Citigroup, Avrupa'da Bir Resesyonu ABD'den Daha Olası Görüyor
Citigroup CEO’su Jane Fraser Cuma günü yaptığı açıklamada, küresel ekonominin sağlığı konusunda uyarmak için bu hafta diğer küresel banka CEO'larına katıldığını yani Avrupa'nın resesyona girme olasılığının ABD'den daha yüksek olduğunu söyledi.
Üçüncü en büyük ve küresel odaklı ABD bankasının başkanı olan Fraser, kısa süre önce Asya, Avrupa ve Orta Doğu'da durakları olan bir dünya turundan döndü ve konuşmalarının "üç R" üzerine odaklandığını söyledi.
New York'taki bir yatırımcı konferansında konuşan Fraser, "Bu üç R’den ikisi, Rusya ve resesyon" dedi.
Ancak Fraser, Avrupa'da, "enerji tarafının, şu anda rekabetçi bile olmayan belirli sektörlerdeki bir dizi şirket üzerinde gerçekten bir etkisi olduğunu" söyledi.
Fraser, "Elektrik maliyeti ve enerji maliyeti nedeniyle bazı şirketler ve üreticiler faaliyetlerini durduruyor. Bu nedenle Avrupa kesinlikle ABD'de gördüğünüzden daha fazla bir resesyona girme olasılığını sahip.”
Fraser, ABD'de sorunun durgunluktan çok faiz oranlarıyla ilgili olduğunu söyledi.
Fraser, "Bu kesinlikle bizim temel durumumuz değil, ancak bundan kaçınmak da kolay değil," diye ekledi.
Çarşamba günü, JPMorgan & Chase Co'nun Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Jamie Dimon, ABD ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorlukları bir "kasırga" olarak nitelendirirken, Goldman Sachs Başkanı ve Operasyon Direktörü John Waldron konuyla ilgili olarak şunları söyledi: Perşembe günü mevcut ekonomik çalkantı, şimdiye kadar karşılaştığı en zorlulardan biri.
Tesla CEO'su Elon Musk, Perşembe günü gönderdiği “Dünya Çapındaki Tüm İşe Alımları Durdurudun” başlıklı bir mesajda, ekonomi hakkında "süper kötü bir his" olduğunu ve elektrikli otomobil üreticisindeki işlerin yaklaşık %10'unu kesmesi gerektiğini söyleyerek karamsar duygulara katkıda bulundu.”
Ancak Cleveland Fed Guvernörü Loretta Mester Cuma günü CNBC'ye, ileride bir "kasırga" görmediğini, ancak "durgunluk risklerinin arttığını anlamamız gerektiğini" söyledi.
Enflasyonla mücadelede zaten faiz artırımları planlayan büyük merkez bankaları, kredileri kısıtlaması ve zaten yavaşlayan dünya ekonomisine stres eklemesi beklenen ilk küresel niceliksel sıkılaştırmada kilit finans piyasalarından ortak bir geri çekilmeye hazırlanıyor.
Fraser, Avrupa Merkez Bankası'na atıfta bulunarak, "AMB'nin, ABD'nin sahip olduğu esnekliğe sahip olmadan, FED'in enflasyon konusunda elini kolunu salladığı yerin birkaç ay gerisinde olduğunu hissediyorum" dedi.
Cuma günkü verilere göre, ABD iş piyasası Mayıs ayında güçlü kaldı, işverenler beklenenden daha fazla işçiyi işe aldı ve oldukça güçlü bir ücret artış hızını sürdürdü. ABD hisse senedi endeksleri Cuma günü, sağlam istihdam raporunun Fed’in son on yılın en yüksek enflasyonunu soğutmak için agresif politika sıkılaştırma yoluna devam edeceği görüşünü desteklemesiyle düştü.
Fraser, "Müşterilerin bizimle ne hakkında konuştuğuna makro bir perspektiften baktığımızda, CEO'lar ve CFO'lar arasındaki güvenin hala oldukça iyi olduğunu düşünüyorum."
Fraser ayrıca, ABD hisse senedi piyasalarının daha az oynaklık dönemine girmesini ve Çin hükümetinin önümüzdeki aylarda yeni bir mali teşvik turu başlatmasını beklediğini söyledi.