BAKIR FİYATLARI EKONOMİ İÇİN NEGATİF BİR TABLO ÇİZİYOR


Bakır sessizliğini bozdu ve küresel ekonomi için pek de iyimser bir tablo çizmiyor. Fakat şu anda petrol boğalarının izlemesi gereken emtia "bakır". Bunun sebebi ise küresel ekonomik sağlığın barometresinin bakır olması; yani, bir nevi gelecekteki petrol ve gaz talebine dair hacim göstergesi olmasıdır.

Pazartesi günü, bakır fiyatında %12'lik bir düşüş oldu. Pekin ekonomistleri, Çin'in ilk çeyrek büyüme oranının %1 veya daha fazla oranda düşebileceğini düşünüyor.
Her şeyden önce bu bakır için kötü bir haber ve bakır için kötü olan şey petrol ve gaz için de otomatik olarak kötü.

Bakırın Petrolle Ne İlgisi Var?


Üretim, inşaat, mühendislik ve son zamanlarda bilişim teknolojilerine de oldukça bağlı olan bakır, diğer sektörlerdeki etkisinden bahsetmiyoruz bile, küresel ekonomik gücün ve küresel talebin en iyi göstergesidir.

Her iki emtia da aynı temel ekonomik faktörlerden etkilendiğinden, petrol fiyatı ile bakır fiyatı arasında çok bariz bir korelasyon vardır. Tabii yine de bu 1: 1 korelasyon değil ve son on buçuk yıl içinde özellikle ABD'deki kaya gazı (şeyl) patlaması ve yenilenebilir enerji sektöründe elde edilen kazanımlar neticesinde bu korelasyon hafif seyirde değişime uğradı. Ama gerçek şu ki, her iki emtia arasındaki bağlantı inanılmaz derecede güçlü ve bu bağlılığı sürdürmeye de devam ediyorlar.

Kitco'da yazan Lobo Tiggre'ye göre, bu iki emtianın nihayetinde ayrılabileceği yer, enerjinin kendisinin fosil yakıtlara ve yenilenebilir kaynaklara tamamen ayrıldığı durumda bakır fiyatları ile petrol fiyatları arasındaki uzun vadeli korelasyonu bozabilecek yeni bir paradigma yaratmasıyla gerçekleşebilir. Dünyanın en büyük bakır alıcısı olan Çin'in koronavirüs paniği nedeniyle ithalatları askıya alması ve petrol ithalatını durdurması, çoğu büyük emtianın fiyatlarında büyük düşüşlere yol açtı.

Ancak bakır ve petrolün doğrudan takip etmediği bir nokta "sülfürik asit". Çin'deki fabrikaların kapanmasıyla birlikte talep düşüşlerinin yaşanması, çoğunlukla gübrelerde kullanılan ve bakır üretiminin bir yan ürünü olan sülfürik asitte de talep düşüklüğüne yol açtı. Sülfürik asit fiyatları bir ayda değerlerinin yarısından fazlasını kaybetti ve virüsün ortaya çıktığı Vuhan, Çin'in sülfürik asit tüketiminin %20'sini oluşturuyordu.

Analistler, koronavirüsün şimdiye kadar Çin'den gelen petrol talebinde %20'lik bir azalmaya yol açtığını ve petrol rafinelerinin üretimi azalttığını veya tamamen kapattığını dile getiriyorlar. Koronavirüs, son verilere göre 563 can aldı ve 24.300'den fazla insana bulaştı.

Fortune'a göre, Çin önceden satın almış olduğu milyonlarca varil Batı Afrika ham petrolünü satmaya çalışıyor. Dergide ayrıca koronavirüsün küresel tüketimdeki büyümeyi üçte bir oranında azaltabileceği tahmini de yer aldı.

Milyon dolarlık soru: Çin üretimi ne kadar hızlı toparlanabilir?

Bu, küresel olarak enfeksiyon hızını artırmaya devam eden bir virüs karşısında cevapsız bir soru gibidir. Koronavirüsün tedavisi hakkında net bir verimiz yok ve şu anda hiç kimse tüketimdeki düşüşün ne kadar büyük olduğu konusunda fikir birliğine varamıyor.

Bloomberg, ham petrolün Çin'den gelen günlük talebin %20'sini kaybettiğini söylerken, Wood Mackenzie bunun %3,5 civarında olduğunu düşünüyor. Peki, ham petrol talebine ne olacağına dair göstergeler için bakırı izleyebilir miyiz? Evet, ancak %100 değil.

Birincisi, Wall Street Journal'ın belirttiği gibi, Çin petrol arzı büyümesinin 2019'un sonunda zaten temel talebi aştığına dair göstergeler vardı ve bu koronavirüs patlamasından önceydi. Bu senaryonun doğruluğu teyit edilirse,  birkaç ay yetecek kadar ek envanterleri olabilir. Bu nedenle Çin'in küresel talebin yarısından fazlasını oluşturduğu bakır için iyileşme daha hızlı olabilir.

Bakır Fiyatları Ne Durumda?


Bakır fiyatları Çarşamba günü Çin MerkezBankası'na olumlu tepki vererek bir miktar canlanmış olsa, oluşan zararı telafi etmede yeterli olmayabilir.
Şimdilik, teşvik olsun ya da olmasın, Çin'deki virüs patlamasının doğrudan bir sonucu olarak ülkede bu ayın üretimi %15'in üzerinde azaldığı için bu durum bakır açısından pek iyi görünmüyor.

Ancak hem bakır hem de petrol Çarşamba günü Çin'in virüs açıklamaları ve potansiyel bir koronavirüs ilacının bulunmuş olabileceği ihtimali neticesinde oluşan genel pozitif hissiyatla birlikte yükseldi. Bakır çok az yükselirken, petrol %3 oranında arttı.

Anlık Bakır Grafiği:

Kaynak:
https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Crashing-Copper-Prices-Spell-Trouble-For-Oil.html