YENİ BİR TİCARET SAVAŞI MI DOĞUYOR?

Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Temsilcisi (USTR), ABD'de bulunan teknoloji devlerine getirilen ve getirilmesi planlanan dijital vergiler konusunda rahatsız olduğunu açıkladı. Bu konuyu çözmek için ise Türkiye de dahil olmak üzere Avusturya, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Avrupa Birliği, Hindistan, Endonezya, İtalya, İspanya ve İngiltere'de inceleme başlattıklarını söyledi.

ABD Dijital Vergilerden Rahatsız


ABD yılın başında, uygulanacak planın Amerikan şirketleri için zorunlu olmaktan ziyade gönüllü olması durumunda vergilerin destekleneceğini açıklamıştı. Son dönemde ise ABD, dijital vergiler konusunda diğer ülkeler üzerinde baskı yaratmaya ve konuyla ilgili detaylı incelemeler başlattı. Bu yeni incelemelerin ise başka bir tarife krizine yol açabileceği tartışılıyor. Mevcut ekonomik kriz durumunda uluslararası bir vergi ve ticaret savaşı, küresel ekonomiye inanılmaz derecede zararlı olacaktır.

İlgili Haber: Dijital Vergilerde Son Durum

Dijital vergi konusu daha önce ABD ve Fransa arasında bir krize yol açmıştı. Bu durum, vergiye tabi olan ülkeler için daha yüksek tarifeler anlamına gelebilir. Fransa, Facebook Inc. ve Alphabet Inc. (Google) gibi teknoloji sektöründe iş yapan şirketlerin elde ettiği dijital gelirlerden %3 oranında bir “dijital vergi” alan ilk ülke olmuştu. Ancak ABD'nin Fransa ile olan ihracatından daha fazla tarife alacağı tehdidinin ardından Fransa dijital vergi ödemelerini 2021 yılına kadar ertelemeye karar verdi.

Bu arada OECD; ABD, Fransa ve diğer ülkeler için getirilmesi beklenen dijital vergiler konusunda bir plan yapmaya çalışıyor. OECD'nin bu yıl sonuna kadar bir plan sunması bekleniyor. Fransa ise uluslararası görüşmeler başarısız olursa teknoloji firmalarının hala vergi ödemek zorunda kalacağını açıkladı.

Türkiye ve Dijital Vergiler

Türkiye’de Dijital Hizmet Vergisi, 7 Aralık 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Dijital vergilerin uygulamaya başlama tarihi ise 01 Mart 2020. Verginin kapsamı "sosyal medya ve web sitelerindeki reklamlar, içerik satışları ve ücretli hizmetler dahil olmak üzere çevrimiçi hizmetler" olarak belirlendi. Alınacak vergi oranı ise %7.5. Bu vergiyle haksız rekabetin önüne geçilmesi hedefleniyor.

ABD merkezli Google, Facebook, Amazon gibi birçok teknoloji şirketine dijital vergi uygulamak isteyen ülkelerin sayısı giderek artıyor.

Aynı zamanda, koronavirüs krizi yeni zorluklar getirdiğinden birçok ülke para akışı konusunda huzursuz. Bu bağlamda Avrupa Komisyonu, ciddi ekonomik zorlukların olduğu bu dönemde gelirleri artırmanın bir yolu olarak teknoloji sektöründeki dev şirketlere yeni bir misyon yüklenmesi gerektiğini söyledi. Brüksel merkezli kurum, daha önce dijital şirketlerin AB'de ortalama %9,5 vergi ödediklerini söyledi. Geleneksel işletmelerde bu oran %23,2. Teknoloji devleri ise yasal olarak yükümlü oldukları kadar vergi ödediklerinin arkasında duruyorlar.

İlginizi Çekebilir: Teknoloji Devleri Kazanmaya Devam Ediyor Mu?

Hala devam etmekte olan ekonomik kriz sırasında ülkeler, ekonomide iyileşme ve normalleşmeyi engelleyebilecek yeni çatışmalardan kaçınmak için birlikte çalışmaya istekli olacaklar mı, hep birlikte göreceğiz.


Kaynak: taxfoundation.org