Bu Hafta Küresel Piyasalarda İzlenmesi Gereken 5 Şey

1. ABD Enflasyon Verileri

ABD, 10 Kasım Perşembe günü Ekim ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak ve piyasa gözlemcileri, Fed'in sert faiz artırımlarının ardından fiyat baskılarının soğuduğuna, enflasyonun biraz da olsun dizginlendiğine dair göstergeler arayacak.

Fed Başkanı Jerome Powell geçen hafta, politika yapıcıların yükselen enflasyonu frenleme girişimlerinde öngörülenden daha yüksek faiz oranlarının gerekeceğini ve bu nedenle Fed'in şahin tavrının bir süre daha devam edeceğini söyledi.

Ancak beklenenden daha düşük bir enflasyon verisi, piyasaların daha yüksek bir durgunluk olasılığına daha fazla odaklandığını gösterebilir.

Ekonomistler, yıllık enflasyonun %8,0'a, aylık enflasyonun ise %0,7'ye yükselmesini bekliyorlar.

2. ABD Ara Seçimleri

ABD Salı günü yapılacak olan, Kongre'nin kontrolünün ve Başkan Joe Biden'ın görev süresinin kalan iki yılı için gündeminin tehlikede olduğu ara seçimlere hazırlanıyor.

Cumhuriyetçiler anketlerde önde gidiyor ve birçok analist, muhtemel sonucun, GOP'un Temsilciler Meclisi'nin ve muhtemelen Biden'in görev süresinin ikinci yarısında Senato'nun kontrolüyle bölünmüş bir hükümet olacağına inanıyor.

Demokratların seçim umutları, seçmenlerin yüksek enflasyonla ilgili endişeleri tarafından darbe aldı ve Biden'ın kamuoyu onay notu bir yıldan fazla bir süredir %50'nin altında kaldı ve yakın tarihli bir Reuters/Ipsos anketine göre ise %40'a kadar düştü.

3. Hisse Senetleri

Wall Street, Cuma günü toparlanarak haftayı yumuşak bir kapanış ile tamamladı, ancak zorlu hisse senedi rallisi önümüzdeki günlerde enflasyon verilerinin ve ABD ara seçimlerinin çifte darbesiyle test edilecek.

Cuma günkü kazanımlara rağmen, Dow endeksi dört haftalık yükseliş serinin ardından bu hafta %1,39 düştü, S&P 500 bu hafta %3,34 ve Nasdaq %5,65 oranında düştü.

Sürekli yüksek okumaların yatırımcıları Fed'in faiz artırımı beklentilerini artırmaya zorlamasıyla, enflasyon verileri bu yıl büyük piyasa hareketlerine yol açtı.

Analistler, Demokratların sürpriz galibiyetinin daha fazla mali harcama ve enflasyon görünümüne ilişkin endişeleri körükleyebileceğini söyledi.

Reuters verilerine göre, ABD hisse senetleri bölünmüş hükümet dönemlerinde daha iyi performans gösterdi; Demokratların hem başkanlığı hem de Kongreyi kontrol ettiği zamanki %10 artış ile karşılaştırıldığında, yıllık ortalama S&P 500 getirisi, bölünmüş bir Kongrede %14 ve Demokrat bir cumhurbaşkanının yönetimindeki Cumhuriyetçi Kongrede %13'e ulaştı.

4. Çin Verileri

Çin ve Hong Kong hisseleri, Pekin'in yakın zamanda sıkı sıfır-COVID kısıtlamalarını gevşetebileceği yönündeki spekülasyonlar arasında Cuma günü keskin bir şekilde yükseldi, ancak yetkililer Cumartesi günü ülkenin politikasına bağlı kaldığını söyledi.

Çin önümüzdeki hafta ticaret, enflasyon ve yeni kredilerle ilgili verileri yayınlayacak ve bunların COVID'in talebi azaltması nedeniyle dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde devam eden zayıflığa işaret etmesi bekleniyor.

Pekin ayrıca, yetkililer 1994'ten bu yana en kötü yılını geçirmekte olan yuan'ı desteklemeye çalışırken tükenmekte olan döviz rezervlerine ilişkin verileri yayınlayacak.

Çin'in döviz rezervleri, Fed'in Mart ayında faiz oranlarını artırmaya başlamasından bu yana geniş tabanlı dolar gücünün ortasında, üst üste sekiz ay boyunca neredeyse psikolojik sınır olan 3 trilyon dolar seviyesine indi.

5. Birleşik Krallık GSYİH

İngiltere, ekonominin Eylül ayına kadar olan üç ayda %0.5 daraldığını göstermesi beklenen üçüncü çeyrek büyümesine ilişkin ön verileri 11 Kasım Cuma günü yayınlayacak.

Geçen Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası, %10'un üzerinde seyreden bir enflasyon oranından kaynaklanan risklerle mücadele etmeye çalıştığı ve uzun bir durgunluk konusunda uyardığı için faiz oranlarını keskin bir şekilde artırdı.

İngiltere Merkez Bankası, enflasyonun mevcut çeyrekte yaklaşık %11 ile 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşacağını, ancak İngiltere'nin potansiyel olarak iki yıl sürebilecek bir resesyona girdiğini, 2008-09 mali krizinden daha uzun süreceğini tahmin ediyor.