SANAL BORSA HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Sanal borsa, yatırımcıların menkul kıymet alım satımına izin veren online yatırım simülasyonudur. Sanal borsa ile yeni bir yatırım stratejinizi gerçek bir hesapta kullanmadan önce test edebilirsiniz. Birçok yatırım firması ve broker, yatırımcılarına sanal borsa imkanı sunmaktadır. Fakat unutulmamalıdır ki sanal borsa her zaman gerçek piyasa koşullarını %100 temsil etmeyebilir.

Çevrimiçi yatırım platformlarının çoğalması, gerçek sermaye taahhüdü olmaması ve kullanım kolaylığı nedenleriyle popülerliğini artırdı. Sanal yatırımcı, gerçek bir hesapta uygulayacağı yatırım stratejilerini ve risk seviyelerini önceden deneyimleme imkanı bulur.

Sanal yatırım yapmak isteyen yatırımcılar ve traderlar piyasa, limit, stop-loss emirleri gibi çeşitli emir türlerini tanımalıdır.

Sanal Borsa (Paper Trading) Nedir?


Sanal borsa (sanal yatırım veya paper trading), yatırımcıların gerçek para riski olmadan menkul kıymet alım satımı yapmalarına olanak sağlayan bir simülasyon ticarettir. Yatırımcı sanal ortamda yatırım yapmayı öğrenirken aynı zamanda olası yatırım stratejilerini deneyebilir ve portföyünü takip edebilir. Bununla birlikte, birçok sanal yatırım platformu gerçek borsaya benzeyen ve piyasa hareketliliğine uygun bir simülasyon ortamı sağlar.

Sanal Yatırım Nasıl Yapılır?


Sanal borsaya yönelik en basit yaklaşım, yatırım için cazip görünen bir hissenin grafik ve analiz yoluyla tespit edilmesi, ardından varsayımsal bir alım veya satım noktası tanımlamasıdır. Acemi yatırımcı, işlem başlangıcında açılış fiyatını düşürebilir veya işlem günü boyunca grafikleri analiz ederek alış/satış seviyesi belirleyebilir.

Giriş fiyatı ve zaman seçimi, yatırım oyununu öğrenmek için kullanılan temel eğiticilere bağlı olarak önemli ölçüde değişir. Aynı durum, stop-loss emrinin ne zaman verileceğine ve pozisyonun ne kadar süreyle tutulacağına karar verirken de geçerlidir.

Yatırım simülatörleri oldukça güçlü bir yatırım yaklaşımı ve ortamı sunar çünkü acemilerin gerçek zamanlı piyasa koşullarını taklit eden bir simülasyonda kendilerini gerçeğe en yakın şekilde denemelerini sağlamış olur. Birçok broker bu hizmeti müşterilerine ücretsiz olarak sunarak gerçek piyasa yatırımcılarıyla aynı yatırım yazılımını kullanmalarına izin veriyor. Bu da aslında çok önemli bir noktadır çünkü sözde acemi yatırımcılar hazır olduklarında simüle edilmiş bir platformdan gerçek bir yatırım ortamına sorunsuz şekilde geçebilmektedir.
Sanal platformlar finansal piyasaların kapalı olduğu hafta sonlarında da kullanılabilir.

Sanal Yatırımın Avantajları


Risksiz: Sanal yatırımın size hiçbir maliyeti olmaz ve kötü kararlar aldığınızda veya zamanlamanız yanlış olduğunda para kaybetmezsiniz.

Stressiz: Yatırım, açgözlülük ve korku duygularını uyandırır ve genelde bu duygularla birlikte yatırımcıların risk yönetimi konusunda zayıf kararlar almasına yol açar. Sanal yatırımda ise böyle duygusal yanlışlıklara yer yoktur. Böylece yatırımcı olarak duygusal tuzaklara yakalanmadan işlem yapabilir ve yatırımın teknik kısmına tamamen odaklanabilirsiniz.

Pratik: Yatırımcı, piyasa öncesi hazırlıktan alış/satış süreçlerine kadar her alanında deneyim kazanır. Yatırımcılar sanal yatırım platformunda yanlış bir tuşa basmanın finansal bir felakete yol açmayacağı rahat bir ortamda gerçek para yatırımı yapmayı pratikte görüp öğrenirler.

Özgüven Sağlar: Varsayımsal kazançlarla ödüllendirilen bir dizi karmaşık karar vermek, acemi yatırımcıların güven duygusunu yükseltir. Yatırım yaparken de ciddi anlamda özgüven gerekir ve böylece gerçek para yatırımı söz konusu olduğunda yatırımcılar özgüvenli bir şekilde karar verip işlem yapabilirler.

İstatistik Olanağı: Birkaç haftadan birkaç aya kadar değişen sanal yatırım, yeni strateji ve piyasa yaklaşımı hakkında yararlı istatistikler oluşturur. Sonuçlar cesaret kırıcı olsa bile, yeni yatırımcının eğitim sürecindeki bir sonraki adımının ne olması gerektiği ve yeni veri setleriyle tekrar sanal platformda nasıl stratejiler deneyebileceği konusunda yardımı olacaktır.

Sanal Yatırımın Dezavantajları


Sanal yatırım, acemi yatırımcılara veya traderlara yatırımın nispeten kolay olduğu izlenimini verebilir. Bununla birlikte sanal platformlar güven problemine yol açarak yatırım kayıplarına neden olabilir. Bu durum genelde sanal platformun gerçek piyasayla olan uyumsuzluğundan kaynaklanır. Sanal yatırımda gerçek sermaye riski olmadığı için bu uyumsuzluk yaşanır.

Piyasa Korelasyonu: Sanal borsalar, geniş piysaların bireysel menkul kıymetler üzerindeki etkisini ele almaz. Özkaynakların çoğunluğu yüksek korelasyon dönemlerinde önemli endekslerle kilit şekilde hareket eder. Sonuçlar kağıt üzerinde harika veya korkunç görünse de, sonuçların bireysel faktörlerden ziyade daha farklı koşullardan etkilenmiş olma olasılığı her zaman vardır.

Komisyon Farkları: Reel para yatırımcıları, komisyonlardan kaynaklanan her türlü maliyeti karşılarlar. Bu durum sanal yatırımda değişebilir. Örneğin, sanal platformda 50,00 dolar değerinde bir hisse aldığınızı düşünün. Bu hisse gerçek piyasada size 50,50 dolar veya daha fazlasına mal olabilir.

Sonuç

Yatırımcılar, özellikle acemi olanlar, gerçek sermayelerini riske atmadan önce yeni fikir ve stratejilerini test etmek için mümkün olduğunca fazla deneyim kazanmaya çalışmalıdır. Pratik yapmak uzun vadede kazanma şansınızı yükseltir ve yatırım temellerini iyi bir şekilde öğrenmenizi sağlar.


Kaynaklar:

https://www.investopedia.com/articles/active-trading/072915/pros-and-cons-paper-trading.asp
https://www.avatrade.co.uk/education/trading-for-beginners/paper-trading