BITCOIN HASH RATE NEDİR?

Bitcoin hash rate, Bitcoin blokzincirinde gerçekleşen bir işlemin doğrulanabilmesi için SHA256 algoritmasıyla saniyelik gerçekleşen deneme sayısıdır.

Daha fazla doğrulama gücü daha fazla blok ödül şansına ve yeni bir blok bulma demektir. Eğer kripto madenciliğine dahil olmayı planlıyorsanız, hash rate teriminin ne olduğunu ve önemini bilmeniz çok önemlidir.

Hash Rate Nedir?


En basit ifadeyle hash rate, karma oranı olarak da bilinir, herhangi bir madencilik cihazının çalışma hızını ifade eder. Hız önemlidir çünkü kripto para madenciliği gerçekten bir tahmin oyunudur. Madencilik terimi, bir tüneli kazmak gibi başlangıç ​​ve bitişli doğrusal bir süreci çağrıştırsa da aslında oldukça farklıdır. Her madencilik cihazı saniyede binlerce hatta milyonlarca tahmin yapıyor. Buradaki amaç, mevcut bloğu çözecek soruya doğru cevabı bulmak.

Madencilik ve Hash Rate Ölçümü


Kripto para madenciliği, karmaşık hesaplamalar yoluyla bloklar bulmayı içerir. Bloklar matematiksel bulmacalar gibidir. Madencilik makinesi, bloğu çözmek için doğru cevapları bulmak adına saniyede binlerce hatta milyonlarca tahmin yapar.

Hash hızı, saniye başına hash (h/s) olarak hesaplanır. Hash rate, bilgisayar veri depolama terminolojisini anlayanların aşina olduğu terimlerle ifade edilir. Mega, giga ve tera gibi terimler, hash rete açıklanırken yaygın olarak kullanılır. En düşük seviyeden başlayarak, saniyede 60 hash oranı, cihazın bir bloğu çözmek için saniyede 60 tahmin yapabileceği  anlamına gelir. Yani;
kilohash = 1.000 hash
megahash = 1.000 kilohash
terahash = 1.000 megahash
petahash = 1.000 terahash [1]

Farklı kripto paraları çıkarmak için kullanılan çeşitli makinelerin hash oranları eşit değildir. Örneğin, Bitcoin madenciliği için kullanılan bir makine, Ethereum'dan farklı bir hash oranına sahiptir. Bu, madencilik için aynı miktarda bellek ve bilgi işlem kullanmadığı için kripto para birimleri tarafından kullanılan farklı algoritmalar tarafından tanımlanabilir.

Madencilik Zorluğu ve Hash Rate İlişkisi

Bu ilişkiyi açıklamak için Bitcoin'i ele alalım. Bitcoin madenciliğinin zorluğu arttığında hash oranı da artar ve sonuç olarak madenci 12.5 BTC ve işlem ücreti kazanır. Bir madencinin saniyede daha fazla tahmin hesaplaması gerektiğinden, Bitcoin madencilik zorluğu yükseltilir.

Hash Rate ve Elektrik

Kar hesaplaması yapılırken, madencilik ekipmanıyla bağlantılı elektrik maliyetlerini göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu faktöre kısaca madencilik verimliliği diyebiliriz. Bir kripto para madenciliği zorluğundaki artış, elektrik maliyetini artıracaktır. Örneğin, iki Bitcoin madenciliği yapan makineyi ele alalım. Birisi %10 oranında daha yüksek hash oranına sahip olsun. Fakat yüksek hash oranına sahipken %50 daha yüksek elektrik maliyetine de sahip. Yani bu makine diğerine göre çok daha maliyetli olacaktır.

Bazı ülkeler diğerlerinden daha fazla Bitcoin hash oranına sahip ve bunun arkasında birkaç faktör bulunuyor. Fakat içlerinden en önemlisi elektrik maliyetidir. Çin gibi daha ucuz elektrik kaynaklarına sahip ülkeler, ABD gibi yüksek maliyetlere sahip olanlardan daha fazla Bitcoin hash oranlarına sahip olma eğilimindedir. Princeton Üniversitesi ve Florida Uluslararası Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından hazırlanan bir rapora göre, Bitcoin hash oranının %70'inden fazlasının Çin'den geldiği veya yönetildiği ortaya çıktı. Hash oranına katkıda bulunan diğer ülkeler arasında Çek Cumhuriyeti (yaklaşık %10), İzlanda (yaklaşık %2) ve Japonya (yaklaşık %2) bulunuyor.

Dizüstü Bilgisayarlar ve Madencilik


Bir Bitcoin bloğunu 10 yıllık bir dizüstü bilgisayar kullanarak çözerek 12.5 bitcoin madencilik ödülünü alabilmeniz olasılık dahilinde olsa da, bu olasılığın açık ve güneşli bir günde yıldırım çarpma ihtimalinden bile daha az olduğunu söylemek gerekir. Yani bu günlerde Bitcoin'i standart bir bilgisayar kullanarak çıkarmanın imkansız olduğunu söyleyebiliriz. Bitcoin ilk çıktığı zamanlarda standart bir bilgisayarla veya daha teknik konuşmak gerekirse bilgisayarların GPU'larını kullanarak madencilik yapmak mümkündü.

GPU, grafik işlemlerini yapan işlemciler sisteminin bir parçasıdır. Yaptığı iş çok tekrarlı ve yüksek miktarda işlemle aynı anda ilgileniyor. GPU’lar çok hızlıdır ve temel işlevleri grafik verilerini işlemek ve tasarlamaktır. Bu nedenle CPU gibi birçok görevi aynı anda yapma ihtimali şu an yok. [3]

Bitcoin Hash Rate ve Fiyat İlişkisi


Bitcoin hash rate ve fiyatı arasında bir korelasyon vardır. Daha yüksek Bitcoin fiyatı ile ağdaki hash oranı artma eğilimindedir. Bitcoin piyasası düşüşe geçtiğinde, hash oranı kademeli olarak azalma eğilimi gösterir.

Temmuz 2018 ve Haziran 2019 arasındaki Bitcoin fiyatına bakalım:

Madencilere bitcoinle ödeme yapılması, fiyat düştüğünde gelirlerin daralması ve çoğu zaman bazı madencilerin makinelerinin bağlantısının kesilmesi fiyat düşüşlerinin nedenlerindendir. Bu arada, Bitcoin fiyatı yükseldiğinde, daha fazla kişi madencilik yapmaya teşvik ediliyor. [2]

İlginizi Çekebilir: Bir Ödeme Yöntemi Olarak Kripto Para Birimleri

Hash rate, madencilikte dikkate alınması gereken önemli bir faktördür. Fakat bununla birlikte verimliliği de göz önünde bulundurmayı asla unutmayın.


Kaynaklar:

[1]https://www.buybitcoinworldwide.com/mining/hash-rate
[2]https://medium.com/coinmonks/what-is-bitcoin-hash-rate-9e51298c4559
[3]https://www.webtekno.com/cpu-nedir-gpu-nedir-islemci-ekran-karti-h81224.html