YATIRIMCILAR ÇEVRİM İÇİ DOLANDIRICILIKLARDAN NASIL KORUNABİLİR?
Dünya gün geçtikçe daha da dijitalleşiyor ve bu durum paraya da yansıyor. Tüketiciler nakit para kullanmak yerine dijital ödeme yöntemlerine yönelmişken yatırımcılar da neredeyse her işlemi çevrim içi ortamda yapıyor. Bu da haliyle birçok kişiyi tehditlere açık bırakıyor. Dolandırıcılar, sanal ortamda yatırımcılardan veya genel olarak tüketicilerden bilgi ve para çalabiliyor.
Peki dolandırıcılardan korunmak için neler yapılabilir?
En Yaygın Dolandırıcılık Türleri
Dolandırıcılık türleri sürekli artış gösteriyor. Teknolojinin ilerlemesiyle yeni yeni yöntemler keşfedilebiliyor.
Kötü amaçlı yazılım (malware), phishing (oltalama), ransomware (fidye yazılım), ponzi oyunu (saadet zinciri), çekiliş (sweepstake) ve şantaj (blackmail) en bilinen dolandırıcılık türleri arasında bulunur. Bunlara ek olarak, kripto para yatırımcılarını ilgilendiren farklı dolandırıcılıklar da var. Örnek olarak; sahte ICO (koin arzı), sahte bulut madenciliği, sahte kripto para borsaları verilebilir.
Tüm bu sahtekarlıklardan korunmak için yapabileceğiniz basit ve etkili işlemler bulunuyor. Uyguladığınız takdirde yatırımlarınıza ya da kişiler bilgilerinize yönelik herhangi bir saldırı girişimi riskini en aza indirebileceksiniz.
Dolandırıcılıklara Karşı Yapılması Gerekenler
Öncelikle, kullandığınız mobil cihaz ya da bilgisayarın tamamen güncel olduğundan ve korunduğundan emin olun.
Online platformlarda kullandığınız şifrelerin hiçbirisi aynı olmasın. Şifrelerinizi farklı yapın, benzer de olmasın. Şifreleriniz birçok karakter, harf ve rakamdan oluşsun. Şifreleri tarayıcıya kaydetmemeyi tercih edin. Güvenilir bir şifre koruyucu program bulursanız onu kullanabilirsiniz. En kötü ihtimalle, bir kağıda yazmanız bile sizi daha çok koruyacaktır.
Kullandığınız banka, yatırım hesabı gibi yüksek güvenlik gerektiren platformlarda çift faktörülü doğrulama yapmalısınız. Bu, güvenliğiniz için gerçekten önemlidir. Kripto para borsası kullanıyorsanız, oltalama kodu gibi farklı kodlar daha tanımlamanız istenir. Bunları kimsenin erişemeyeceği bir yere not edin.
Telefon ve bilgisayarınızda güncel virüs koruma programları olsun.
Eğer bir trading, borsa, bankaya ait bir uygulama indirmek istiyorsanız mutlaka o uygulamanın orijinal web sitesinizi ziyaret edip URL'e dikkat etmelisiniz. Bazı dolandırıcılar, sahte web sitesi ve uygulama yaparak para çalabiliyorlar. Bu nedenle uygulama indirirken ya da bir web sitesine kayıt olurken sertfikalarına kadar kontrol edin.
Eğer size bilmediğiniz bir yerden bir email geldiyse ve gönderen kişinin adresi karmaşık harflerden rakamlardan oluşuyorsa, hiç açmadan silin. Olur da açtıysanız içeriğinde bulunan linklere tıklamayın, dosya indirmeniz isteniyorsa indirmeyin. Bu tamamen tuzaktır.
Bazı sahte çekilişler email yoluyla kullanıcılara gönderilebilir. "500 TL yatırın, 1 külçe altın kazanın" ya da "100 dolarlık Bitcoin gönderin, 1 Bitcoin kazanın" gibi vaatlerde bulunan, arkasında ne olduğu belli olmayan saadet zinciri temelli dolandırıcılıklara asla inanmayın. Buralara para yatıranlar, hiçbir zaman vadedilen parayı alamazlar.
Bir kişi ya da birileri sizinle bir işle ilgili ya da yatırımla ilgili iletişime geçebilir. Eğer size kulağa inanılamayacak kadar güzel gelen bir teklifte bulunuyorlarsa hemen kaçın. Unutmayın, hiçbir yatırım kulağa mükemmel gelecek kadar kolay bir iş değildir.
Bildiğiniz ve araştırdığınız varlıklara yatırım yapın. Bilmediğiniz, yeni çıkmış olan projelere hemen güvenmeyin. Firma hakkında çok fazla araştırma yapın ve varsa yorumları okuyun.
Kullandığınız ya da kullanmak istediğiniz forex firmalarının yetkilerinin, izinlerinin olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Bazı şirketlerin sahteleri olabilmektedir bu nedenle çok tedbirli olmak gerekir.
Size yatırım danışmanlığı teklif eden bir kişi ya da firma varsa iyice düşünün. Bu firmanın gerçek olup olmadığını, lisanslı olup olmadığını teyit edin. Onlar size süslü cümleler kuruyorsa siz de bir o kadar bilgi almaya yönelik sorular sorun. Güvenmediğiniz kişi veya kurumlarla işlem yapmayın.