ÇİN'DEKİ VİRÜS PİYASALARI DA ETKİLEDİ

Çin hisse senetleri, virüs salgınına karşı gelen tepkilerin Çin hükümeti tarafından kısmen yumuşatılması neticesinde Çarşamba günü yükselişe geçti. Bununla birlikte Şangay hisseleri iç talep ve turizm endişeleri nedeniyle düşüşte.

Özellikle Çin Yeni Yılı festivali için seyahat edenlerde görülen virüs korkusu, borsaları rekor seviyelere taşıdı. Salgın, yaklaşık 800 kişiyi öldüren ve dünya seyahatlerini engelleyen bir korona virüs salgını olan 2002-03'teki SARS salgınını anımsattı.

Çin'de Görülen Virüsle İlgili Bilinenler


Çin, SARS salgınını örtbas ettiği günlerin aksine, daha açıklayıcı ve samimi bir şekilde korkuları hafifletmeye çalışıyor. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Çarşamba günü, şimdiye kadar dokuz ölüm yaşandığını ve 440 yeni virüs vakası olduğunu açıkladı. Virüsten en çok etkilenen bölgelerdeki insan kalabalığının azaltılması için önlemler alınıyor.

Wuhan korona virüsü, SARS ve MERS ile aynı ailedendir.

Vakaların kaçının hayvanlardan ve kaçının başka bir kişiden enfekte olduğu bilinmemektedir.

Salı günü, Wuhan korona virüsüne yanıt olarak acil müdahale sistemi etkinleştirildi. Salgın, Aralık ayı sonunda Pekin'in yaklaşık 700 mil güneyinde, Wuhan'daki bir hayvan pazarında başladı. Virüs hayvanlardan insanlara bulaşıyor olabilir.

dw.com

Virüs Nerelerde Görüldü?


Çin'in Wuhan kentinde meydana gelen salgın Amerika Birleşik Devletleri, Tayland, Güney Kore, Japonya ve Tayvan'a ulaştı. 13 Çin eyaletinde vakalar doğrulandı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) salgının uluslararası bir acil durum olup olmadığını değerlendirmek üzere Çarşamba günü ilerleyen saatlerde toplanacak.

Asya Borsalarında Son Durum


Şangay Kompozit endeksi sabahın erken saatlerinde % 0,5 düşerek işlem gördü. Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin MSCI endeksi % 0.5 arttı.
Japon Nikkei, Kore'nin Kospi endeksi ve Hong Kong Hang Seng, Salı günü yaşanan yoğun düşüşlerin ardından hafif oranda artış gösterdi. Avustralya'da S&P/ASX 200 rekor seviyeye yükseldi.

Havayolu ve diğer seyahatlerden etkilenen hisse senetleri ve tüketici hissiyatındaki değişimlere açık olan perakendeciler, Çin Yuanı ile birlikte son iki gün içindeki satışların yükünü çekiyor.

MSCI'nin havayolu sanayi endeksi Salı günü en büyük günlük düşüşünü açıkladı ve sektördeki hisseleri Çarşamba günü hala düşmeye devam ediyor.

Bir gecede Wall Street'te Dow Jones ve S&P 500 de havayollarının etkisiyle düşüşe geçti.

Ons altın, 1.552 dolar seviyesine geriledi.

Güvenli liman kabul edilen Japon yeni, yuan kayıplarına göğüs germesine rağmen gece boyunca hafifçe düşüş eğilimi gösterdi.

Brent petrol 20 sent düşerek varil başına 64,59 dolara geriledi. ABD ham petrolü, % 0.3 oranında düştü ve varil başına 58.38 dolara gerilemiş oldu.

Kaynak:
https://finance.yahoo.com/news/asian-stocks-arrest-slide-investors-011313487.html