E-BELGE NEDİR?
E-Belge Nedir?
Günümüzde pek çok şeyi elektronik ortamda yapmaktayız. Elektronik ortamda gerçekleştirilen işlemler zamandan tasarruf yapmayı ve yapmamız gereken işlemlerin kolayca gerçekleştirilmesini sağlamakta. Haliyle devlet de pek çok resmi işlemi elektronik ortama taşıyarak vatandaşlara ve vergi mükelleflerine kolaylık sağlamayı amaçlamakta. Resmi işlemlerin elektronik ortama taşınması işletme sahiplerinin resmi işlemleri kolayca yapmalarını sağlamasının yanı sıra pek çok resmi sürecin çok daha çabuk bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamakta. E-Belge de özellikle muhasebeyle ilgili irsaliye, fatura, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu, defter gibi belge biçimlerinin elektronik ortamda tutulmaları durumunda aldıkları isim. E-Belge portalı, Gelir İdaresi Başkanlığının bu belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesi ve ibrazını sağlamakta. Şimdi E-Belge türlerini daha yakından inceleyelim.
E-Belge Çeşitleri Nelerdir?
E-Belge çeşitleri arasında E-Fatura, E-Arşiv Fatura, E-İrsaliye, E-Serbest Meslek Makbuzu, E-Müstahsil Makbuzu, E-Defter gibi belgeler bulunmakta. Bu belge biçimlerine tek tek bakalım.
E-Fatura adından da anlaşılacağı üzere fatura düzenlenmesi ile ilgili işlemlerin elektronik ortamda yapılması ve faturaların elektronik ortamda ibrazı uygulamasıdır. E-Arşiv Fatura da bir tür fatura uygulamasıdır, ancak E-Fatura mükellefi olmayan mükelleflere yapılan satışlar durumunda kullanılması gerekmektedir. E-İrsaliye, irsaliye kesimi ve ibrazının elektronik ortamda gerçekleştirildiği uygulamadır. E-Serbest Meslek Makbuzu, serbest meslek erbabının düzenlemesi gereken serbest meslek makbuzunun elektronik ortamda düzenlenip ibraz edilmesini sağlar. E-Müstahsil Makbuzu ise çiftçilerin düzenlemeleri gereken bir belge olan müstahsil makbuzunun elektronik ortamda düzenlenip ibraz edilmesini sağlar. Son olarak E-Defter, yevmiye defteri ve defter-i kebir gibi tutulmakla mükellef olunan defterlerin elektronik ortamda tutulmasını ve defter beratlarının başkanlık sistemine ibrazını sağlar.
E-Belge ve E-Dönüşüm Neden Önemlidir?
E-Belge ve E-Dönüşüm hem devlet için, hem de bunlardan yararlanan mükellefler için pek çok avantaj yaratmaktadır. Bunların devletler için avantajı devlet bürokrasisinin elektronik ortama taşınmasının bürokrasiyi hafifletmesidir. Bu sayede devlet kaynaklarını ve çalışanlarını daha etkin çalışabilecekleri alanlara yönlendirebilir, pek çok işlemi çabucak gerçekleştirebilir. Ayrıca elektronik ortamda gerçekleştirilen işlemler denetim yapılmasını kolaylaştırmaları nedeniyle de devletler tarafından tercih edilmektedir.
Peki mükellefler için E-Dönüşüm ve E-Belge neden avantajlıdır? Elektronik ortamda tutulan kayıtlar daha düzenlidir ve istenen bilgilere daha kolay bir şekilde ulaşılır. Elektronik ortamda çalışılması pek çok sürecin daha çabuk gerçekleştirilmesini sağladığından mükellefler işgücünden ve zamandan tasarruf ederler. Ayrıca basılı belgeler kağıt, yazıcı, ve depolama masrafları gibi ekstra masraflar çıkarmaktadır. E-Dönüşüme geçenler bu masrafların olmaması veya en aza indirilmesi gibi nedenlerle ciddi şekilde tasarruf ederler.
Eko Hesap Bütün Ön Muhasebe İhtiyaçlarınızda Yanınızda!
Kullanıcı dostu bir ön muhasebe programı arıyorsanız Eko Hesap tam size göre! Eko Hesap ile E-Dönüşümünüzü hemen gerçekleştirin. Gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Eko Hesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Eko Hesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!