ÇİN'DEN GELEN FABRİKA VERİLERİ DÜŞÜŞTE

Çin'deki fabrikalarda yaşanan deflasyon, koronavirüs pandemisinin talebe olan negatif etkisi nedeniyle derinleşmeye başladı.

Çin’in fabrika verileri, Nisan ayında son dört yıl içindeki en yüksek düşüşünü yaşadı. Bu veriler, koronavirüs pandemisinin küresel büyümeyi etkilediğini ve dünyanın ikinci en büyük ekonomisindeki talebin giderek zayıfladığını vurgulamış oldu.

Çin ÜFE Verileri Açıklandı


Çin Ulusal İstatistik Bürosu Salı günü yaptığı açıklamada, üretici fiyat endeksinin (ÜFE) bir yıl öncesine göre %3.1 oranında düştüğünü açıkladı.

Geçen hafta açıklanan veriler ise Çin’in ihracatının bir önceki yıla göre Nisan ayında beklenmedik bir şekilde arttığını, ancak ithalatta beklenenden daha keskin bir düşüşün yaşandığını göstermişti. Bu da iç talebin zayıfladığına işaretti.

İlgili Haber: Çin'de İhracat Nisan Ayında Arttı

Çin, 4.600'den fazla insanın ölümüne sebep olan koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak için sıkı önlemler almış ve ciddi karantina uygulamaları yapmıştı. Bu da Ocak-Mart aylarındaki ekonomik görünümü ciddi anlamda etkilemişti. Şimdi ise virüsün etkisinden büyük oranda kurtulan Çin, ekonomik daralmanın eşiğinden dönmek için çaba gösteriyor. Fakat koronavirüsün Çin'in ötesine yayılarak tüm dünyayı etkisi altına alması, küresel ekonomilerin resesyonla tehdit edilmesine sebep oldu.

Çin'deki ekonomistler, ÜFE'deki düşme hızının beklenenden daha hızlı olduğunu ve talebi yükseltmek için daha güçlü önlemler alınması gerektiğinin altını çiziyorlar.

Dünya çapında 4 milyondan fazla kişiyi enfekte eden ve yaklaşık 280.000 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan koronavirüs, küresel talebi adeta felç etti ve bu nedenle fabrikalar ve perakendeciler zor durumda kaldı. Bu da birçok ekonomiyi deflasyona sürükledi.

Çin İstatistik Bürosu, üretici fiyat endeksindeki düşüşlerinin küresel ham petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığını söyledi. Ek olarak deflasyonun yaklaşık % 60'ının yakıt çıkarma, işleme ve kimyasal üretimden kaynaklandığını da belirtti.

Yapılan ankete göre petrol ve gaz üretiminde bir önceki aya göre %21,7'lik düşüş kaydedildi. Bu da yıllık bazda %51,4'lük bir düşüş anlamına geliyor. Çinli üreticiler uluslararası ticarette de gerilemelere maruz kaldı ve artan stoklar ile düşen karlarla karşı karşıya kaldılar. Bu sebeple birçok üretici işçilerin ücretlerini azalttı.

Çin merkez bankası ekonomik desteği artırmaya çalışırken, bankalar Nisan ayında yeni yuan kredilerinde 1,7 trilyon yuan (240,05 milyar $) yükseltme yaparak para arzındaki artışı hızlandırdı.

Hükümetler ikinci bir virüs dalgasının riskleri konusunda ihtiyatlı davranmaya devam etse de, salgındaki bazı yavaşlamalar birçok ülkenin kademeli olarak sosyal mesafe kısıtlamalarını kaldırmasına ve ekonomilerini tekrar canlandırmasına izin veriyor.

Çin TÜFE Verileri


Çin’in tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bir önceki yıla göre %3.3 arttı. Bunun büyük ölçüde Mart ayında %18'in üzerinde yükselen gıda fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığı söyleniyor. Ancak yine de gıda fiyatlarında geçen ay domuz eti fiyatlarında görülen %96.9 oranındaki artış sebebiyle yükselme yaşanmaya devam ediyor. Veriler, Nisan ayında gıda dışı ürün fiyatlarının %0.4 arttığını da gösterdi.

Gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyon, geçtiğimiz ay %1,1 ile ılımlı seyrini koruyor. Bu oran Mart ayında % 1,2 idi.


Kaynak: Reuters