Bu Hafta Küresel Piyasalarda İzlenmesi Gereken 5 Şey

1. TÜFE ve ÜFE Raporları

Bu hafta Ağustos ayı için çok sayıda tüketici fiyat endeksi (TÜFE) raporu yayınlandı. Hindistan 12 Eylül Pazartesi günü TÜFE raporunu yayınlayacak, Almanya, İspanya ve ABD Salı günü yayınlayacak, İngiltere Çarşamba günü yayınlayacak, Fransa Perşembe günü raporunu yayınlayacak ve İtalya ve Euro Bölgesi bir bütün olarak Cuma günü kendi raporunu yayınlayacak.

Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) raporları da Japonya, İsviçre (Salı), İngiltere (Çarşamba) ve ABD'den geliyor.

Beklentiler, ABD'de aylık Çekirdek TÜFE'nin %0,3 ile geçen ayki rakamla eşleşerek gevşemesi; bu, geçen sonbahardan bu yana en düşük arka arkaya okumaları işaret edecek. Düşen benzin fiyatları enflasyonu baskı altına almaya devam ederken, çekirdek TÜFE'nin -%0.1 olması bekleniyor. Çekirdek ÜFE'nin geçen ayki %0,2'den artışla %0,3 olması beklenirken, ÜFE'nin de %-0,1 olması bekleniyor.

Bu beklentiler Avrupa'da oldukça farklı; Birleşik Krallık'ın çekirdek TÜFE'nin aylık bazda %0.8, yani önemli bir artış görmesi beklenirken, TÜFE'nin %0.6 daha artması bekleniyor. Euro Bölgesi'nin çekirdek TÜFE rakamında, geçen ayın revize edilmiş %0,1 rakamından bir artışla, %0,5'lik bir artış görmesi bekleniyor. Aynı şey, mevsimlerin değişmesiyle enerji fiyatları hala yüksek göründüğünden, TÜFE için de bekleniyor.

AMB, son hamlesini, geçen hafta faiz oranlarını 75 baz puan artırarak yaptı. Fed'in 75 olmasa da en az 50 baz puanlık bir artışa bağlı kalması bekleniyor ve enflasyon raporlarının bunu sarsması beklenmiyor, ancak Başkan Jerome Powell'ın enflasyonun en azından anlamlı bir şekilde ılımlılaştığına dair işaretleri memnuniyetle karşılayacağına şüphe yok.

Toplantısı bu hafta yapılması gereken ancak Kraliçe II. Elizabeth'in ölümünün ardından ertelenen İngiltere Merkez Bankası (İMB), yeni Başbakan Liz Truss'un sorumlu olduğu ve halihazırda büyük bir enerji planı yayınlamış olduğu daha dalgalı bir ortamla karşı karşıya. Piyasaya etkisi İMB’nın tartması gerekenler arasında; ayrıca ek bir veri parçası olarak bir istihdam raporu alacaktır.

2. Temel Kar Raporları Çifti

2. Çeyrek Kar dönemi neredeyse kendini göstermiş olsa da, izlemeye değer sonuçları bildiren iki önemli yazılım şirketi var.

Yazılım devi Oracle, kapanıştan sonra Pazartesi günü bildirecek ve en yeni satın alma Cerner dahil olmak üzere ilk çeyreğinde% 4 kazanç artışı göstermesi bekleniyor. Diğer yandan şirketin işten çıkarmalara başladığı bildirildi. Dolayısıyla kazanç raporu ve konferans görüşmesi açıklayıcı olabilir.

Adobe Systems, pazarın kapanmasının ardından Perşembe günü rapor verecek. Şirketin %7.3 kazanç artışı ve %12,6 gelir artışı kaydetmesi bekleniyor.

3. Corebridge Mali Halka Arz

2022'nin, zayıf işlem gören, nispeten belirsiz türde piyasaya sürülen çoğu halka arz ile oynak ticareti, halka arz piyasasını bir kayıba sürükledi. Corebridge Financial, AIG'den bir yan ürün olup, AIG hissedarlarına doğrudan ihraç yerine halka arz yoluyla piyasaya çıkacak. Şirket Perşembe günü işlem görmeye başlayacak ve 13.6-15.6 milyar dolarlık bir değerleme aralığına karşın ücretleri veya sigortacı hissesi alımlarını hesaba katmadan önce 1.68-1.92 milyar dolar artırmayı hedefliyor.

4. Büyük Yatırım Konferansları ve Starbucks'ın Yatırımcılar Günü

Yazın bitmesi ve kazanç mevsiminin en sakin anlarına girmesiyle birlikte birçok şirket yatırımcılarla buluşmak için yola çıkıyor. Yatırımcı konferansları ve sunumları genellikle stratejik güncellemeler ve duyurular, satış tarafındaki analist ve piyasa düşüncesindeki değişimler ve hatta anlaşmalar içeriyor.

5. Rusya-Ukrayna Gelişmeleri ve Artçı Sarsıntıları

Ukrayna'nın ülkenin kuzeydoğusundaki Izium şehrini şaşırtıcı bir şekilde yeniden ele geçirmesi, savaşta potansiyel bir dönüm noktası olarak dünya çapında gözlemcilerin dikkatini çekti. Ukrayna ayrıca ülkenin güneyinde, Kherson yakınlarındaki Rus mevzilerine de saldırıyor ve iki cephede bir saldırı düzenleyip toprak alıp ele geçirebilirlerse, bu farklı bir tonda olacaktır.

Rusya, Kuzey Akım 1 gaz boru hattının kapatılmasıyla Avrupa üzerindeki ekonomik baskıyı artırmaya devam etti. Askeri manzara değişiyor ve belirsiz olsa da, Rus aksiliklerinin Rusya'nın Ukrayna ve Ukrayna'nın destekçileri ile ekonomik kaldıracını öngörülebilir ve öngörülemeyen şekillerde kullanma isteğini artıracağını ve bunun da Avrupa ülkeleri üzerinde sorunu çözmesi için daha fazla baskı oluşturabileceğini hayal etmek zor değil. Kış gelmeden önceki enerji durumları, makalenin başında bahsedilen enflasyon raporlarını daha da anlamlı kılıyor