Rusya: ABD’nin Kiev İçin Daha Uzun Menzilli Füzeler Temin Etmesi Kırmızı Çizgiyi Geçmek Anlamına Gelir

Rusya Dışişleri Bakanlığı 15 Eylül Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Kiev'e daha uzun menzilli füzeler tedarik etmeye karar vermesi halinde "kırmızı çizgiyi" aşacağını ve "çatışmaya taraf olacağını" söyledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova bir brifingde, Rusya'nın "topraklarını savunma hakkını saklı tuttuğunu" da sözlerine ekledi.

Washington, Ukrayna'ya açıkça 80 km (50 mil) uzaktaki hedefleri vurabilen HIMARS fırlatıcılarından ateşlenen gelişmiş GMLRS roketleri sağladı.

Zakharova, "Washington, Kiev'e daha uzun menzilli füzeler tedarik etmeye karar verirse, kırmızı çizgiyi aşmış olacak ve çatışmanın doğrudan tarafı haline gelecek" dedi.

ABD'li yetkililer, Ukrayna'nın Rusya'yı vurmak için ABD roketlerini kullanmayacağına söz verdiğini söyledi.

HIMARS rampaları, 300 km'ye kadar menzile sahip olabilen daha uzun menzilli ATACMS taktik füzelerini ateşlemek için de kullanılabilir. Üst düzey bir Ukraynalı yetkili, 19 Ağustos'ta Kiev'de artık ATACMS olup olmadığını söylemeyi reddetti.

9 Ağustos'ta, Moskova'nın 2014'te ele geçirdiği ve Rus toprakları olarak gördüğü Kırım yarımadasında, Ukrayna'nın kontrolündeki en yakın bölgeden yaklaşık 200 km uzaklıktaki Saky'deki bir Rus hava üssünü vuran saldırıya ilişkin tam bir açıklama yapılmadı.

Ukrayna, Şubat ayında Ukrayna'ya gönderilen Rus silahlı kuvvetlerine direnmesine yardımcı olmak için ABD'den ve diğer Batılı müttefiklerden büyük miktarda silah talep etti ve aldı.

Moskova, Ukrayna'nın Batı saldırganlığı için bir platform olarak kullanılmasını önlemek ve Rusça konuşanları savunmak için asker gönderdiğini söyledi. Kiev ve Batılı müttefikleri, bu argümanları emperyal tarzda bir saldırganlık savaşı için temelsiz bahaneler olarak reddediyor.