SAUDI ARAMCO REKOR KIRDI

Suudi Arabistan, Saudi Aramco'nun ilk halka arzından (IPO) yaklaşık 25 milyar dolar gelir elde ederek dünya çapında rekor kırdı.

Piyasa değeri 1,7 trilyon dolar olan Saudi Aramco, bu gelirle birlikte dünyanın en değerli şirketi konumuna geldi. Saudi Aramco'nun piyasa değeri cari fiyatlarla yurt içi hasılaya bakıldığında 13 Türkiye ediyor.

SAUDI ARAMCO HALKA ARZI


Suudi Aramco, perşembe günü yaptığı açıklamada, 3 milyar hissesini halka arzda 32 riyalden (8.53 dolar) sattı. Bu da 2014'teki Alibaba'dan daha fazla büyüdüğü anlamına geliyor. IPO, Aramco'yu yaklaşık 1,7 trilyon dolar değerine taşıdı ve bu da onu 1,15 trilyon dolar değerindeki Apple'ın önüne geçirerek dünyadaki en değerli halka açık şirket haline getiriyor.

Suudi Aramco geçen ay, 200 milyar hissesinin yaklaşık %1.5'ini satmayı hedeflediğini söylemişti. Eğer daha fazla hisse satmak için bir anlaşma yapılırsa IPO'nun değeri 29.4 milyar dolara çıkabilir.

İlk olarak 2016 yılında lanse edilen şirketin kısmi özelleştirmesinin Suudi Arabistan'daki yeni bir ekonomik serbestleşme zamanında kullanılması gerekiyordu. Suudi hükümeti başlangıçta 2018 yılında şirketin %5'ini 100 milyar dolara çıkaracak bir anlaşma ile başlamayı konuşmuştu. Bu konuda New York veya Londra gibi uluslararası pazarlara ve Riyad'a bakıyorlardı. Ancak, ABD’deki yasal komplikasyonlar ile ilgili endişeler nedeniyle bu fikir rafa kaldırıldı. Türkiye’deki Suudi Konsolosluğu’nda gazeteci Jamal Khashoggi (Cemal Kaşıkçı) cinayetinin bu durumu tetiklediğinden şüpheleniliyor.

Cemal Kaşıkçı

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen Kaşıkçı'nın konsoloslukta çıkan kavgada öldürüldüğü fakat Suudi Veliaht Prens Salman'ın olayla bir ilgisi olmadığı iddia edilmişti. Amerika Birleşik  Devletleri Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) ise Kaşıkçı'nın  öldürülmesi emrini Suudi Arabistan veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın verdiği sonucuna ulaştığı söylemişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Kaşıkçı'nın planlı şekilde öldürüldüğünü söyleyerek zanlıların Türkiye'de yargılanmasını istemişti.


ŞİRKET YATIRIMCILARA NE GİBİ TAAHHÜTLERDE BULUNDU?


Anlaşma, Aramco'nun başarılı bir uluslararası tahvil satışını durdurmasından sonra bu yılın başlarında canlandı. Ancak, uluslararası yatırımcılar Aramco hisselerini satın alma konusunda çok da ikna olamadılar. Yatırımcıların endişeleri arasında; düşük petrol fiyatları, iklim krizi ve jeopolitik riskler bulunuyor.

Şirket, yatırımcıların yakın gelecekte hisse senetleri satmamalarını sağlamak için 2024 yılına kadar yıllık büyük bir temettü taahhüdünde bulundu. Ancak analistler, şirket için en büyük zorluğun, yatırımcı havuzunu genişletmek için gelecekte uluslararası bir borsaya kote olmaya karar verirse olacağına inanıyor. Suudi

Aramco'nun ana işi olan petrol, birçok uzman tarafından büyük ve riskli bir iş olarak kabul edilir. Gün geçtikçe ham petrole olan talebin düşmesi de şirketin uzun vadede büyümesini zorlaştırıyor.


Kaynak:

edition.cnn.com