FED'İN EKONOMİYİ KURTARMAK İÇİN YAPTIĞI HER ŞEY
Federal Rezerv (FED), koronavirüs krizi sırasında ekonomiyi kurtarmak için daha önce benzeri görülmemiş önlemler almak zorunda kaldı.
9 Nisan Perşembe günü, ABD Çalışma Bakanlığı'nın 6,6 milyon Amerikalı'nın işsizlik başvurusu yaptığını bildirdiğinde piyasalar, aslında ekonominin tahminlerinden daha kötü olduğunu öğrenmiş oldu. Bu sayı, sadece 3 haftalık bir sürede, 16 milyondan fazla işgücünün %10'unun işsiz kaldığını gösteriyor.
Net bir şekilde bakıldığı zaman ABD ekonomisinin ciddi bir düşüşte olduğu ve Büyük Buhran'a rakip olacak bir resesyondan kaçınma umudunun olmadığı bariz bir şekilde ortada. Fakat bu noktada FED'in bazı fikirleri var.
FED'in Ekonomi Destek Programları
Fed hem büyük hem de küçük işletmelere yönelik 2,3 trilyon dolarlık bir dizi ekonomik destek yapılacağını açıkladığı anda işsizlik verileri açıklanmıştı. Fed'in uygulamaya koymayı planladığı programlar, merkez bankasının ekonomik kriz sırasında denediği her şeyden çok daha fazladır ve 2008-2009 yılındaki mali destek programlarından çok daha kısa sürede ilan edilmiştir.
Fed'in baş döndürücü faaliyetleri, acil bir faiz oranı indirimi ile başlamış ve finansal sistemden akan parayı tutmayı amaçlayan kredi tesislerinden oluşan bir hamleyle devam etmiştir. Amerikan ekonomisi çöktüğü için işletmeler, haneler ve belediye ve devlet yönetim organları gelirden yoksundu ve bu alanlara para akışı gerekiyordu.
Fed Başkanı Jerome Powell, “Hiçbirimiz zorluklarımızı seçme lüksüne sahip değiliz; kader ve tarih onları bize sağlıyor.”dedi.
Kongre'den 2 trilyon dolardan fazla ekonomi teşvik paketi ve bir dizi kurtarma önlemi geçmesine rağmen daha fazlasına ihtiyaç olduğu açıktır.
İlgili Haber: "Fed'in Bilançosu 5 Trilyon Doları Aştı"
FED 6 Haftada Neler Yaptı?
Fed'in sadece son 6 hafta içinde gerçekleştirdiği eylemlere bir bakalım:
-3 Mart: Acil 0.5 puanlık faiz indirimi.
-15 Mart: %1'lik bir faiz indirimi daha.
-15 Mart: Fed, ikinci faiz indirimi ile aynı zamanda, bankaların iskonto borçlanma oranını 1,5 puan düşürdü ve bankaların zorunlu karşılık oranını sıfıra indirdi.
-17 Mart: Fed, kısa vadeli teminatsız borç almaya başlayacağını söyledi.
-18 Mart: Para piyasalarının düzgün işlemesini sağlamak için ek kredi sağlandı.
-19 Mart: Dolar cinsinden varlıklara ihtiyaç duyan diğer kurumlara yönelik para swap operasyonu.
-20 Mart: Belediye borcunu satın almak için Boston Fed başkanlığındaki bir operasyon.
-23 Mart: Fed'in varlık alımlarının genişlemesi piyasaları ve ekonomiyi destekleme ihtiyacına bağlı olarak sınırsız olarak belirlendi. Alımlar, Fed'in bilançosundaki varlıkları 2 trilyon dolardan fazla yükseltti.
-23 Mart: Fed, işletmeler ve tüketiciler için 300 milyar dolarlık bir kredi programı açıkladı.
-6 Nisan: Fed, koronavirüs kapsamında işten çıkarılmaları önlemek için Ödeme Koruması Programına destek sağlayacağını duyurdu.
-8 Nisan: En büyük 3. ABD bankasının işletme kredisi programlarına katılmasına izin vermek için skandallı Wells Fargo'ya uyguladığı varlık kısıtlaması konusunda değişikliğe gitti.
-9 Nisan: 2.3 trilyon dolarlık kredi programına ek olarak, orta ölçekli firmalara verilen kredileri 600 milyar dolara kadar çıkarttı. Ayrıca bu harekette Fed, kurumsal bono alımını sağlayacak ikincil kurumsal kredi olanaklarını da hedefledi. Ek olarak devlet ve belediye hükümetlerinden tahvil satın almak için 500 milyar dolarlık bir program da açıklandı.
Genel olarak, açıklanan paket ve programlar ekonomiye 6 trilyon dolardan fazla likidite sağlayacak diyebiliriz.
Powell: “Ana odağımız yakın vade. Tahminimce ekonomik davranış değişecek fakat hızlı bir değişim olmayacak. İnsanlar sinemaya, tiyatrolara geri dönmeye başlayacaklar, seyahat etmeye başlayacaklar ve bunu yapmanın doğru olduğuna dair güven kazanacaklar. Bu süreç ise kesinlikle kademeli ve belirsiz olacak."
Kaynak: https://www.cnbc.com/2020/04/13/coronavirus-update-here-is-everything-the-fed-has-done-to-save-the-economy.html