AB Lideri Rus Gazı Olmadan Yaşama Planı İçin Bir Araya Geldi

AB liderleri Cuma günü, yükselen enerji fiyatlarına ve Rus doğalgazının tamamen kesilmesi tehdidine nasıl yanıt verileceğini tartışacak ve Moskova'yı Almanya'nın bu kış endüstrisini kısmen kapatabileceği konusunda uyardığı bir arz sıkıntısı yoluyla enerjiyi "silahlandırmakla" suçluyor.

Kiev'i bloğa üyelik yoluna koymaya yönelik kutlamalardan bir gün sonra, Cuma günkü Brüksel'deki zirve, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ekonomik etkisinin ayık bir yansıması olarak belirlendi.

Reuters tarafından görülen bir taslak zirve bildirisine göre, 27 Avrupa Birliği ülkesinin liderleri, fiyatlardaki büyük artışın ve küresel büyümenin düşmesinin suçunu tam dört ay önce başlayan savaşa atacaklar.

İstila üzerine uygulanan eşi görülmemiş Batı yaptırımlarının ardından, şimdiye kadar bir düzine Avrupa ülkesi Rusya'dan gelen gaz akışının kesilmesiyle darbe aldı.

Cuma günkü görüşmeler öncesinde bir AB yetkilisi, "Rusların tüm gaz sevkiyatlarını kapatması an meselesi" dedi.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Rus arzı şu anki kadar düşük kalırsa ülkesinin gaz kıtlığına gireceği konusunda uyardı ve kış geldiğinde bazı endüstrilerin kapatılması gerekecek.

Der Spiegel dergisine verdiği demeçte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkeyi bölme stratejisinin bir parçası olduğunu da sözlerine ekledi.

AB, savaştan önce gaz ihtiyacının %40'ı kadar Rusya'ya güveniyordu - Almanya için bu oran %55'e kadar yükselmişti - zaten dar olan küresel gaz pazarını doldurmak için büyük bir boşluk bıraktı.

Reuters tarafından görülen taslak bildiriye göre, AB liderleri "Rusya'nın doğalgazı silahlandırması karşısında" Avrupa Komisyonu'nun "uygun fiyatlarla arzı" güvence altına almanın yollarını bulması gerektiğini söyleyecekler.

AB ülkeleri, artan enerji fiyatlarıyla mücadele etmek için vergi indirimlerine ve sübvansiyonlara şimdiden milyarlarca avro akıttı.

Ancak bu, zaten gergin durumdaki ekonomiler için ağır faturalar anlamına geliyor ve birçok ülke bir çözüm bulmak için çabalıyor ve AB ülkeleri yükselen fiyatları ele almak için blok çapında bir çözüm üzerinde anlaşamıyor.

İspanya ve Portekiz bu ay yerel elektrik piyasalarında gaz fiyatlarına üst sınır getirdi, ancak diğer devletler, hükümetler üst sınır fiyat ile uluslararası gaz piyasalarındaki fiyat arasındaki farkı ödemek zorunda kalırsa, tavan fiyatlarının enerji piyasalarını bozacağı ve devlet kasasını daha fazla tüketeceği konusunda uyardı.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo Cuma günü AB zirvesine vardığında yaptığı açıklamada, "Enerjiyi toplu olarak satın almaya başlamamız, tavan fiyat uygulamamız ve kışı atlatmak için birlikte planlar yapmamız gerekiyor." dedi.

"Dikkat etmezsek, tüm AB ekonomisi tüm sonuçlarıyla birlikte resesyona girecek."

Blok, savaşa alışılmadık bir hız ve birlik ile yanıt verdi, ancak Rus petrol ithalatına planlı bir ambargo gibi bazı yaptırımların ekonomileri için yansımaları oldu.

Euro para birimini paylaşan 19 ülkede enflasyon %8'in üzerinde tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı ve AB yönetimi ekonomik büyümenin bu yıl %2.7'ye düşmesini bekliyor.

Eurogroup başkanı Paschal Donohoe, bloğun "enflasyonun ekonomilerimize gömülmesi durumunda karşılaşabileceğimiz riski kabul etmesi" gerektiği konusunda uyardı.

"Enflasyon önümüzdeki yıllarda ekonomilerimizin gerçek ve dayanıklı bir parçası haline gelirse, yaşam standardı ve yaşam maliyeti ile karşı karşıya olduğumuz zorluk ancak önümüzdeki yıllarda büyüyecektir. Bu çok zor bir meydan okuma."

Bir AB yetkilisi, Roma'nın AB liderlerini artan gaz fiyatlarıyla başa çıkmanın yollarını görüşmek üzere Temmuz ayı ortasında olağanüstü bir toplantı için yeniden bir araya getirmeye çağırdığını, ancak şu anda böyle bir plan olmadığını söyledi.

Ancak bir başka AB yetkilisi, bazı AB liderlerinin daha geniş ekonomik meseleleri görüşmek üzere Temmuz ayında ek bir zirve düzenleme seçeneğini düşündüklerini söyledi.