STOP-LOSS BELİRLENİRKEN YAPILAN 4 HATA

Stop-loss emri, bir kişinin zararını sınırlamak için belirli bir fiyat/yüzde belirleyerek pozisyonunu kapatmak için verdiği emirdir.

Adından da anlaşılacağı gibi, bir yatırımda başarısızlık olasılığı gibi durumlarda kişi zararını sınırlandırmak için bir limit belirler. Stop loss kullanımı, risk yönetiminin önemli bir dayanağıdır. Bu nedenle (mantıklı) herhangi bir kitap, web semineri, mentorluk, danışman vb. işlem yaparken stop-loss kullanmanın önemini vurgulayacaktır.

Ne zaman stop-loss emri vermeniz gerektiği konusunda tavsiyeye ihtiyacınız varsa buraya tıklayarak önceki stop-loss yazıma göz atabilirsiniz.

Kötü stop-loss yerleştirimi ve yönetimi size çok pahalıya patlayabilir.

Bu yazıda, kaçınılması gereken stop-loss yerleştirme ve yönetme konularıyla ilgili 4 genel hatayı ele alacağım.

Hazırsanız başlayalım:

1.Stop-Loss Noktasını Önceden Belirlememek

Yatırım yapmadan önce duracağınız yerin neresi olması gerektiğini bilmelisiniz. Aynı şey hedefleriniz için de geçerlidir. İşlem yaptığınızda piyasadaki dalgalanmaları görüyorsanız, piyasada kalmak için var olan her bir nedeni görmek zorundasınız. Bir işlem yapmadan önce stop-loss yerinizi tespit etmenin faydası, herhangi bir sermayeyi henüz riske atmadan zarar tespitinizi yapabilmektir.

Ek olarak, önceden belirlenmiş bir limitiniz yoksa ve piyasalar size karşı hareket etmeye başlarsa, ticari fikrinizin gerçekten olup olmadığını düşünmeden pozisyonu zorlama olasılığınız çok daha yüksektir.

Sonuç: Bir pozisyon almadan önce nerede limit koymanız gerektiğine karar verin.

2. Rastgele Sayılara Stop Yerleştirme

Yapabileceğiniz en ciddi hatalardan birisi, yatırım çerçevenizi piyasaya uydurmak yerine, piyasayı kendi çerçevenize sığdırmaya çalışmaktır.

Bildiğim kadarıyla kimseyi zora sokmayan, önceden belirlenmiş bir stop-loss limiti yok. Malesef böyle bir şey mümkün değil -eğer medyum değilseniz ya da Hogwarts'ta büyücü değilseniz.

Bu nedenle, stop emrini nereye yerleştireceğinize karar vermek söz konusu olduğunda, bu kararı teknik analiz yaparak belirlemelisiniz, rastgele sayılar seçerek değil. Stop-loss yerleştirme, belirli bir yüzdeyi karşılayan ya da istediğiniz değeri veren bazı sihirli fiyat seviyelerinde tercih edilmemeli.

Piyasalar ne yazık ki sihirle ilgilenmiyor.

3. Kar için Stop Yerini Değiştirme

Stop-loss'un amacı, yatırım fikriniz işe yaramadığında sizi korumaktır. Yani sizin lehinize hareket ettiği anda yatırımınızı “risksiz” kılmak değildir. Bu da stop-loss limitinizin teknik analize dayalı olması gerektiği iddiasının mantıklı bir sonucudur.
Çoğu insan da bu konuda, yani bir stop-loss emrinin teknik analizlere dayanması gerektiği konusunda hemfikirdir. Fakat nedense bazı yatırımcılar kendi karını düşünerek stop yerini değiştirmeyi göze alıyorlar.

Bu çelişkilidir.

Kar için stop yerinizi hareket ettirmeniz/değiştirmeniz, stop-loss limitinizi isteğe bağlı rakamlarla (bundan önceki -ikinci- argümana dayanarak) hesaplamaya benzer. Piyasalar ve borsa, nereye girdiğinizle ve nereye stop limiti koyduğunuzla ilgilenmez. İstediğiniz anda stop yerinizi “güvenli” konuma getirdiğinizde sahip olduğunuz pozisyona teknik temelli bir yaklaşım getirmeyi bırakırsınız.

Yatırım fikrinizi neden terk ediyor veya değiştiriyorsunuz? Çünkü basitçe bir kar elde etmeye mi çalışıyorsunuz?

Kendinize şunu sorun: Eğer bir pozisyonda olmasaydınız ve fiyat sizin kar edeceğinizi düşünerek stop emrinizi verdiğiniz yere gelse, bu noktayı hala kilit bir kar etme seviyesi olarak düşünebilir miydiniz?

Cevap koca bir hayırsa (çoğu zaman olduğu gibi), o zaman o noktada yatırımdan çıkmanın keyfi bir karar olduğunu gördünüz.

Her zaman mevcut araçlarınıza ve orijinal yatırım planınıza sadık kalın.

4. Likiditede Durmak

Piyasalar tersine dönmeden önce düzenli olarak likidite için basılan bazı fiyat yapıları vardır.

Özet şudur: Stop limitinizi doğrudan fiyatın üzerine/altına koymaktan kaçının.

Risk eşiğini belirlemelisiniz. Bu ne demek?

Stop-loss emrinin belirlenmesi tamamen izin verilen risk eşiğinin hedeflenmesi ile ilgilidir. Belirlenen risk eşiğine göre fiyat ayarlanır ve stop-loss emri verilir. Örneğin, bir hisse senedi 20 dolardan satın alınırsa ve stop-loss 14 dolara yerleştirilirse, stop-loss aşağı yönlü yakalamayı orijinal pozisyonun %20'siyle sınırlandırır. %20 eşiği sizin için uygunsa, o seviyeyi takip eden bir stop-loss yerleştirebilirsiniz.

Bu alıştırmayı kendiniz yapabilirsiniz: takas ettiğiniz pazar(lar)ın bir fiyat çizelgesini çıkarın ve kilit fiyat değişim noktalarını işaretleyin. Çoğu durumda, fiyatların ters yönde hareket etmeden önce bu yapılar arasında işlem yapma eğiliminde olduğunu göreceksiniz. Bu yapıların altında/üstünde stop emri vermiş olan yatırımcılar pozisyonlarından düşerler. Çünkü piyasa onlar olmadan beklentinin olduğu yönde devam eder.

Kaynak: medium.com [1]

Peki kendinizi bu durumdan nasıl koruyabilirsiniz?

Maalesef bunun kolay bir yolu yoktur. Bu durum özellikle self-executing sipariş seçeneğini kullanıyorsanız ve elinizin altındaki cihazlardan vb. piyasa fiyatları belirli ve önemli bölgelere geldiğinde takip etmiyorsanız geçerlidir.

Bu nedenle şu ipucu verilebilir: stop emrinizi gerçekten belirgin olan yerlere yerleştirmeyin. Belirgin fiyat dönüm noktaları sık sık likidite görüldüğü zamanlar sırasında gerçekleşirler. Bu yüzden, kendiniz için yapabileceğiniz en mantıklı şey, stop yerinizi fiyatlar arasında bir miktar boşluk bırakarak vermek; yani, fiyatlar sizi saf dışı bırakmadan daha yüksekten veya alçaktan geçmesine izin vermektir.
Kendinize stop noktanızda bir nefes alma noktası yaratın. Özellikle de piyasa sık sık yükselip düşüyorsa bu boşluk sizi kurtaracaktır.

Sonuç

Tüm noktalar boyunca yinelenen bir tema varsa, piyasa size hiçbir şey borçlu değildir. Bununla birlikte, ihtiyatlı risk yönetimi ve kesinti kaybının makul bir şekilde sınırlandırılmasıyla her bir ticari işleminizde karlı bir şekilde işlem yapabilirsiniz. Çevrimiçi işlem yapan yatırımcılar için nihai amaç, kar etmek için fiyat değişikliklerinden yararlanmaktır. Stop-loss emirlerini dikkatlice kullanarak, anlaşmalarınız ve fonlarınız üzerinde daha iyi kontrol sahibi olabilirsiniz. Böylelikle hem riskleri en aza indirir hem de kar potansiyelinizi en üst seviyeye çıkarırsınız.

Bol kazançlı günler diliyorum.


Kaynaklar:

[1] https://medium.com/@cryptocreddy/5-stop-loss-mistakes-to-avoid-bea274857371

www.iforex.in