Yılın İlk Yarısındaki Çalkantılardan Sonra Asya Para Birimlerini Daha Zor Günler Bekliyor

Analistler, Asya para birimlerinin kısa vadede yuvarlanacağını ve ilk yarı kayıplarından herhangi bir soluklanmanın, yalnızca bölgesel merkez bankalarının proaktif politika normalleştirmesi ve Çin toparlanması şeklinde gelebileceğini tahmin ediyor.

Yükselen emtia fiyatları ve daralan faiz oranı farklarının birleşimi, çoğu Asya para birimi üzerinde baskı yarattı ve bazıları son haftalarda birkaç yılın en düşük seviyelerine ulaştı.

Merkez bankalarının faiz oranlarını artırma konusundaki isteksizliği karşısında, Çin hariç olmak üzere gelişmekte olan Asya ülkelerinden beş aydır üst üste yabancı para çıkışı gözlemleniyor.

Tayvan doları, Güney Kore wonu ve Filipin pesosu bu yıl güçlü ABD doları karşısında %6,8'den fazla değer kaybederken, Hindistan rupisi rekor düşük seviyelerine yakın.

Artan küresel durgunluk korkuları, yatırımcıları hisse senetlerinden ve daha riskli Asya varlıklarından tahviller ve yakın zamanda önemli para birimleri karşısında neredeyse yirmi yılın en yüksek seviyesine ulaşan dolar lehine kaçmaya zorladı.

Asya merkez bankaları son zamanlarda ani yükselen fiyatları kontrol etmek için daha şahinleşirken, büyümeye ve nispeten kontrollü enflasyona odaklanmak, faiz artırımlarının ABD Merkez Bankası'nınkiler kadar agresif olmayacağı anlamına geliyor.

DBS Bank Faiz Stratejisti Duncan Tan, "(Asya'da) faiz artırımları nihayetinde ABD Merkez Bankası'na kıyasla daha küçük bir ölçekte ve daha yavaş olacak. Dolayısıyla, politika faizi farklılıkları Asya'ya karşı hareket etmeye devam edecek."

Bu hafta görüşülen 13 analist ve stratejistin yarısından fazlası, agresif Fed sıkılaştırması devam ettiği sürece Asya para birimlerinin baskı altında kalmasını bekliyor.

Maybank FX stratejisti Christopher Wong, "En yüksek şahinliğe ulaşıldığında muhtemelen EMFX istikrarını görebiliriz, ancak herhangi bir anlamlı kazanım büyümeye ve ABD dolarının geri çekilmesinin boyutuna bağlı olacaktır." Dedi.

COVID-19 kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından Çin ekonomisinin canlanması, Asya'ya akışları geri döndürebilse de, yatırımcılar herhangi bir toparlanmanın hızını ölçmelerine olanak tanıyan verileri görene kadar büyük yatırımlar yapmaktan kaçınacaklar.

IG stratejisti Daniel Dubrovsky, "Gerçek şu ki, Çin kendini yavaşlayan bir küresel ekonomiye açarken buluyor. Bu, dışa dönük ülkeyi 2022'nin ikinci yarısına girerken savunmasız bırakıyor" dedi.

Tarihsel olarak küresel politika sıkılaştırmasına duyarlı olarak görülen net emtia ihracatçısı Endonezya, bu sefer güçlü emtia ihracatı ve COVID-19 kısıtlamalarından yeniden kalkmasıyla diğer pazarlardan daha iyi performans göstermesine yardımcı olarak dirençli kaldı.

Jakarta Menkul Kıymetler Borsası Bileşik Endeksi (JCI), bölgede bu yıl önemli kazançlar kaydeden tek büyük hisse senedi endeksidir ve yaklaşık %5 artış kaydetti.