ALTIN NEDEN BU KADAR DEĞERLİ?

İnsanlık tarihi boyunca altın para olarak kullanılmıştır. Her kağıt para, belli bir zaman sonra bile altın karşısında başarısız olmaya devam etmiştir.

Bazı insanlar altının içsel bir değeri olmadığını, artık geçmişin parasal niteliklerine sahip olmayan barbarca bir kalıntı olduğunu iddia ediyorlar. Modern ekonomilerde kağıt para biriminin tercih edilen para olduğunu; altının tek değerinin ise mücevher yapımında bir malzeme olduğunu dile getiriyorlar.
Diğer yandan, altının yatırımcıların portföylerinde olması gereken benzersiz ve gerekli bir varlık olduğunu savunanlar da var. Yani bu kişilere göre altın yatırımı yapmak için çok fazla sebep var.

Çoğu kişi altının tüm bu nedenlerle -dekoratif mücevherlerin bir bileşeni, bir zamanlar para birimi ve bir yatırım olarak- her zaman değeri olduğunu kabul eder. Ancak bu somut değerlere ek olarak, kesin olarak tespit edilmesi zor olsa da, altının başka bir özelliğini de eklemek gerekiyor: gizem. Altının çekiciliği biraz da gizemli oluşundan kaynaklanıyor. Finans ve yatırım dünyasında, sık sık "gizem" kelimesini vurgularız. Yine de, çoğu disiplinde olduğu gibi, hem bilimde hem de sanatta gizem için her zaman bir yer vardır.

Öyleyse gelin şimdi size altının dekorasyon, mücevher, endüstriyel bir metal ve hükümet kontrolünün ötesinde uzun vadeli bir zenginlik sembolü olarak neden çok değerli olduğunu hatırlatalım:

Altın;

Dövülebilirdir ve şekillendirmesi kolaydır.
Çeşitli ebatlarda üretilebilir.
Dünya çapında bir para sisteminin parçasıdır.
Acil durumda taşınabilirdir.
Dekoratiftir ve mücevherlerde kullanılır.
Bir çeşit zenginlik sembolüdür.
Zenginliğin yanında başarının da sembolü.
Mükemmel bir elektrik iletkenidir.
Oksidasyona karşı yüksek dirençlidir.
Dünya çapında Merkez Bankalarında yaygın olarak bulunur.
Periyodik tabloda AU simgesine sahiptir.
24 karat hali neredeyse en mükemmel formudur.
Servetin en saf halidir.
Altın her zaman para olarak kullanılmıştır.
Enflasyona karşı korunmada (hedge) kullanılır.
Dünya çapında likit bir yatırımdır.
Dünyadaki hiç bir ülkenin kontrol edemediği uluslararası bir para birimidir.

Altın; gücü, zenginliği, politik gücü temsil eder ve her zaman başarının ve servetin sembolü olmuştur.

Neden Diğer Metaller Değil De Altın Tercih Ediliyor?

Temelde eski bir geleneğin ürünüdür altın. İşlenmesi oldukça kolaydır ve eski insanlar söz konusu olduğunda altın; gümüş veya bakır gibi kararmadığı ve onlardan daha güçlü yapıda olduğu için tercih ediliyordu. Aynı zamanda asitte ve çözücülerde çözünmez. Diğer metallerle alaşım yapıldığında çeşitli renklere sahip olabilir. Altın hala nadir olduğu için değerini korumayı sürdürüyor. Bir zamanlar Napolyon, o zaman altından çok daha değerli olduğu için alüminyum plakalarda bir ziyafeti yapmıştı. Nadirlik kaybolduğunda değer de kayboldu.

Altın, diğer metaller gibi, büyüleyici bir tarihe ve dünyada özel bir yere sahiptir. Binlerce yıldır, kralların süsü, ülkeler için bir para birimi ve standart olarak, zaferin sembolü olarak yarışmalarda ve son zamanlarda çok çeşitli elektronik cihazlarda ve tıbbi uygulamalarda kullanılmaktadır. Eski uygarlıklar, mezar ve tapınakların dekorasyonunda da altın kullanılmıştır.

Modern günlerde, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası (WB), altının parasal referans olarak kullanılmasını önerdi. Sporda kazananlar altın madalya alır. Gücün, sağlığın ve refahın sembolü olarak altının diğer bir örneği altın kaplama Mercedes Benz C63 AMG'dir. Otomobilin basit boya mı yoksa gerçek altın boyası mı olduğuna dair şüpheler olsa da, bu arabanın güzelleştirilmesi için büyük miktarda para harcandığı konusunda zaten birçok tartışma çıkmıştı.

:)

Altın Bizim İçin Neden Bu Kadar Kıymetli?


İlk olarak, altın ile ilgili bazı temel kavramları hatırlamak önemlidir. Altın yoğun, yumuşak, parlak, dövülebilir bir metaldir. Au sembolü ve atom numarası 79 olan kimyasal bir elementtir. Altının erime noktası 1.064 °C'dir ve kaynama noktası 2.856 °C'dir. Yüksek değerinin olası nedenlerinden bazıları eşsiz estetik ve özel özellikleridir.

Altının sembolü Au, güneş ışıltısı anlamına gelen Yunanca aurum kelimesinden gelir. İngilizce altın kelimesi de renge atıfta bulunan gulb ve ghel kelimelerinden gelir. Altının karakteristik sarı rengi, elektronlarının konumlanma şeklinden kaynaklanır. Gümüş ve bakır gibi diğer metallerle alaşımlandığında, alaşımın yüzdelerine göre farklı renklere sahip olabilir.

Bahsedilen özellikler çok kullanışlı ve istenen bir metali yapmak için yeterlidir; bu yüzden çok değerli. Ayrıca, altının oldukça az olduğunu bilmek de önemlidir. Gezegendeki tüm altınların toplam 168.180 ton veya 5.407.112.558 ons'a eşit olduğu tahmin edilmektedir.

-> Altına dair şaşırtıcı gerçekleri öğrenmek isterseniz buraya tıklamanız yeterli.

Altın ve Psikolojik Yansımaları


Altın, para gibi nicel ve somut bir şey olabilir ve aynı zamanda bir his, hatta bir dizi duygu gibi psikolojik durumları da somutlaştırabilir. Bu nedenle, altının her zaman bir değere sahip olmasının nedeninin bir bölümünü insan deneyimine, psikolojisine ve doğasına dayanmaktadır.

...

Şubat ortası, soğuk bir akşamda upuzun cadde boyunca sıralanmış dükkanları gezmek için dolaştığınızı hayal edin. Yalnızsınız, kar yağmaya başlıyor ve hafiften üşüyorsunuz. Kar taneleri üstünüze kelebekler gibi dokunup konmaya başlarken gökyüzünün alçaldığını ve etrafınızın giderek kasvetlendiğini hissediyorsunuz. Sağdaki dükkanlardan biri kepenkleri indiriyor, solda bir dükkandan ise "sıcak çay!" diye seslenen esnafın sesini duyuyorsunuz. Biraz daha ilerlerken sağda altın yaldızlı, oldukça lüks görünen bir çikolatacı görüyorsunuz. Zarif altın renkli şeritlere sahip çikolata kutuları, ortada duran çikolata şelalesi, altın renkli kaşıklar ve tabaklarla süslü masalar, zarif altın şamdanların süslediği bir vitrin ve oldukça kibar giyimli bir çalışan, sizi o soğuk kış akşamında adeta egzotik ve romantik bir şekilde mağazaya buyur ediyor. Birdenbire kendinizi o sıcaklığa kaptırarak "bir sıcak çikolata içebilirim aslında" diye düşünürken buluyorsunuz ve içeri girip altın renkli bir bardakta sıcak çikolata içiyorsunuz.
mydomaine.com

...

Tam olarak böyle bir deneyim yaşamamış olabilirsiniz ama demek istediğimi anlamış olmalısınız. Söz konusu durum altının insana sıcak, konforlu ve huzurlu gelmesi ya da ihtiyaçlarımıza hitap etmesinden kaynaklanıyor.

Altın, Psikoloji ve Toplum


Modern kağıt para ekonomisi çökecek olsaydı belki panik ve temel ihtiyaçlar için yapılan savaşın etkisiyle altın derhal kullanılmayabilirdi ancak er geç yine insanoğlu altını seçecektir.

İnsanlar sürü halinde hareket eden hayvanlardır. Tamamen bağımsızlık yerine değişen derecelerde diğer insanlarla olan birlikteliği tercih ediyoruz. Grup halinde çalışmak, kendi başımıza yaşamaya çalışmaktan daha kolaydır. Bu insani özellik bizi birlikte yaşama yollarını bulmaya zorlar. Akabinde ise mal ve hizmet alışverişini en kolay ve verimli nasıl yapabileceğimiz hususunda yeni yollar keşfetmeye çalışırız.

Altın sürdürülebilir konfor sağlar. Eğer bir felaket olursa, kağıt para ve onu destekleyen sistem artık mevcut değilse, altına döneceğiz. Muhtemelen, altın, dünyadaki sürdürülebilirlik de dahil olmak üzere tüm niteliklere sahip maddelerden birisidir.

Sonuç

Temel bir bakış açısıyla altın, mal ve hizmet alışverişi için en mantıklı seçimdir. Sarı metal para üretecek kadar boldur ancak herkesin üretemeyeceği kadar da nadirdir. Altın aşınmaz, sürdürülebilir bir değer deposudur ve insanlar fiziksel ve duygusal olarak kendisini altına daha yakın hisseder. Toplumlar ve ekonomiler binlerce yıl boyunca altına değer verdi ve altın bu değeri sürdürmeyi başardı.
Altın, diğer para birimlerinden ümidi kestiğimizde koştuğumuz tek metaldir. Bu da ülkece döviz kurları yükseldiğinde neden altına sarıldığımızı ve güvenli liman olarak kabul ettiğimizi açıklamaya yetiyor.


Kaynaklar:
https://sciengsustainability.blogspot.com/2013/05/why-is-gold-so-valuable.html
https://www.investopedia.com/articles/investing/071114/why-gold-has-always-had-value.asp