Böylece zayıf görünümlü bir piyasada kayıplarınızı en aza indirmiş olursunuz.

b)Güçlü hisse senetlerinize göz kulak olun. Tüm hisselerinizi bir düzeltme sırasında otomatik olarak satmak zorunda değilsiniz. Piyasa trendini bozan ve genel düşüşe rağmen güçlü ve dayanıklı kalan bir hisse senedinde iyi bir kazancınız varsa elinizde tutmanızda hiçbir sakınca yok. Ancak, kayıp belirtileri ortaya çıkmaya başlarsa, kar koruma planı yapmaya hazır olun. Bunun yanında, bazı pozisyonlarınızı kapatmayı da düşünebilirsiniz. Bu şekilde bazı kârları kesmiş olursunuz, ancak daha iyi kazanç elde etmek için iyi bir pozisyon da elde etmiş olursunuz.

c)Elinizdeki herhangi bir hisse senedi için hedef satış fiyatı belirleyin. Başarılı yatırımın temel ilkelerinden birisi, iyi bir kazancın zarara dönüşmesine asla izin vermemektir. Bu nedenle, bir düzeltme sırasında elinizde hisse senedi tutuyorsanız, karlarınızı koruma amaçlı bir satış fiyatı belirlemelisiniz. Örneğin, pozisyonunuzda %20 yükselirseniz, bu seviyedeki kazancın en fazla %10'a düşmesine izin vermek isteyeceksinizdir, daha fazla değil. Hisse senedi, hedef satış fiyatınıza düşerse satış yapın. Fiyatı önceden belirlemek, işin içine duygularınızı katmadan kazançlarınızı korumanızda yardımcı olur.

3.Bir sonraki yükseliş trendinde para kazanmak için hazırlık yapın. Düzeltme sırasında, birçok yatırımcının cesareti kırılıyor ve piyasadan ümidi kesiyor. Hiç negatif olmanıza gerek yok. Önde gelen birçok hisse senedi, piyasadaki düşüş trendleri sırasında yükselmek için ön hazırlık yaparlar ve ardından yeni bir yükseliş trendi başladığında yukarılara doğru hareket ederler. Dolayısıyla, bu büyük kazançları yakalamak için, piyasa hala düşüşteyken kendinize bir hisse izleme listesi hazırlayabilirsiniz.