6 ADIMDA TEKNİK ANALİZİN TEMELLERİNİ ÖĞRENİN
Teknik analiz, Wall Street Journal'ın kurucusu ve Dow Jones and Company'nin kurucu ortağı Charles Henry Dow'un borsa teorileri kullanılarak geliştirilmiş bir analizdir. Bu analizin geliştirilme sebebi, hisse senedi, emtia gibi finansal varlıkların geçmiş fiyat hareketlerine ve performansına dayalı olarak geleceğe yönelik fiyat tahmini yapabilmektir. Teknik analistler, borsa ve diğer piyasaların nasıl çalıştığını anlamak, trend yönünü belirlemek ve bunlardan kâr elde etmek için arz/talep yasasını kullanır.
Aşağıda paylaşılan adımlar, teknik analizin ne olduğunu ve nasıl uygulayabileceğinizi anlamada size çok yardımcı olacak.
1.İlk Önce Piyasaya Dair Teorileri İyi Öğrenin
Charles Henry Dow'un piyasa teorileri, teknik analizin temellerini oluşturur. Bu teorilerin özeti aşağıdaki gibidir:
-Piyasada görülen fiyat dalgalanmaları, piyasada bilinen tüm bilgileri yansıtır. Bir varlığın fiyatındaki değişikliklerin varlıkla ilgili paylaşılan tüm bilgileri yansıttığına inanılır. Örneğin, bazen bir hisse senedi fiyatındaki ani değişiklikler, şirkete dair büyük haberlerden de önce gelebilir. Yani teknik analistler, fiyat-kazanç oranı, özkaynak verileri, sermaye getirisi veya temel analistlerin dikkate aldığı diğer faktörlerle ilgilenmezler. Teknik analistler, fiyatların rastgele hareket ettiği dönemler olduğunu, ancak aynı zamanda tanımlanabilir bir eğilim içinde hareket ettikleri zamanlar da olduğunu kabul ediyorlar.
-Trend yönü belirlendiğinde, boğa piyasasında düşük fiyattan hisse alınarak yüksek fiyattan satış yapılabilir ve ayı piyasasında açığa satış yapılarak kar elde edilebilir. Piyasa analiz edilerek kısa ve uzun vadeli trend yönü tespit edilebilir.
-Tarih tekerrür eder. Yatırımcılar kararlarını ve hedeflerini bir günde değiştirmezler. Genellikle aynı piyasa koşullarına aynı tepkiyi verirler. Bu nedenle analistler de geçmiş verileri baz alarak yorumda bulunabilirler.
2.Kısa Vadede Gerçekleşen Haber Akışlarına Odaklanın
Temel analizde bilanço gibi uzun vadeli finansal bilgilere bakılırken teknik analizde kısa vadeli (saatlik, günlük, haftalık veya birkaç aylık) finansal bilgilere odaklanılır. Bu bilgiler arasında haber akışları, şirket haberleri, anlık güncellemeler gibi veriler bulunur.
3.Grafik Okuma Hakkında Bilgi Edinin
Trend analizi yapan teknik analistler, finansal varlıkların grafiklerini okurlar. Trend analizi, bir varlığın fiyat hareketini tahmin etmede yardımcı olur. Trend bireysel dalgalanmaları görmezden gelir. Piyasada görülen trend türleri 3'e ayrılır: yukarı yönlü, aşağı yönlü ve yatay. Trend yönü tespit edilirken yüksek veya düşük fiyatlar arasına trend çizgileri çekilir. Bu çizgiler sayesinde trend yönü kolaylıkla tespit edilir. Birçok grafik türü (çizgi, mum çubuğu vb.) bulunurken her bir grafiğin okunması da farklı farklı gerçekleşir.
4.Destek ve Direnç Noktalarını Anlamaya Çalışın
Destek noktası, bir varlığın fiyatı alıcılar tarafından yukarı çekilmeden önce sahip olduğu en düşük fiyat seviyesini gösterir. Direnç noktası ise bir varlığın satış görmeden önce ulaştığı en yüksek fiyatı anlatır. Grafik üzerinde alt çizgi destek noktasıyken üst çizgi direnç noktasıdır. Bu iki nokta, bir trendin yönünü doğrulamada kullanılır. Destek ve direnç noktaları hakkında detaylı bilgiyi buradaki yazımızdan öğrenebilirsiniz.
5.Göstergeleri Kullanmaktan Çekinmeyin
Fiyat hareketlerinde görülen dalgalanmaları doğru yorumlayabilmek için Hareketli Ortalamalar (MA), RSI, MACD, Bollinger Bantları gibi göstergeleri öğrenerek grafik okumalarında kullanmaya çalışın. Hareketli ortalamaların birkaç farklı türü bulunur ve teknik analizde çok sık kullanılır. Bu göstergeyi nasıl kullanacağınızı öğrenmek için "Teknik Analiz ve Hareketli Ortalamalar" yazımızı okuyabilirsiniz.
6.İşlem Hacminde Görülen Değişimleri Takip Edin
Bir varlığın işlem hacmine bakarak trend yönüyle ilgili daha güncel bir yorum yapabilirsiniz. Örneğin, yukarı yönlü trend görüldüğünde işlem hacmi de yüksekse büyük ihtimalle trend yönü aynı şekilde devam edecektir. Aynı durum tam tersi durumda da geçerlidir.
Son Söz
Bir finansal varlığı analiz ederken tek bir doğru yol bulunmaz. Teknik analiz, bu yolun sadece bir kısmını oluşturur. Teknik analizin yanında temel analiz veya farklı yorumlama tekniklerini de kullanarak kapsamlı ve daha doğru kararlar verebilirsiniz. Eğer teknik analiz ve temel analiz arasında hangisinin sizin için daha iyi olduğunu merak ediyorsanız buraya tıklayarak konuyla ilgili detaylı incelememizi okuyabilirsiniz.
Son olarak, her yatırımcının kendine özgü yatırım tarzı ve karar mekanizması olduğu için hangi analizin kullanılacağına da yatırımcı karar vermelidir.