GÜMÜŞ ALMAK İÇİN 8 NEDEN

Pandemiyle birlikte en çok konuşulan yatırım araçlarından birisi haline gelen gümüş iyi bir yatırım mı? Yatırımcılar portföylerinde gümüşe yer vermeli mi?

Güvenli liman altın, çoğu yatırımcı için en güvenli varlıklardan bir tanesi -hatta belki de en güvenli varlık. Fakat son zamanlarda altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte yatırımcılar alternatif güvenli varlık arayışına da girdi. Akla gelen ilk varlık ise gümüş oldu. Peki gümüş almak gerçekten mantıklı mı?

İşte uzmanlara göre gümüş almanız için 9 neden...

1.Gümüş Para Olarak Kullanılan Bir Araçtır

Belki TL, dolar, euro gibi bir para birimi değil ama gümüş para olarak kullanılan bir varlıktır. Altın ve gümüş için paranın nihai şeklidir de diyebiliriz. Kağıt para gibi değeri düşürülemez. Gümüşün para olarak değeri şöyle açıklanabilir:

• Sözleşmelerde karşı taraf riski bulunmaz. Fiziksel gümüşe sahipseniz, hisse senedi ve tahvil gibi varlıklar dışında herhangi bir sözleşmeyi yerine getirmek için karşı taraflara ihtiyacınız olmaz.

• Temerrüde düşmezsiniz. Fiziksel gümüşe sahipseniz, temerrüt riskiniz olmaz.

• Para olarak uzun vadeli kullanıma sahiptir. Tarihsel olarak gümüşün para olarak kullanımı altından daha uzun bir zamana dayanır.

2.Fiziksel Gümüş Kolay Taşınır ve Hacklenemez

Sahip olduğunuz yatırımlardan kaç tanesini fiziksel olarak elinizde tutabilirsiniz? Dijital paraların, dövizlerin havada uçuştuğu ekonomi dünyasında fiziksel gümüşü gittiğiniz her yere rahatlıkla götürebilirsiniz. Hafif ve taşınabilir oluşu gümüşü tercih edilebilir kılıyor. Ayrıca dijitalleşen dünyada gümüşü hackleyemezsiniz. Siber suçlar gümüşe işlemez.

3.Gümüş Ucuz Bir Yatırım Aracıdır

Altından daha ucuz olan gümüş, birçok uzman tarafından güvenli bir yatırım aracı olarak kabul ediliyor. Ortalama bir yatırımcı için gümüş oldukça değerlidir ve altın gibi ekonomik krizlerden, enflasyondan koruma sağlama potansiyeline sahiptir. Eğer altın alamıyorsanız, gümüş almayı düşünebilirsiniz.

4.Gümüşle Harcama Yapmak Daha Pratiktir

Gümüş hem alırken hem de satarken pratik bir araçtır. Altın satmak belki biraz zor bir karar olabilir, fakat gümüş satmak çok daha kolaydır. Örneğin, acil nakde ihtiyacınız olduğunda elinizdeki altınları bozdurmak yerine gümüşlerinizi satabilirsiniz.

5.Gümüş Boğa Rallisi Görüldüğünde İyi Performans Sergiler

Gümüş piyasası altın gibi varlıklara kıyasla çok daha küçüktür. Aynı zamanda gümüş piyasasında volatilite yüksek olduğundan ayı piyasası görüldüğünde gümüş altından daha fazla düşer. Bu da boğa piyasası görüldüğünde gümüşün altından daha hızlı yükseleceği sonucunu çıkarır. Bu korelasyon tarihsel olarak genelde böyle işlemiştir. Örnek:

2008'in en düşük seviyesinden 2011 zirvesine kadar kazanç oranları:

Altın -> %166
Gümüş -> %448

6.Gümüş Stokları Azalıyor: Elinde Gümüş Olanlar İçin İyi Fırsat Olabilir

Ülkeler ve bazı finansal kurumlar geleneksel olarak gümüş stokları barındırır. Fakat artık çoğu hükümet gümüş gibi metal varlık stoklarına sahip değil. Şu anda gümüşü depolayan ülkeler ABD, Hindistan ve Meksika'dır. 1996 yılından günümüze kadar devletlerin gümül stokları %73 oranında düştü. Bunun sebebi de günümüzde madeni paraların gümüşten yapılmaması. Gümüşün endüstriyel kullanımının artması ise ilerleyen zamanlarda devletleri zorlayabilir.

7.Gümüşün Endüstriyel Kullanımı Artıyor

Kullandığımız birçok üründe gümüş bulunuyor. Elektronik eşyalar, tıbbi aletler, piller, cep telefonları gibi birçok üründe gümüş parçaları görebilirsiniz. Elektriği en iyi ileten, termal olarak da iletken ve yansıtıcı olan gümüş, modern yaşamın vazgeçilmez elementlerindendir. Günümüzde sanayiler gümüşün büyük bir kısmını talep etmektedir. Benzersiz özellikleri nedeniyle kullanımı artan gümüşün talibi her geçen gün artıyor.

8.Gümüşe Olan Küresel Talep Büyüyor

Küresel çapta gümüş talebi giderek artıyor. Gümüşün globalde üretimdeki yeri büyürken darphaneler rekor satış yapıyor. Dünyada en çok Çin ve Hindistan'ın gümüşe olan talebi dikkat çekiyor. Hem kültürel hem de endüstriyel olarak gümüşü sıklıkla kullanan bu iki dev pazarın nüfusunun artmasıyla talebi de büyüyor.

Çin'deki toplam gümüş talebi 2000 yılında 40-50 milyon ons seviyesindeydi. Bu rakam, 2016 yılına gelindiğinde 200 milyon onsun üzerine çıktı. Hindistan'da ise takı yapımında bolca kullanılan gümüşe olan talep 2006 - 2016 yılları arasında %600'ün üzerinde artış gösterdi. Altın talebi ise sabit kaldı. Eğer talep büyümeye devam ederse arz sıkıntısı oluşabilir ve elinde gümüş olanlar bu durumdan karlı çıkabilir.

Eğer gümüş yatırımıyla ilgileniyorsanız aşağıdaki makalelerimiz de ilginizi çekebilir:
Gümüş Yatırımı Nasıl Yapılır?
Altın ve Gümüş Arasındaki Farklar